Plăci video pentru jocuri – buget maxim 200€

Nu prea demult, NVIDIA si-a lansat noua generație de acceleratoare grafice (adică plăci video), însă AMD nu a schițat nimic in această direcție, mergând in continuare pe seria precedentă. In final, in toată această competiție, utilizatorul este întâmpinat cu tot felul de reclame si materiale de marketing, pentru a-si îndrepta privirea către un producător sau altul.

M-am gândit sa fac o analiză a soluțiilor video pentru cei împătimiți de jocuri (gameri), împărțită pe categorii de preț. La urma urmei, nu toți își cumpără ultimele generații de plăci video sau cea mai puternică variantă existentă.

set

Încep cu plăcile mai ieftine, care se încadrează într-un preț maxim de 200€. Așadar, iată concurenții:

 

NVIDIA GTX 760

NVIDIA GTX 760 set

 

Asus GTX 960 Strix

ASUS GTX 960 Strix

 

Sapphire R9 280 Dual-X

Sapphire R9 280 Dual X

 

Sapphire R9 285 Dual-X

Sapphire R9 285 Dual X

In funcție de arhitectură, putem clasifica plăcile după magistrala dintre GPU si memorie: 128 biți, 256 biți, 384 biți, etc.

128 biți 256 biți 384 biți
NVIDIA GTX 960 NVIDIA GTX 760 AMD R9 280
  AMD R9 285  

 

O altă clasificare ar fi după cantitatea de memorie integrată. Unele plăci au 2GB, altele 3GB sau 4GB. Aici contează cat de mari sunt texturile din jocuri la rezoluția folosită. Este preferabil ca acestea să se încadreze in această cantitate, deoarece depășirea înseamnă utilizarea memoriei RAM a PC-ului, care lucrează mai lent cu procesorul grafic.

In toată această mulțime de plăci, contează foarte mult arhitectura si puterea procesorului grafic, in tandem cu magistrala de date si cantitatea de memorie video. Iar aici dovada este că noile generații vin cu magistrale mai mici, dar folosesc sisteme de compresie a datelor pentru a compensa lățimea de banda scăzută.

Am auzit foarte multă lume orientându-se după magistrala si memoria video: „îmi iau o placa video pe 256 biți cu X GB de memorie”.  E corect doar parțial. Dacă nu iei in calcul si puterea GPU, poți face o alegere greșită. Aici intervin si cei care vând in magazine si care, in unele cazuri, sunt slab pregătiți si nu știu să ofere sfaturi concludente.

 

Prev
1/5 Next »

Cele mai citite