ASRock X399 Taichi review – maestru al echilibrului

 

Aspect si construcție

Ideea modelului, cu rotile dințate, este extraordinara si conferă plăcii un aspect aparte. Iluminarea RGB, din jurul cipset-ului, parca trezește mecanismul la viață.

ASRock X399 Taichi

Mă bucur ca, in sfârșit, AMD a conceput o retenție serioasa pentru procesoarele lor. Fixarea cu șuruburi este varianta ideala, completata de sistemul de prindere a cooler-ului. Păcat ca nu au implementat-o si pe AM4.

VRM-ul plăcii este compus din 11 faze digitale, construite din componente de top, pentru stabilitate la overclocking si fiabilitate. Răcirea VRM este asigurata de 2 radiatoare, legate intre ele printr-o conducta din cupru.

ASRock X399 Taichi VRM

Alimentarea procesorului vine de la 2 conectori: unul de 8 pini, aflat in coltul dreapta-sus al plăcii, si unul de 4 pini, aflat in stânga-sus. Este interesant ca cele 2 interfețe se afla la distanta de VRM, nu deasupra lui, ca pana acum. ASRock susține ca așezarea respectiva oferă semnal electric mai bun si temperatura mai scăzută pentru componentele VRM-ului, rezultând eficiență crescută si overclocking mai stabil.

ASRock X399 Taichi top

Cele 8 sloturi de memorie suporta pana la 128GB DDR4 cu viteze de peste 3600MHz, in sistem quad channel. Taichi suporta si memorii ECC (corecție de erori), ceea ce reprezintă un avantaj pentru anumiți utilizatori.

Sloturile de RAM nu sunt ranforsate suplimentar, însă cele de PCI-E sunt. Placa oferă suport pentru configurații multi-GPU, respectiv 4-way SLI/CrossfireX. Așadar, puteți folosi pana la 4 placi grafice simultan, pentru a rula jocurile la orice rezoluție si nivel de detalii doriți. Numărul de canale PCI-E (64) din dotarea Threadripper, oferă posibilitatea ca sloturile sa funcționeze x16, x16/x16, x16/x8/x16, x16/x8/x16/x8, ceea ce este mai bine decât pe plăcile de baza Intel, capabile de doar x8/x8/x8/x8.

ASRock X399 Taichi bottom

Pentru sunet, ASRock a ales o soluție Purity Sound 4, compusă dintr-un cip audio Realtek ALC1220, un DAC, capabil de 120dB SNR, ajutate de un amplificator pentru căști, model TI NE5532, care suporta pana la 600ohm impedanță. Pentru a evita interferentele, cele 2 canale audio au straturi diferite in PCB, in timp ce toata zona de sunet este separată de restul plăcii de bază, printr-o graniță fină.

X399 Taichi oferă 3x interfețe Ultra M.2,amplasate compact, in partea de jos a plăcii. Iluminarea RGB este prezenta doar pe radiatorul cipset-ului, însă avem la dispoziție încă 2 extensii, pentru adăugarea altor soluții RGB.

Ecranul pentru codurile de eroare se afla pe marginea inferioara, lângă butoanele de Pornire si Reset. Taichi are un singur BIOS, deci nu avem si buton/switch pentru comutare.

Pentru alte soluții de stocare, placa oferă 8x porturi SATA3 si unul U.2. Lângă acestea, exista o alimentare de 6 pini, pentru sloturile PCI-E, in cazul utilizării a 3 sau 4 placi grafice.

ASRock X399 Taichi SATA

Porturile USB 2.0 au dispărut, fiind înlocuite de USB 3.1. X399 Taichi are 10x astfel de interfețe, una fiind tip C. Pe lângă acestea, exista 1x PS/2, 2x Gigabit si 5 jack-uri audio. Conectorii pentru antenele Wi-Fi se afla tot aici. Butonul de BIOS Flashback este prezent tot in aceasta zona si poate rescrie BIOS-ul fără a porni sistemul, nefiind nevoie decât sa conectam alimentarea plăcii de baza.

ASRock X399 Taichi interfaces

Pe verso, placa este curata si nu prezinta nici o interfata.

ASRock X399 Taichi back

 

« Prev
3/9 Next »

Cele mai citite