Asus Maximus VI Extreme review - eşti ROG-ăr, ia de-aici

 

Aspect şi construcţie

Ambalajul este bine-cunoscut fanilor ROG şi constă în cutia vişinie, cu capac şi fereastră transparentă, pe unde se poate vedea placa.

Asus Maximus VI Extreme set

Placa beneficiază de coloristica ROG, în negru şi roşu, dar şi de radiatoarele masive de pe VR şi cipset.

Asus Maximus VI Extreme

Alimentarea CPU beneficiază de un conector cu 8 pini, care să asigure puterea necesară în sesiunile de overclocking. Dacă totuşi nu este de ajuns, încă 4 pini sunt disponibili în imediata apropiere, pentru a compensa hămesita situaţie.

Interfaţa mPCIe Combo II se află în colţul de sus-stânga şi are preinstalat modulul dual-band Wi-Fi/Bluetooth. Atunci când este folosit conectorul mPCIe, portul SATA 5 va fi dezactivat.

Radiatoarele completează design-ul ROG al plăcii şi răcesc cele 8 faze digitale de alimentare. Pentru stabilitate perfectă în overclocking extrem, tehnologia Extreme Engine DIGI+ III este integrată.

Asus Maximus VI Extreme VR

Cele 4 sloturi de memorie lucrează în mod dual-channel şi suportă până la 32GB DDR3 @ 3000MHz (overclocking) prin module non-ECC. Alimentarea acestora este susţinută de un VR cu 2 faze.

A 2-a generaţie a tehnologiei T-Topology optimizează circuitele, pentru a minimiza interferenţele şi a proteja semnalul electric, crescând potenţialul de overclocking al memoriilor.

Asus Maximus VI Extreme top-half

Asus a instalat un display cu 2 caractere, pentru mesajele de stare, şi butoane pentru Pornit/Oprit, Reset, MemOK, precum şi un switch pentru controlul magistralelor PCI-E şi unul pentru activarea / dezactivarea Slow Mode (LN2).

Jumătatea superioară a plăcii oferă 6 conectori cu 4 pini, pentru alimentarea eventualelor ventilatoare.

Ȋn cazul folosirii a 4 plăci grafice (SLI sau CrossfireX), cele 4 sloturi roşii PCI-E vor lucra în modul 8x/16x/8x/8x. Pentru a susţine necesarul de magistrale PCI-E, Asus a folosit un controller PLX PEX8747. Când configuraţia cere mai multă putere, îi puteţi da prin conectorul EZ Plug, cu 6 pini, situat lângă primul slot PCI-E.

Asus Maximus VI Extreme bottom-half

Marginea inferioară a plăcii cuprinde switch-ul pentru Fast Boot, butonul DirectKey, conectorul pentru TPM, 2 interfeţe pentru extensii ROG şi butonul pentru schimbarea BIOS-ului.

Chipset-ul este răcit de un radiator pasiv, de dimensiuni generoase.

Stocarea este asigurată de 10 interfeţe SATA3, 6 dintre acestea controlate de chipsetul plăcii de bază şi suportă RAID 0,1,5,10, iar celelalte 4 sunt integrate prin controller-ul ASMedia ASM1061.

Asus Maximus VI Extreme SATA

Mi-ar fi plăcut să existe o diferenţiere coloristică între porturile SATA, în funcţie de controller-ul în cauză. Asus le-a făcut pe toate de culoare roşie. Totuşi reţineţi că cele Intel sunt pe dreapta, iar cele ASMedia pe stânga, cum privim porturile în faţă.

Pentru conexiunile externe, Maximus VI Extreme beneficiază de 6 porturi USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x LAN Gigabit, 1x HDMI, 1x DisplayPort, 1x PS/2 combo, 1x ieşire SPDIF şi 6 jack-uri audio analogice.

Asus Maximus VI Extreme interfaces

Ȋnaintea butoanelor se află 2 butoane: unul pentru Reset BIOS şi celălalt pentru activarea/dezactivarea funcţiei ROG, care are destinat primul port USB 2.0, însemnat cu eticheta roşie.

Spatele plăcii prezintă backplate-ul pentru întărirea ariei de montare a cooler-ului.

Asus Maximus VI Extreme back

Asus a inclus o mulţime de accesorii în pachet: 10 cabluri SATA, bridge-uri pentru 2-way, 3-way şi 4-way SLI, dar şi pentru CrossfireX.

Asus Maximus VI Extreme accessories

Cablul ROG este inclus, precum şi adaptorul mPCIe, împreună cu modulul wireless şi antenele externe aferente.

Piesa de rezistenţă este „jucăria"OC Panel, destinată overclocking-ului extrem, şi care înlocuieşte OC Key din generaţia anterioară.

Asus Maximus VI Extreme OC Panel

OC Panel se conectează la placa de bază printr-un cablu special şi oferă posibilitatea controlului şi monitorizării parametrilor de frecvenţă, multiplicator şi alimentare pentru procesor, memorii, etc, dar şi turaţia ventilatoarelor. Temperaturile sunt şi ele afişate pe ecranul de 2.6 inch.

Asus Maximus VI Extreme OC Panel SubZero

Panoul poate fi aşezat pe birou (Extreme Mode) sau poate fi instalat în interiorul carcasei, prin adaptorul de 5.25 inch, livrat în pachet (Normal Mode). In cazul din urmă, vom avea acces numai la butoanele din jurul ecranului.

Modul Extreme continuă prin eliminarea capacului exterior şi accesul la setări extreme, aferente ROG-ărilor.

Asus Maximus VI Extreme OC Panel open

 

« Prev
2/11 Next »

Cele mai citite