DreamHack Bucharest 2015 – Scena eSports Romaneasca continua sa creasca

Festivalul DreamHack Bucharest 2015 s-a incheiat, iar editia de anul acesta pare sa fi fost cea mai mare de pana acum. Evenimentul a inclus 4-turnee internationale si 5-competitii nationale de eSports, vazand peste 8.000 de vizitatori in prima zi. Pe scurt, fenomenul eSports pare sa aiba o tractiune din ce in ce mai mare in Romania.

Am ajuns la Dreamhack doar Duminica pe la pranz. Fiind ultima zi a festivalului, momentul cand au loc finalele sau cele mai importante parti ale competitiilor era destul de clar ca nu aveam sa dau peste holuri goale. Odata intrat, am fost confruntat de o adevarata mare de oameni, fiecare inghesuindu-se sa treaca de la un stand la altul. La fel ca in anii precedenti, pe culoare, cei de la Logitech, Maguay, Thrustmaster, si PC Garage aveau cele mai noi / interesant periferice sau piese de hardware la display. Anul acesta, alaturi de ei, au venit si cei de la Monster Energy, Thrustmaster si NVidia (care au adus tablete Shield cu Hearthstone, desi Nvidia Shield nu e valabila la noi in tara).

DreamHack Bucharest 2015

In sala principala, scena era impartita in doua. Intr-o parte erau prezentatori si jucatori romani, iar in cealalta competitia era una internationala cu streaming pe Twitch si comentarii in limba engleza. Pe ambele scene se juca League of Legends, desi partea romaneasca parea sa fie mai aglomerata si era clar mai zgomotoasa.

Inconjurand scena erau standuri Intel, ASUS, HyperX si Nescafe. ASUS avea cateva sisteme impresionante la display, inclusiv doua facute de noi, unul pe lichid si altul pe aer. Cei de la MyGarage aveau si ei inca vreo cateva concepte racite prin lichid prezente pe masa. 

In rest, festivalul s-a dedicat scenei eSports, aducand chiar si jocuri care aspira sa devina competitive. De exemplu, noul brawler marca Blizzard, Heroes of the Storm a avut o competitie, numita PGL Spring Champions of the Storm, primul mare turneu offline la nivel mondial. Nu stiu exact daca jocul este chiar eSport, dar e clar ca are macar ceva potential in acest departament. 

Alaturi de jocurile care au strans majoritatea audientei: DoTA, League of Legends, Counter Strike: GO. DreamHack Bucharest 2015 a sustinut si PGL Spring Tavern Tales, o competitie internationala de Hearthstone, unde cei mai buni jucatori de lume au intrat in competitie pentru 10.000 de dolari. Premiul a fost oferit jucatorului ceh Stanislav Cifka care a devenit primul campion Hearthstone la Dreamhack a acestui an.

Pe langa turneele internationale, DreamHack Bucharest 2015 a sustinut si cateva competitii de anvergura mai mica, nationale, unde mii de elevi, liceeni si studenti au concurat la LoL, Hearthstone si Minecraft (cum, nu pot spune exact). 

Fata de anul trecut, DreamHack pare sa se fi fi fost injectat cu o noua doza de vitalitate. Intre 24 si 26 Aprilie peste 25.000 de mii e vizitatori au urmarit meciurile a mai bine de 400 de jucatori straini si romani. Sala Polivalenta a fost ocupata la capacitate maxima, iar culoarele erau de-a dreptul inghesuite cu mii de tineri.

Primul DreamHack in 2012 a avut 5.000 de spectatori, editia din 2013 a gazduit 12.000 de spectatori, iar in 2014 cele doua competitii Dreamhack au primit mai bine de 45.000 de spectatori cumulat. Anul acesta, numai Vineri, au fost prezenti peste 8.000 de spectatori. Nu exista nici cea mai mica indoiala ca scena eSports va continua sa creasca in Romania.

In perioada 31 octombrie - 1 noiembrie 2015, Cluj-Napoca va gazdui Dreamhack Cluj, prima editie ce va migra în afara Capitalei.

DreamHack 2

Dreamhack 3

DreamHack 4

Cele mai citite