Asus Maximus VIII Gene review - O noua GENEza

 

Constructie si trasaturi

GENE VIII vine cu un nou design fata de generatia precedenta. Aceasta este neagra, cu accente de culoare gri si un pic de rosu pe radiatoare. Se pare ca rosul nu mai este culoarea dominanta pentru placile ROG.

  Asus Maximus VIII Gene

Noul membru al socket-ului LGA115x este LGA1151, care are o forma similara cu vechea generatie (LGA1150) si este de aceeasi marime, ceea ce inseamna ca poti folosi sistemele de racire actuale. Cu generatia Intel precedenta, cea de-a cincea, FIVR-ul (regulatorul de voltaj) era integrat in arhitectura procesorului si nu avea nevoie decat de VCCIN (Input Voltage) si VDDR (DRAM Voltage) de la placa de baza.

Structura FIVR a fost eliminata pe platforma Skylake, ceea ce inseamna ca VCORE (voltaj nuclee), VRING (voltaj cache), VGT (voltaj GPU integrat), VSA (voltaj controler memorie), si VDDR (voltaj memorie) sunt oferite si controlate independent de placa de paza. Un beneficiu este ca a dsiparut cold bug-ul, care era determinat la procesor exact de FIVR, iar acum CPU-ul poate sa ajunga la temperaturi mai scazute in overclocking pe LN2, cu un voltaj si clock mai ridicate.

VRM-ul are 12 faze: 8+ 2+ 2 pentru CPU/iGPU/RAM intr-o arhitectura complet digitala de la ASUS. Radiatorul are un design mai rafinat, aliniat cu noul stil ROG.

Asus Maximus VIII Gene top half

Memoria suportata este DDR4, in configuratie dual-channel. Cele 4 DIMM-uri suporta pana la 64GB cu o viteza de 4000+ MHz. Sunt 4 conectori, cu 4-pini, pentru ventilatoare, in jumatatea superioara a placii de baza.

Sloturile PCI-e sunt: unul de x16, unul de x8 (x16 dupa design) si unul x4. SLI/Crossfire o sa mearga la x8/x8. Socket-ul M.2 este plasat intre primele doua.

Asus Maximus VIII Gene bottom half

Placa de sunet este ROG SupremeFX, care a primit cateva imbunatatiri fata de versiunea precedenta, implementata pe Maximus VII Gene. Acum aceasta beneficiaza de DAC-ul Sabre ESS ES9023P, un clock dedicat si capacitori japonezi Nichicon premium, in timp ce Sonic Studio II inlocuieste vechea generatie.

O aditie foarte importanta sunt cele doua mici butoane, la baza, langa Power si Reset. Vorbesc, desigur, despre Retry si Safe Boot, care au fost intai introduse la Rampage V Extreme si sunt extrem de folositoare in overclocking, unde te scapa de bataia de cap, cand sistemul se blocheaza datorita setarilor incorecte. Acestea, plus extensia de interfata ROG, sunt extrem de utile, de fapt obligatorii, pentru overclocking.

ASUS Maximus VIII Gene ofera 6x SATA3 si 2x SATA Express porturi.

Asus Maximus VIII Gene SATA

Interfetele on-board sunt: 2x USB 3.1 ports (1x Type C and 1x Type A), 6x USB 3.0, 1x combo PS/2, 1x HDMI, 1x DisplayPort, 1x Gigabit LAN, 1x SPDIF out si 5x jack-uri audio.

Asus Maximus VIII Gene interfaces

In pachet ASUS a inclus manuale, 4 cabluri SATA, 1x bridge SLI si o nou aditie - o unealta de instalare a procesorului.

Asus Maximus VIII Gene accessories

Ceva interesant este ca ASUS a inclus un accesoriu pentru instalarea usoara a procesorului. Acesta ar trebui sa ajute utilizatorul sa evite probleme cand scot / insereaza CPU-ul in socket, plus iti permite sa-l tii in mana mai usor. Desigur, exista si un mic addendum in manual, pentru a invata cum sa-l folosesti.

Asus CPU Installation Tool

 

« Prev
2/8 Next »

Cele mai citite