Criptarea – una dintre cele mai eficiente şi de încredere instrumente de protejare a datelor

Potrivit IDC, criptarea – una dintre cele mai eficiente şi de încredere instrumente de protejare a datelor – devine din ce în ce mai populară. Scurgerea de informaţii confidenţiale – fie accidental, fie din cauza unui malware – poate avea consecinţe grave pentru orice companie şi, în cele mai grave dintre situaţii, poate duce chiar la colapsul acesteia.

Rezultatele unui studiu, realizat de agenţia de marketing IDC, în decembrie 2012, relevă faptul că multe companii conştientizează gravitatea acestei probleme – 41% dintre acestea sunt cu adevărat îngrijorate cu privire la scurgerile de informaţii şi consideră prevenirea acesteia un obiectiv principal. 

În general, tehnologiile de criptare se încadrează în două categorii - File and Folder Level Encryption (FLE) sau Full Disk Encryption (FDE). Tehnologiile FLE protejează anumite documente şi fişiere specifice, fiind potrivite pentru criptarea unei cantităţi mai mici de informaţii confidenţiale. În schimb, tehnologiile FDE criptează întregul hard drive şi sunt ideale, de exemplu, pentru protejarea laptopurilor din companii, în cazul în care acestea sunt pierdute sau furate. Pentru că FLE şi FDE reprezintă soluţii ale unor probleme diferite, majoritatea organizaţiilor preferă să folosească ambele tehnologii simultan.

Potrivit specialiştilor IDC, există patru motive principale pentru care ar trebui implementate tehnologiile de criptare:
• Pentru a limita accesul la informaţiile confidenţiale şi pentru a proteja împotriva accesului neautorizat;
• Pentru a proteja documentele importante împotriva fişierelor malware şi a altor ameninţări cibernetice, tot mai des întâlnite;
• Pentru a contribui la securizarea împotriva atacurilor care reuşesc să pătrundă în reţeaua companiei – atacurile împotriva infrastructurilor companiilor şi tentativele de furt al datelor devin din ce în ce mai sofisticate;
• Pentru a completa procesul de administrare a riscului pentru companie; protejarea datelor joacă un rol tot mai important, fiind un element cheie în această activitate.

În prezent, fondurile alocate criptarării nu reprezintă o prioritate în bugetele alocate departamentelor IT. Însă, analiştii IDC sunt convişi că aceasta va deveni în curând una dintre cele mai căutate tehnologii.

Potrivit estimării IDC, piaţa care se ocupă de criptarea fişierelor va creşte cu mai mult de 50% în următorii ani – de la 556 milioane de dolari, la 866 milioane de dolari în 2016. În 2013, costurile pentru protejarea datelor vor depăşi, pentru prima dată, două miliarde de dolari, iar în 2016 costurile vor depăşi trei miliarde de dolari.

Pentru a preveni accesul neautorizat la informaţiile confidenţiale, noua platformă de securitate pentru companii, Kaspersky Endpoint Security for Business, dispune de ambele tehnologii de criptare, FDE şi FLE.

Data-encryption

Soluţia include o serie de funcţii utile, inclusiv de administrare centralizată a criptării, cu ajutorul Kaspersky Security Center, de abilitatea de a implementa reguli generale de criptare a informaţiilor stocate extern şi de criptarea automată a fişierelor create sau modificate de orice program, în funcţie de specificaţiile departamentului IT al companiei.

Deoarece complexitatea în mediul IT trebuie redusă, Kaspersky Endpoint Security for Business permite companiilor să elimine mai multe aplicaţii şi unelte, consolidând nevoia acestora de a folosi o platformă singulară. Produsul asigură protecţia împotriva fişierelor malware, atacurilor cu ţintă predefinită sau a altor ameninţări cibernetice, creând un mediu sigur pentru administrarea informaţiilor confidenţiale şi a tuturor elementelor din infrastructura IT a companiei.

Cele mai citite