Asus ROG Rampage VI Apex review – maiestria in overclocking

 

Aspect si construcție

Seria Apex a introdus formatul X, neconvențional si asimetric, si observ ca fiecare nou membru aduce o alta forma. Așadar, plăcile Apex se pot recunoaște dintr-o mie, fără echivoc.

Asus Rampage VI Apex

In urma dezbaterii legate de încălzirea excesiva a VRM-ului la plăcile X299, producătorii au devenit mai atenți la acest aspect. Asus a construit o răcire puternica pentru Rampage VI Apex, formata din 2 radiatoare, conectate printr-o conducta, astfel încât suprafața de disipare sa fie foarte mare. VRM-ul are 8 faze si beneficiază de tehnologia Extreme Engine DIGI+, care conține componente de cea mai buna calitate, precum MOSFETi PowelRstage IR3555, bobine Microfine din aliaj si condensatori 10K Black. Toate acestea asigura o alimentare coerenta pentru procesor si stabilitate pentru overclocking extrem.

Asus Rampage VI Apex VRM

Alimentarea CPU este asigurata de 2 interfețe cu 8 pini, așa ca nu pot apărea probleme la overclocking-ul niciunui procesor din seria Intel Core X.

Pentru a creste performanta si capacitatea de overclocking, Asus a montat doar 4 sloturi pe R6 Apex, generând trasee mai scurte către procesor, obținând astfel un semnal mai curat, ceea ce duce la stabilitate crescuta.

Asus Rampage VI Apex top

Placa suporta maxim 64GB DDR4 cu viteze de peste 4500MHz in dual channel si peste 4133MHz in quad channel. Sloturile sunt ranforsate cu tehnologia SafeDIMM, fiind mai bine ancorate de PCB.

De o parte si de alta a memoriilor, se afla cele 2 sloturi DIMM.2, pentru adaptoarele aflate in pachet. Cel din stânga este legat la benzile PCI-E ale procesorului si suporta RAID si Intel VROC, in timp ce al doilea este legat la PCH si suporta RAID si Intel Optane.

Coltul dreapta-sus este rezervat overclocking-ului. Aici se găsește ceea ce Asus numește Overclocker’s Toolkit, respectiv unelte specifice pentru overclocking.

Asus Rampage VI Apex OC corner

In detaliu, avem la dispoziție:

- LED-uri pentru condens = atașate la 18 senzori, amplasați pe placa. Aceștia vor anunța utilizatorul, in caz ca apare condens in zonele respective.

circuit

- ecran Q-code = pentru codurile de eroare la boot

- LED-uri EZ-Debug = sunt 4 la număr: CPU, RAM, VGA si BOOT. Cel care rămâne aprins indica imposibilitatea de inițializare a componentei respective, sau a boot-arii, oferind un ajutor rapid in depistarea problemei.

- LN2 Mode = este un jumper pentru activarea/dezactivarea modului de overclocking extreme

- Slow Mode = reduce multiplicatorul procesorului la valoarea 8

- Pause = pune pauza sistemului

- RSVD_1 = se activează doar sub LN2, la -120C si setează automat voltajele care se ocupa de Cold Bug.

- RSVD_2 = ii indica plăcii folosirea pin-ului pentru DMI, iar placa setează voltajul in consecință.

Nota: RSVD_1 si RSVD_2 se folosesc numai pentru procesoarele KabyLake-X, pentru overclocking pe azot lichid , după ce temperatura procesorului a ajuns la -120C! Daca nu știți exact ce fac, nu le activați, pentru ca riscați sa ardeți procesorul.

Lângă arsenalul de mai sus găsim si butoane de control: Pornire, Reset, Retry (încearcă din nou sa pornească, in caz de eșec la overclocking) si Safe Boot (pornește placa la setările auto, dar păstrând in meniu valorile setate de utilizator).

R6A are 4 sloturi PCI-E x16, capabile de configurații multi-GPU cu pana la 4 placi grafice. Tehnologia SafeSlot este prezenta aici, ancorând mai puternic sloturile de PCB si asigurând rezistenta acestora la plăcile video grele.

Asus Rampage VI Apex bottom

De partea de sunet se ocupa Asus SupremeFX, capabil de 8 canale. Cip-ul audio este ecranat, iar zona dedicata plăcii de sunet este separata de restul PCB-ului, pentru a evita interferente.

Apex oferă nu mai puțin de 12 extensii cu 4 pini. Doua pot fi folosite pentru pompele din sistemele de răcire cu lichid, iar alte 5 sunt albe, ceea ce înseamnă ca acestea vor menține, permanent, turația maxima la ventilatoarele conectate acolo.

Unitățile de stocare pot fi conectate la cele 6 porturi SATA3, așezate oblic, într-un stil curajos si atractiv.

Asus Rampage VI Apex SATA

Overclocker-ii vor aprecia cele 2 porturi PS/2, precum si butoanele de Reset BIOS si Flashback. Acesta din urma oferă posibilitatea rescrierii BIOS-ului, având placa de baza conectata la sursa. Nu este nevoie de procesor, memorii, etc, ci doar de un stick USB cu fișierul de BIOS, denumit R6A.CAP.

Asus Rampage VI Apex interfaces

Exista 8 porturi USB 3.1, dintre care unul este tip C, si 2x USB 2.0, cel de sus fiind si pentru Flashback.

Asus Rampage VI Apex back

 

Ce ii lipseste?

Lui Rampage VI Apex ii lipseste OC Panel-ul. Acela este un instrument extraordinar pentru overclocking, iar Asus nu l-a mai introdus in pachet cu placile de baza dedicate.

 

« Prev
3/9 Next »

Cele mai citite