ASUS Designo MX27AQ review - Un monitor polizat si capabil

Testare

Initial nu am folosit nimic pentru calibrarea monitorului, odata ce majoritatea utilizatorilor nu vor avea astfel de aparatura la dispozitie. Primele masuraturi au fost luate direct din cutie, testand luminanta, fidelitatea culorilor si uniformitate fara calibrare. Dupa aceea, am facut aceleasi masuraturi, dar de data aceasta monitorul era perfect calibrat.

Am destat display-ul pe DisplayPort la o rezolutie de 2560x1440 si o rata de refresh de 60Hz.

Calitatea imaginii

ASUS a decis sa foloseasca iluminare de fundal WLED fara flicker, iar la o luminozitate maxima de 346 de candele pe milimetru patrat. Este mai luminos decat majoritatea monitoarelor, si cu siguranta degaja mai multa lumina decat ai avea nevoie la birou.

Uniformitate

Majoritatea monitoarelor nu au o imagine uniforma pe intreaga suprafata, asa ca in ordine sa testez uniformitatea, am decis sa ma uit la luminanta. Trebuie sa mentionez ca rezultatele obtinute se aplica numai la mostra de recenzie, iar mici variatii sunt observabile intre diverse produse ale aceluiasi model. Motivul pentru care fac acest test in primul rand, este sa notez neregularitati mari dintre centru si colturi, odata ce acestea indica daca este o problema generala si nu ceva individual.

Pentru uniformitate, am setat centrul ecranului la o luminanta fixa de 220cd/m2, si apoi am luat masuratori la cele 8 regiuni inconjuratoare. Rezultatul este o variatie de 13.6% fata de centru, in coltul din dreapta a monitorului. Asta este o variatie extrem de subtila, sub cea inregistrata la celelalte doua monitoare ASUS recenzate.

Uniformitatea punctului negru nu este foarte diferita, sunt cateva puncte mai luminoase in coltul stang jos, dar variatia este doar usor observabila.

Fidelitatea culorii

Redarea culorilor pe MX27AQ este de-a dreptul excelenta. Chiar si necalibrat, monitorul are o medie de 2.01 Delta-E, iar odata calibrat la 220cd/m2, ecranul are o medie de 1.82. Aceste numere sunt dea dreptul exceptionale, desi sunt de asteptat odata ce monitorul foloseste AH-IPS.

Contrast

Din masuraturile mele, contrastul este la 944:1 - ceea ce e destul de aproape de numarul oficial de 100:1 static, ceea ce e un bonus destul de placut.

Unghi de vizualizare

ASUS a trecut unghiul de vizualizare la 178 de grade, iar masuratorile mele arata numere foarte similare. Monitorul are un unghi optim de vizualizare de 177 pe verticala si 165 pe orizontala. Schimbul de culoare de abia este vizibil, observabil pe axa orizontala, dar greu de notat pe cea verticala.

Consum

In sfarsit am ajuns la consumul acestui monitor, iar aici MX27AQ se descurca destul de bine. Are o medie de 36 de Watts, consuma 51W la maxim si in power-saving nu mananca decat 0.5W.

« Prev
3/4 Next »

Cele mai citite