Cum sa creezi un computer dintr-o celula vie

Dacă biologii ar putea introduce o serie de senzori într-o celula vie, ar programa această celula vie să detecteze şi să raporteze apariţia unor boli precum cancerul, să creeze medicamente pe loc după necesităţi, sau să optimizeze producţia de medicamente, modificându-le pentru fiecare pacient în parte.

Computer Celula Vie

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat o cale pentru a crea elemente genetice ce pot efectua calculele genetice necesare unei astfel de activitati pe viitor. "Poarta Logică" cum o numesc cercetătorii, poate fi folosită pentru alerte de genul celor menţionate mai sus, şi posibil şi pentru a stoca o cantitate minimă de informaţie. Aceste informaţii vor putea fi citite pe viitor analizând structura ADN a organismului respectiv şi prin observarea modificărilor făcute de acesta la nivelul celulelor. 

"Dorim sa creăm uneltele necesare implementării puterii de calcul într-o celulă vie, o cantitate mică de stocare şi a unei căi de comunicare cu acestea." spune Drew Endy, profesorul de Bioinginerie de la Stanford, care conduce echipa de cercetare. 

"Nu poţi implementa cipuri de silicon în corpul biologic, aşadar trebuie să construieşti circuite asemănătoare din ADN şi proteinele aferente. Scopul nu este să înlocuim computerele externe ci să deschidem noi căi de comunicare pe care computerele existente nu le pot adresa" menţionează Timothy Lu, directorul Grupului de Biologie Sintetică de la MIT

Biologii pot oferi celulelor funcţii noi folosind genetica tradiţională însa Drew Endy, Timothy Lu şi alţi cercetători ce lucrează în domeniul biologiei sintetice doresc să creeze elemente modulare, care combinate să rezulte în sisteme computaţionale organice. Celulele programate cu o astfel de "Poartă Logică" de la început, pot fi folosite pentru a detecta şi a trata cancerul şi pot de exemplu să declanşeze, sau să administreze medicamente în corpul uman, direct în locul in care acesta are cea mai mare nevoie de ele, atunci când afecţiunea este doar în stadiul incipient.

Asemănarea se poate face cu o serie de celule create pentru a detecta agenţii poluanţi din apa potabilă, acestea devenind fluorescente în contactul cu celulele periculoase, semnalând prezenţa acestora. Aceste celule ar putea să treacă peste faza de semnalare a problemei, şi să administreze singure medicamentul necesar, prin "motivarea" altor celule care să genereze enzimele necesare.

Scopul este aşadar crearea unor microorganisme care să răspundă atât biologic cât şi computerizat, care să poate semnala şi eventual vindeca cele mai grave afecţiuni existente. Aşteptăm să vedem în cât timp putem beneficia şi noi de această abordare a problemei, interesantă de altfel, care ar putea exclude simtomele nefaste ale unui tratament pentru cancer.

Cele mai citite