EA a semnat un contract de exclusivitate cu Disney pentru franciza Star Wars

EA şi Disney tocmai au semnat un contract de exclusivitate pentru noi jocuri în franciza Star Wars.

La prima vedere vestea pare a fi una foarte nasoală, şi chiar poate fi, dar există şi o parte pozitivă. EA este unul din puţinele studiouri care au avut experienţă cu Star Wars, iar Bioware are o centura de RPG-fantastic în universul plin de Jedi. Acum despre veste, Electronic Arts a semnat "un contract exclusiv pentru mai mulţi ani" în care publisher-ul va fi responsabil de jocuri "core" pe toate "platformele interactive şi cele mai populare genuri de pe piaţă." Disney pe de altă parte, va păstra drepturile de a produce jocuri mobile, sociale, pe tabletă sau direct online [cel mai probabil browser-based].

"Fiecare developer visează să producă jocuri în universul Star Wars," a adăugat preşedintele EA Labels, Frank Gibeau într-o declaraţie. "Trei dintre cele mai mari studiouri ale noastre vor avea ocazia să îşi îndeplinească visul, producând aventuri epice pentru fanii Star Wars. DICE şi Visceral vor produce noi jocuri, alaturandu-se celor de la Bioware în efortul de a extinde franciza Star Wars."

Contractul confirmă intenţiile Disney de a închide LucasArts şi trecerea gigantului media de la producţia internă către licenţierea francizei la studiouri third-party. Partea ciudată este introducerea EA în ecuaţie, pentru ambele tabere. Teoretic, cele două s-ar potrivi de minune, EA cu Bioware care a produs Knights of the Old Republic, unul din cele mai bune RPG-uri din ultimul deceniu şi Disney cu o amprentă masiva asupra tuturor formelor de media. Bine, poate că EA a publicat şi The Old Republic, unul dintre cele mai controversate şi scumpe eşecuri din toate timpurile, dar aici vorbim de exemplele care ajută argumentul.

EA, cu siguranţă, are nevoie de publicitate pozitivă, iar Disney ar avea ceva de oferit. Gibeau a declarat că viitoarele jocuri vor "împrumuta din când în când de la filme" dar vor rămâne "în totalitate originale, cu noi poveşti şi nou gameplay," fapt care mă bucură, fiindcă promite traiectoria relativ unică în lumea jocurilor licenţiate, adică explorarea universului şi nu centrarea atenţiei asupra evenimentelor din filme. Din nefericire, Star Wars 1313 s-ar putea să nu fie înviat, ambele tabere fiind complet tăcute din acest punct de vedere. Cu siguranţă Electronic Arts ar primi o bilă albă dacă ar continua producţia jocului.

Încă o mică chestie, ar fi foarte interesant să văd abordarea celor de la DICE într-un nou Battlefront. Ştiu că studioul a produs numai Battlefield în ultimul timp, dar Battlefront şi Battlefield sunt destul de similare [în titlu cel puţin], şi sunt sigur că studioul are destul talent să exploreze teritoriu nou. Mirrors Edge mi-a dat speranţa asta.

Star Wars Logo

Cele mai citite