Asus ROG Crosshair VI Extreme review – tot ce-ti doresti

Aspect si construcție

Crosshair VI Extreme este o placa EATX, orientata către gameri si overclockeri. Construcția sugerează inclinația către a doua categorie si voi explica imediat la ce mă refer. Deși seamănă destul de mult cu Crosshair VI Hero, Extreme beneficiază de ceva tehnologie in plus, cum era si normal pentru varful de gama.

Asus Crosshair VI Extreme

Alimentarea CPU este formata dintr-o combinație de 8+4 pini, astfel ca Ryzen sa tragă cat curent are nevoie. Radiatoarele de pe VRM sunt similare cu cele de pe Hero, diferind culoarea. Totuși, plăcile beneficiază de același VRM, cu 12 faze DIGI+, construit cu MOSFETi Texas Instruments NexFET, bobine MicroFine din aliaj si condensatori  10K Black.

Asus Crosshair VI Extreme VRM

Compatibilitatea cu răcirile AM3 a fost o idee minunata pe Hero, iar Asus a păstrat-o si pe Extreme, astfel încât nu trebuie sa schimbați coolerul vechi. Pe de alta parte, nici poturi de azot nu au apărut pentru AM4, astfel ca Asus mi-a dat posibilitatea sa folosesc potul pe care li aveam, mai ales ca am făcut asta imediat după lansarea Ryzen. Ulterior, Kingpin Cooling a lansat prinderea pentru AM4, pentru potul F1 Dark Extreme, deci acum se poate instala pe orice placa a acestei platforme.

Asus Crosshair VI Extreme top

Asus folosește tehnologia T-Topology pe plăcile Crosshair VI, pentru un plus de performanta la memorii. Cele 4 sloturi suporta pana la 64GB DDR4 in dual channel, cu viteze de peste 3200MHz.

Formatul E-ATX nu este degeaba, Asus utilizând spațiul in plus pentru zona de overclocking, situata imediat după sloturile de RAM. Acolo găsim punctele de măsură pentru voltaje, butoanele de Power, Reset, Retry si Safe_Boot, ecranul Q-Code, jumperul pentru modul LN2, plus 2 switch-uri: Slow Mode si RSVD.  O alta parte interesanta este conectorul ProCool, care este de fapt interfața de alimentare a plăcii de baza, dar montata orizontal. Acest fapt înlesnește managementul cablurilor, dar oferă si impedanță scăzută, plus o mai buna dispare a căldurii PCB in acea zona.

Asus Crosshair VI Extreme OC buttons

Switch-ul RSVD este ceva nou si sunt sigur ca doriti detalii. Ei bine, acesta a apărut, pentru prima data, pe Maximus IX Apex si este exclusiv destinat overclocking-ului cu azot lichid. Mai precis, după ce temperatura procesorului scade sub -120C, activarea acestei funcții setează in mod automat niște voltaje in BIOS-ul plăcii, in urma cărora dispare Cold Bug-ul procesorului. Cold Bug este temperatura la care procesorul încetează sa mai funcționeze. Evitând acest CB, se poate ajunge cu temperatura la -196C (temperatura azotului lichid) si se pot obține frecvente mai mari pentru procesor. Pe cei interesați de overclocking, fie el pe aer, lichid sau azot, ii aștept pe forumoverclocking.ro, sa va răspund la întrebări.

Revenind la C6E, coltul din dreapta sus ofera nu mai putin de 6x extensii pentru ventilatoare si răciri cu lichid. O alta extensie este sub radiatorul de la VRM.

Placa are 3 sloturi PCI-E x16, însă nu mai 2 sunt îmbrăcate in armura, ceea ce înseamnă ca numai acestea suporta 2-way SLI, ultimul funcționând la x4 si oferind posibilitatea unui CrossfireX 3-way.

Asus Crosshair VI Extreme bottom

Partea audio este sustinuta de o solutie Asus SupremeFX S1220, secondata de un DAC ESS ES9023P si 2 amplificatoare: TI RC4580 si OPA1688.

Marginea inferioara a plăcii oferă conectorul EZ-Plug (pentru alimentare suplimentara a sloturilor PCI-E, in caz de multi-GPU), 2 interfețe pentru Aura RGB, ROG Extension pentru OC Panel si 4 extensii pentru ventilatoare si water cooling.

Radiatorul de pe cipset este măricel, iar acest fapt se datorează extinderii acestuia peste un slot M.2, aflat in imediata apropiere, contribuind si la răcirea eventualului SSD, instalat acolo. Al doilea port M.2 se afla sub cipset, însă nu beneficiază de răcire. Rețineți ca primul M.2 suporta atât SSD-uri SATA, cat si PCI-E, in timp ce al doilea port, doar PCI-E.

Asus Crosshair VI Extreme M.2

Partea de stocare mai contine si 8 porturi SATA3, atasate de cipset-ul Intel si capabile de RAID 0, 1 si 10.

Asus Crosshair VI Extreme SATA

Începând cu Rampage V Edition 10, fiecare placa de baza din seria Extreme a integrat protecția pentru interfețe, in loc sa o aibă in pachet. Ideea este excelenta, deoarece aspectul final este mult mai atrăgător decât in caz contrar. Așadar, si C6E are aceasta facilitate.

Asus Crosshair VI Extreme interfaces

Tot din beneficiile seriei Extreme, C6E prezinta un scut de protecție pe partea din spate, care are si rol anti-îndoire, dar ajuta si la disiparea căldurii din PCB, acoperind 1.3 din suprafața acestuia.

Asus Crosshair VI Extreme back

Ca la orice varf de gama, pachetul contine o sumedenie de accesorii: cabluri SATA, manuale, abtibilduri ROG, o placuta de extensie pentru ventilatoare, antenele Wi-Fi, un bridge HB pentru SLI, etc.

Pentru monitorizarea si controlul placii, respectiv a procesorului, Asus pune la dispozitie AI Suite II, iar pentru partea audio, Sonic Studio III.

 

« Prev
2/8 Next »

Cele mai citite