MSI Z170 XPower Gaming Titanium Edition review – răsare si străluce

 

Aspect si constructie

De la primul contact vizual, placa iti ia ochii. Cablajul este in totalitate argintiu, in timp ce sloturile de extensie sunt negre, astfel incat combinatia dintre cele 2 culori confera placii o eleganta aparte. Radiatoarele sunt tot argintii si sunt legate intre ele de un fulger negru, care brazdeaza placa.

MSI Z170A XPower Titanium

Evident si verso mentine coloristica placii, dar aici se poate observa, mai bine, delimitarea zonei audio.

MSI Z170A XPower Titanium back

Cele 4 sloturi de memorie suporta maxim 64GB DDR4 la viteze de peste 3600MHz. MSI a implementat functia DDR4 Boost, care scurteaza canalele de comunicatie dintre RAM si controllerul de memorie din procesor, obtinand astfel performante crescute. Totodata, intregul circuit de memorie este complet izolat de celelalte componente, astfelasigurand un plus de performanta si stabilitate, in special pentru overclocking.

MSI Z170A XPower Titanium top

Deasupra sloturilor de memorie se gaseste butonul BIOS Flashback. Detalii despre acesta gasiti in pagina dedicata BIOS-ului.

MSI a ales un VRM cu 16 faze si tehnologie Military Class 5, format din componente de ceam buna calitate, certificate la standarde militare, astfel incat sa asigure stabilitate si performanta chiar si in conditii extreme de overclocking. In detalii avem de-a face cu: MOSFETi DrMOS, care ruleaza la temperaturi mai joase si sunt mai eficienti energetic. Sunt de fapt cipuri 3 in 1, care ofera mai multa putere, ocupand mai putin spatiu pe cablaj; Titanium Chokes sunt bobine capabile sa functioneze pana la 220C si ofera 40% mai mult curent si 30% mai multa eficienta, contribuind la un overclocking mai stabil; condensatorii Hi-c ocupa mai putin spatiu, lasand loc liber in jurul socket-ului de proceso, dar, in acelasi timp, ofera 93% eficienta a curentului; condensatorii Dark CAP sunt folositi pentru emisia redusa de ESR.

MSI Z170A XPower Titanium VRM

Placile MSI Z170 suporta tehnologia OC Engine 2, care ofera fluctuatii minime de curent, in circuit, si implicit un consum mai redus, functii foarte utile pentru overclocking extrem. Ceea ce ne duce direct la OC Dashboard, placuta cu butoane, care se ocupa de overclocking ‚de la distanta’, deoarece este conectata la placa  de baza printr-un cablu. Acest aspect este foarte util in timpul sesiunilor de overclocking cu azot lichid (in special pe memorii), cand accesul in acea zona a placii este ingreunat de prezenta izolatiei anticondens. Mai mult, OC Dashboard este protejata de inghet, fiind o componenta externa.

MSI Z170A XPower Titanium OC dashboard

Avem la dispozitie punctele de masurare a voltajelor principale. MSI a inclus aici 3 puncte GND (ground) astfel incat se pot folosi 3 multimetre simultan. In plus, un port USB este prezent sub conectorul de alimentare a placii de baza, util pentru momentele cand nu avem acces rapid la interfetele din partea opusa.

Chiar sub radiatorul inferior al VRM-ului se afla un conector cu 6 pini, pentru configuratiile multi-GPU. Din pacate, chiar daca placa suporta 4-way SLI/CrossfireX, utilizarea a 3 sau 4 placi grafice este limitata de viteza PCI-E la x8/x4/x4, respectiv x8/x4/x4/x4. Pacat ca MSI nu a integrat un controller PLX, care sa ofere canale PCI-E suplimentare.

MSI Z170A XPower Titanium bottom

Intre sloturile PCI-E gasim 2 interfete M.2, pentru SSD-uri compatibile. Zona audio este delimitata clar de restul cablajului, fiind ferita astfel de interferente exterioare. Tehnologia Audio Boost 3 (dezvoltata de Nahimic) ajuta la imbunatatirea calitatii sunetului, in timp ce 2 amplificatoare ofera suport pentru casti de pana la 600ohm.

Pe marginea inferioara a placii de baza gasim ecranul pentru codurile de eroare, comutatorul pentru activarea/dezactivarea sloturilor PCI-E, cel pentru functia HOTKEY, precum si butonaele Start, Reset si Game Boost. Acesta din urma ofera overclocking automat al procesorului, pana la 5GHz. Un aspect foarte util este faptul ca ecranul afiseaza temperatura procesorului, imediat ce secventa de bootare s-a incheiat. Nu cred ca va arata temperaturi negative, sub azot lichid, dar va fi de ajutor in rest.

Functia HOTKEY transfera comenzile de overclocking (aflate pe OC Dashboard) catre tastatura. Mutati comutatorul HOT_KEY1 pe On si apoi aveti la dispozitie urmatoarele combinatii de taste.

Taste Actiune Stare Sistem
S0 S3 S4 S5
Ctrl+”←Backspace” Activeaza HOTKEY V V V V
PrtSc+F12 Pornit/Oprit sistemul V V V V
PrtSc+”+” BLCK + V - - -
PrtSc+”-” BLCK - V - - -
PrtSc+F4 Update BIOS V - - V
PrtSc+F2 Descarca bateria - - - V
PrtSc+F9 Reset V - - -
PrtSc+F5 Multiplicator - V - - -
PrtSc+F6 Multiplicator + V - - -
PrtSc+F8 Slow Mode V V V V

 

MSI Z170A Xpower Titanium are 2x porturi SATA Express si 8x SATA3. Dintre acestea din urma, cipsetul Intel Z170 controleaza 6x, in timp ce 2 sunt oferita de un controller ASMedia ASM1061.

MSI Z170A XPower Titanium SATA

Interfetele integrate sunt: 1x PS/2 combo, 2x USB 2.0, 1x USB 2.0/BIOS Flashback, 4x USB 3.0, 2x USB 3.1, 2x HDMI, 1x DisplayPort, 1x Gigabit, 1x SPDIF si 5x jack-uri audio, aurite. Un buton pentru Clear CMOS (reset BIOS) este prezent aici.

MSI Z170A XPower Titanium interfaces

Pachetul contine si o multitudine de accesorii.

MSI Z170A XPower Titanium accessories

Ca software, MSI Command Center poate fi descarcat de pe site-ul producatorului si utilizat pentru controlul si monitorizarea placii de baza

 

« Prev
2/8 Next »

Cele mai citite