ASUS PB287Q monitor review - 4K pentru toata lumea

Rezultate

Odata ce nu am avut ocazia sa testez mai multe monitoare, nu pot spune ca am o lista cu care sa il pot compara pe PB287Q.

Monitorul foloseste iluminare WLED, care conform masuratorilorm noastre, are o luminanta de 303 candele pe milimetru patrat. Asta este mai mult decat ai avea nevoie, mai ales daca ai de gand sa folosesti monitorul in interior sau ceva asemanator. Desigur, desi este incredibil de luminos, nu are luminanta unuia de gaming, de exemplu PG278Q (care l-am testat cel mai recent), dar este cel putin la fel de luminos ca un monitor IPS.

Uniformitate

Monitoarele de obicei nu au aceeasi calitate a imaginii pe intreaga lor suprafata, iar pentru a testa asa zisa uniformitate, tre sa ma uit la uniformitatea luminantei. Desi eu lucrez cu un sample de review, merita mentionat ca rezultate se aplica numai la monstra insasi, iar valorile ar putea fi diferite la alte produse din acelasi model.

Pentru a testa variatia, intai setez centrul monitorului la o luminanta de 22cd/m2, dupa care iau inca 8 masuratori din regiunile inconjuratoare.

Rezultatele sugereaza o variatie de 14,8% de la centru, cea mai intunecata regiune fiind coltul stand superior. Variatia este aproape inobservabila cu ochiul liber, desi coltul stanga-sus este un pic mai intunecat decat restul monitorului.

Uniformitatea de negru nu este prea diferita la randul sau, desi sunt cateva locuri extrem de luminoase in centru si coltul sus-dreapta al monitorului.

Culori

Delta-E reprezinta deviatia de culoare fata de referinta. Un delta-E mic inseamna o fidelitate a culorilor mai ridicata.

Cu un delta-E mediu de 1.97 si un gamut de 96.32%, calibrat la 200cd/m2, in modul Standard, PB287Q are o performanta de-a dreptul impresionanta pentru un monitor cu panou TN.

Contrast

Din nefericire, contrastul nu este tocmai exceptional. Cu o valoare de 884.6:1, este un pic cam mult sub valoare de 1000:1 pusa pe cutie. Punctul negru de 0.3362cd/m2 (necalibrat, 0.2776cd calibrat) este destul de bun pentru un panou TN, dar numai mediocru in comparatie cu alte variante.

Unghi de vizualizare

ASUS a adaugat unghiul optim de vizualizare la 170 de grade pe unghiul vertical si 160 de grade pe orizontala. Testarea acestor numere este destul de simpla, pur si simplu intoarcem monitorul de la dreapta la stanga si notam diferentele.

In primul rand, o diferenta de culoare este vizibila din toate unghiurile, desi este cel mai observabila pe axul orizontal. Totusi, daca vrei sa vezi diferenta in cea mai dramatica forma a sa, va trebui sa stai ori sub birou, ori sa te lipesti de tavan.

Tipul de panou nu este singura variabila care influenteaza unghiul de vizualizare, mai fiind vorba si de tehnologia de backlighting, PB287Q pare a avea un unghi de vizualizare mai larg in comparatie cu alte monitoare ce folosesc panouri TN. In acelasi timp, imaginea nu trece prin acea schimbare dramatica (sa arate ca un negativ de film), asa cum se intampla la PG278Q.

Latenta

Panourile TN sunt mai rapide decat rudele lor apropiate, iar PB287Q nu este diferit, cu un rating de 1ms GTG din partea lui ASUS. Totusi, input lag este o chestie complicata, odata ce sunt mai multe aspecte care o pot influenta. Odata ce nu am un monitor 4K valabil, am mentionat ca PG278Q este tot aici, si le-am conectat pe ambele si folosit drept punct de referinta. Am luat si vechiul meu Samsung SyncMaster 2433 (latenta de 5ms) pentru a face cateva comparatii. Adevarul este ca PB287Q foloseste un scaler ASIC 4K, ceea ce evident ca va cauza latenta.

Folosind monitoarele in Cloning Mode, am adaugat un timer si facut cateva poze, demonstrand diferenta de latenta dintre cele 2 monitoare. As fi vrut sa adaug si un monitor IPS la test, dar am lucrat cu ce am avut la dispozitie.

ASUS PB287Q - Input Lag

In mare, PG278Q este mai rapid, ceea ce era de asteptat din partea unui monitor de gaming cu G-Sync, dar PB287Q reuseste sa mentina pasul, fiind numai cu 11ms in spate, ceea ce e un pic sub un cadru la 60Hz (16ms).

Consum

Monitorul consuma aproximativ 5 Watts in Idle, 19Watts in consum minim si 46 in conditii extreme. In consumul de zi cu zi, media este in jur de 31Watt.

« Prev
4/5 Next »

Cele mai citite