A doua generatie de procesoare Intel Core

Intel Corporation a introdus pe piata astazi a doua generatie a familiei sale de procesoare Intel Core,  familie care va schimba lumea jocurilor. Prezentarea a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa la Consumer Electronics Show. Intel a prezentat cateva noi caracteristici surprinzatoare, servicii si parteneriate care ofera utilizatorului o experienta vizuala cu totul noua, cu elemente de grafica incorporate. Se asteapta ca peste 500 de design-uri de PC-uri si laptop-uri sa fie livrate de toti marii integratori, pe parcursul anului viitor. 

Printre noile caracteristici se numara Intel Insider, Intel Quick Sync Video, precum si o noua versiune a Intel Wireless Display (WiDi), o tehnologie premiata a companiei, care acum adauga format video HD la rezolutie de 1080p si protectie de continut pentru cei care doresc sa isi proiecteze continutul HD de pe ecranul laptop-ului pe televizor. De asemenea, compania a dezvaluit ca in prezent colaboreaza cu CinemaNow, Dixons Retail plc, Hungama Digital Media Entertainment, Image Entertainment, Sonic Solutions, Twentieth Century Fox Home Entertainment si Warner Bros. Digital Distribution.

“A doua generatie de procesoare Intel Core a realizat cel mai mare progres in materie de performanta si capabilitati de computing, comparativ cu oricare dintre generatiile anterioare,” a declarat Mooly Eden, Vice President & General Manager, PC Client Group, Intel. “Capabilitatile vizuale incorporate pe care le ofera aceste noi procesoare sunt uluitoare. Toate acestea, combinate cu un nivel adaptabil de performanta imbunatatit, vor revolutiona experienta PC intr-o maniera evidenta, putand fi constatata si apreciata de orice utilizator, atingandu-se un nivel de performanta vizibil mai inteligent.”

 

O noua experienta vizuala pentru stilurile de viata actuale

 A doua generatie a familiei de procesoare Intel Core este prima microarhitectura “visibly smart - vizibil inteligenta” care combina pe un chip unic tehnologii vizuale si de grafica 3-D cu microprocesoare cu nivel ridicat de performanta. Prin incorporarea noii arhitecturi Intel HD Graphics pe fiecare pastila de siliciu de 32nm se obtin imbunatatiri semnificative ale performantelor grafice fata de grafica de generatie anterioara, atat pentru procesarea de media HD, cat si pentru jocurile mainstream. Chip-urile imbunatatesc nivelul de performanta, oferind in acelasi timp o excelenta durata de viata a bateriei, precum si capacitatea de a dezvolta laptop-uri si PC-uri all-in-one mai inguste si mai usoare.

Noua tehnologie grafica se va concentra asupra zonelor in care se deruleaza majoritatea activitatilor de computing la ora actuala: video de inalta definitie (HD), fotografii, jocuri mainstream, multi-tasking, socializare online si multimedia. Tehnologii vizuale imbunatatite precum urmatoarea generatie Intel HD graphics sunt incorporate in fiecare procesor din a doua generatie de Intel Core. Pentru consumatori, acest lucru inseamna o experienta PC mult imbunatatita, dar si o mai buna administrare a consumului de energie.

In plus, o caracteristica surpriza a noii generatii de procesoare pentru PC-uri si laptop, Intel Insider, le va oferi utilizatorilor acces la filme pe sistemele lor, in format complet high-definition, nedisponibil pana acum. Pentru a explica importanta acestei caracteristici, Eden l-a invitat pe scena pe Kevin Tsujihara, President Warner Home Entertainment Group.

Tsujihara a explicat: “Warner Bros. priveste PC-ul drept una dintre cele mai potrivite platforme pentru livrarea de continut premium digital. Acum, cand Intel a facut PC-ul sa devina si mai sigur, noi putem oferi filme noi sau titluri de mare popularitate in format complet HD, pe PC, prin magazinul nostru WBShop si parteneri precum CinemaNow - in aceeasi zi cand lansam filmele in format DVD si Blu-ray.”

Eden a folosit un clip din filmul artistic “Inception” produs de Warner Bros., pentru a demonstra cat de simplu va fi sa se obtina filmul de la CinemaNow si sa fie vizionat in format complet HD, pe un laptop. Intel

In colaborare cu studiourile Hollywood si Bollywood, dar si cu distribuitori de continut de referinta precum CinemaNow, Dixons Retail plc, Hungama Digital Media Entertainment, Image Entertainment, Sonic Solutions, Twentieth Century Fox Home Entertainment, Warner Bros. Digital Distribution si altii, Intel creeaza un mediu protejat pentru distributia, stocarea si rularea de continut premium. Astfel, proprietarii de continut si furnizorii de servicii video pot sa lanseze mai multe filme HD. Se estimeaza ca distribuirea comerciala a continutului HD premium prin intermediul tehnologiei Intel Insider va incepe in primul trimestru al lui 2011.

