Asus R9 290X Matrix Platinum review - Overclock-eaza frate!


Aspect si constructie

Cutia masiva ROG are o fereastra care ne permite sa vedem o parte din placa. Cele mai interesante tehnologii sunt explicate pe panoul interior.

Asus R9 290X Matrix Platinum box

Pe spatele cutiei gasim cateva informatii legate de specificatii si o explicatie detaliata a constructiei sistemului de racire DirectCU II.

Asus R9 290X Matrix Platinum box back

Deschizand cutia, poti scoate afara placa video masiva. Cooler-ul DirectCU II are un design destul de futuristic, in timp ce culorile ROG sunt menite sa impresioneze inca din prima secunda.

Asus R9 290X Matrix Platinum

ASUS a ales 2 ventilatoare cu diametrul de 10mm, unul din ele fiind Cooltech, care de altfel a fost demonstrat ca fiind mai eficient fata de ventilatoarele obisnuite.

PCB-ul are nevoie de atentie speciala, fiindca pana la urma, vorbim de overclocking extrem aici, asa ca ASUS a instalat un backplate, din aluminiu, pentru a facilita racirea.

Asus R9 290X Matrix Platinum backplate

Partea superioara are 2 conectori de 8-pini, un indicator de incarcare, marcat in culorile ROG, si un switch care permite tranzitia intre 2 profile separate. LED-ul are mai multe praguri de culori in functie de nivelul de incarcare (Verde pentru Idle, albastru pentru putina incarcare, portocaliu pentru mediu, si rosu pentru maxim). Crossfire foloseste calea PCI-E, asa ca nu mai este nevoie de conectori pentru configuratii multi-card.

Asus R9 290X Matrix Platinum top

Switch-ul permite utilizatorului sa treaca de la Standard Mode la LN2 Mode, cel din urma deblocand restrictiile de putere, voltaj si protectia de supra-alimentare, totul pentru a maximiza potentialul placii. ASUS a mai implementat si alte tehnologii pentru a ajuta la overclocking. Cea mai interesanta – Memory Defroster – permite dezghetarea instantanee a memoriei placii video in cadrul sesiunilor 'sub-zero', evitand cunoscutul bug ce are loc la aceste temperaturi. Poate fi activata printr-un buton aflat in spatele placii.

Asus R9 290X Matrix Platinum rear

O alta adaugire, destul de utila, este butonul Safe Mode, care reseteaza placa video, aducand-o la frecventa si consumul original, daca overclock-area esueaza. Asta va schimba si culoarea LED-ului ROG in verde.

Patru interfete sunt prezente pe placa Matrix: 2xDVI, 1xHDMI si 1xDisplayPort. Asta inseamna ca pot fi utilizate 4 monitoare simultan, sau chiar 6, cu adaptoare compatibile pentru o configuratie extinsa EyeFinity.

Asus R9 290X Matrix Platinum interfaces

Acum haide sa ne uitam sub fusta placii, ca sa vedem constructia cooler-ului.

Asus R9 290X Matrix Platinum cooler

Sunt 5 conducte de cupru, de diametre diferite, cea mai mare avand 10mm. Numai 3 din ele ating GPU-ul, restul ajutand pasiv la disiparea caldurii. Heatsink-ul este facut din aluminiu, si, alaturi de heatpipe-uri, este de culoare neagra.

Placa video, dezmembrata, dezvaluie chipset-ul Radeon R9 290X, inconjurat de 16 module de memorie, Elpida W2032BBBG-6A-F GDDR5.

Asus R9 290X Matrix Platinum no cooler

ASUS a instalat un VRM DIGI+ in 14 faze, cu mai multi condensatori metalici negrii, pentru stabilitatea overclockingului si o viata prelungita la temperatura ridicata (105C). VRM-ul are propriul sau radiator.

Asus R9 290X Matrix Platinum ram radiator

« Prev
2/8 Next »

Cele mai citite