Gaming la un nou nivel! Cand faci upgrade la PC?

La un moment dat, in timp, PC-ul are nevoie de un upgrade, adica schimbarea unora dintre componente sau a intregului sistem, in vederea cresterii performantelor pentru alinierea acestora cu programele noi aparute.

De obicei ne gandim la procesor, ca prim pas in directia upgrade-ului, asa incat hai sa vedem, impreuna, cam care ar fi diferentele un CPU de generatie noua si unul mai vechi. As lua ca exemplu Intel Core i7-2700K, un procesor aparut in la finalul anului 2011 si care a dominat piata in perioada imediat urmatoare, datorita performantei si temperaturii scazute, la care opera.

Intel Gaming la un nou nivel  

Daca am inceput cu un varf de gama, sa continuam in aceeasi maniera si sa aducem in comparatie Intel Core i7-4790K, aparut anul trecut si care ofera un bun raport performanta/pret.

Iata cateva din cifrele comparative intre aceste 2 procesoare:

Intel Gaming la un nou nivel infografic

Este evident ca procesoarele moderne aduc imbunatatiri semnificative, dar saltul peste generatii schimba radical situatia, in favoarea utilizatorului. Este recomandat sa schimbati PC-ul odata la 3-4 ani, exact din aceste motive. Luati in calcul numai faptul ca Microsoft lanseaza o noua versiune de Windows cam odata la 3 ani, uneori chiar mai rapid, iar necesarul de resurse creste, de obicei, deci aveti nevoie de calculatoare mai puternice.

Fata de Intel Core i7-2700K, actualul i7-4790K are o frecventa crescuta, de la 3.5GHz (3.9GHz Boost) la 4.0GHz (4.4GHz Boost), adica 13% mai mare, in plus fata de o arhitectura net superioara, care aduce singura un spor semnificativ de performanta, iar aici putem da ca exemplu multitasking-ul (rularea simultana a mai multor aplicatii).

Ca sa nu-i uitam nici pe entuziasti, mentionam si partea de overclocking. Si am sa trec direct la racirea extrema, cu azot lichid, pentru a evidentia diferenta completa dintre Intel Core i7-2700K, care a putut rula teste la maxim 5.6GHz, in timp ce Intel Core i7-4790K a reusit acelasi lucru la 6.5GHz.

Daca aveti de gand sa treceti la a 4-a generatie de procesoare Intel Core, ar fi bine sa verificati si oferta urmatoare. Promotiile sunt binevenite mereu.

 

Cele mai citite