Asus ROG Maximus X Apex review - overclocking fara limite

 

Aspect si construcție

Maximus X Apex seamănă destul de mult, la aspect, cu varianta IX. Exista unele diferențe, pe care le voi evidenția imediat. Forma este identica pentru ambele placi, însă radiatoarele arata diferit.

Asus Maximus X Apex

VRM-ul este format din 10 faze digitale, alcătuite din componente de top, respectiv MOSFETi Texas Instruments NexFET, bobine MicroFine din aliaj si condensatori metalici 10K. Acestea sunt gestionate de un controller Extreme Engine DIGI+, oferind stabilitate pentru overclocking extrem.

Asus Maximus X Apex VRM

M10A a primit un acoperiș, pe partea stângă, pe care s-a mutat denumirea seriei. Are rol estetic, dar si funcțional, împiedicând căldura de pe VRM sa ajungă la interfețe.

Radiatorul de pe VRM este dintr-o bucata si este fixat la mijloc si pe extremități. Pe el, Asus a trasat niște striații, cu rol de disipare mai rapida a căldurii.

Asus Maximus X Apex top

Procesorul se alimentează din doua interfețe cu 8 pini, suficient chiar si pentru sesiunile de azot lichid. Sub socket exista o plăcuță, cu logo-ul ROG, care se va aprinde RGB.

Apex are doar doua sloturi de RAM si suporta maxim 32GB DDR4, cu viteze de peste 4500MHz. Traseele de comunicație ale memoriei au fost scurtate, pentru un control mai bun asupra impedanței si pentru reducerea interferentelor.

Slotul DIMM.2 așteaptă cuminte sa cuplam adaptorul din pachet si sa folosim SSD-uri cat mai performante, pentru a creste viteza de reacție a sistemului.

Am ajuns si la coltul pentru overclocking, unde beneficiem de toate uneltele necesare pentru profesioniștii acestui sport. Pe lângă clasicele butoane de Pornire si Reset, Apex oferă Safe_Boot si Retry, pentru când placa nu boot-ează cu setările salvate. Apoi găsim switch-ul pentru oprirea/pornirea sloturilor PCI-E, plus cele pentru Slow_Mode, Pause si RSVD, atât de utile sub azot lichid. Jumperul LN2_Mode nu are nevoie de prezentare, însă a fost mutat mai jos decât pe M9A, in locul unde anterior erau jumperii pentru activarea/dezactivarea canalelor RAM.

Asus Maximus X Apex OC buttons

Ecranul Q-Code se afla deasupra switchurilor menționate anterior, iar lângă el se afla 2 extensii RGB si cele 4 LED-uri pentru starea plăcii la pornire. Mai exista 3 LED-uri, care informează asupra apariției condensării in 3 zone cheie: procesor, memorii si PCI-E.

Punctele de măsură sunt indispensabile pentru overclocking extrem, astfel ca nu puteau sa lipsească de pe Apex.

Sloturile PCI-E sunt patru x16 si doua x1. Trei, din prima categorie, sunt îmbrăcate in armura, dar numai 2 lucrează x16/x8, al treilea fiind x4. Așadar, putem folosi SLI cu 2 placi si mGPU cu 3 placi. In acesta zona nu mai apar socket-urile M.2, deoarece au fost mutate pe DIMM.2.

Asus Maximus X Apex bottom

Partea audio este reprezentata de o soluție SupremeFX S1220A, capabila de sunet extraordinar, însă overclockerii o vor dezactiva de la prima vizita in BIOS. Nu este utila nici celor care ar cumpăra placa pentru gaming, deoarece aceia vor opta pentru Maximus X Formula sau Extreme, care oferă 8 sloturi de memorie si răcire cu lichid, integrata. Situația este similară si pentru iluminarea RGB si extensiile existente pe Apex, lipsa acestora putând scădea prețul plăcii.

Cipsetul este răcit de un radiator mediu, integrat in design-ul ROG. Maximus X Apex are 2 BIOS-uri, intre care putem comuta, folosind butonul BIOS_Switch, aflat in dreapta-jos, lângă portul ROG_Extension.

Porturi SATA sunt doar 4, fiind suficiente pentru un overclocker.

Asus Maximus X Apex SATA

Pe partea de interfete, Maximus X Apex oferă 2x PS/2 (foarte utile pentru sistemele de operare mai vechi), 1x DisplayPort, 1x HDMI, 8x USB 3.1 (unul de tip C), 2x Intel Gigabit si ieșirile audio.

Asus Maximus X Apex interfaces

Privind-o din spate, vedem mai clar forma neconvențională a lui Apex.

Asus Maximus X Apex back

 

« Prev
3/9 Next »

Cele mai citite