Bazandu-se pe aceasta inovatie Intel Insider, Eden a prezentat apoi modul in care consumatorii pot utiliza acum Intel WiDi 2.0 pentru a transmite continut precum filmul “Inception” pe un HDTV cu ecran mare. In plus, imbunatatirile Intel WiDi 2.0 includ suport pentru 1080p HD, precum si continut protejat, fie preluat de pe Internet, fie rulat local de pe un Blu-ray sau DVD playeriii.

Un alt element unic al experientei vizuale incorporat in a doua generatie a familiei de procesoare Intel Core este Intel Quick Sync Video. Aceasta tehnologie incorporata pentru accelerarea hardware-ului elimina timpii de asteptare din munca de editare si partajare a fisierelor video, oferind un nivel de performanta superior, care permite utilizatorului sa obtina in doar cateva minute ceea ce putea sa dureze chiar si ore intregi. Consumatorii pot acum sa editeze, sa converteasca si sa partajeze fisiere video cu prietenii si familia, mai rapid ca oricand. Intel a estimat ca un fisier video HD de 4 minute care pana acum avea nevoie de alte 4 minute pentru a fi convertit ca sa poata rula pe un iPod va avea acum nevoie de numai 16 secundeii.

Puterea celei de-a doua generatii de procesoare Intel Core de a oferi o experienta captivanta utilizatorilor de jocuri mainstream a fost demonstrata cu un teaser din jocul Portal 2 oferit de Valve – una dintre cele mai asteptate lansari de jocuri din 2011. Eden a realizat demonstratia cu ajutorul controller-elor de miscare Hydra, de mare precizie, oferite de Razer, utilizand tehnologia Sixense MotionTouch.

 

O combinatie de performanta inteligenta, eficienta energetica si inteligenta

 Procesoarele Intel Core i3, i5 si i7 includ si Tehnologia Intel Turbo Boost imbunatatita. Aceasta permite realocarea in mod automat a nucleelor si resurselor pentru grafica ale procesorului, astfel incat nivelul de performanta sa creasca, oferind utilizatorului aceasta crestere imediata oricand si oriunde devine necesara.

Alte noi caracteristici ale chip-ului sunt: Intel Advanced Vector Extensions (AVX), Intel InTru 3-D si tehnologia Intel Clear Video Technology HD. Intel InTru 3-D permite obtinerea unei experiente fascinante de 3D stereoscopic pe HDTV-uri sau monitoare cu capabilitati 3D, prin HDMI 1.4, transformand filmele intr-o experienta aproape reala, care trece dincolo de limitele ecranului.

Intel AVX creste nivelul de performanta pentru aplicatii vizuale solicitante, cum ar fi procesare audio si editare profesionala de imagine – de exemplu, pentru a reuni mai multe fotografii. Intel Clear Video imbunatateste calitatea vizuala si fidelitatea cromatica in timpul playback-ului video, oferind pe ecran o experienta spectaculoasa.

Pentru ca utilizatorilor sa le fie mai simplu sa gaseasca acel sistem bazat pe a doua generatie de procesoare Intel Core care se potriveste cel mai bine cu necesitatile lor individuale, Intel anunta si o gama larga de SKU, inclusiv procesoare cu capabilitati Intel vPro.

Chipurile sunt realizate prin procesul de productie pe 32nm al Intel si folosesc a doua generatie de tranzistori High-k Metal Gate. Aceste avantaje unice impulsioneaza o data in plus nivelul de peformanta, reduc consumul de energie pentru a imbunatati durata de viata a bateriei si calitatea design-urilor mici, si in plus diminueaza costurile totale de productie.

Intel a anuntat peste 20 de procesoare, adaptoare wireless si chipset-uri, inclusiv noi procesoare Intel Core i7, i5 si i3, chipset-uri Intel Seria 6 si adaptoare Intel Centrino WiFi si WiMAX. Peste 500 de design-uri de platforme pentru PC-uri si laptop-uri sunt asteptate de la toti marii producatori de computere din intreaga lume, bazate pe aceste produse.

Sistemele bazate pe procesoare quad-core (patru procesoare in interiorul unui singur chip) vor fi disponibile incepand din 9 ianuarie, iar noi versiuni dual-core vor fi lansate pe piata in februarie.

Cele mai citite