NVIDIA Quadro folosite in toate cele cinci pelicule nominalizate la Oscar, pentru efecte speciale

Academia pentru arta cinematografica si stiinte a extins, anul acesta, categoria pentru cele mai bune efecte speciale la cinci pelicule nominalizate, toate acestea fiind produse folosind tehnologia NVIDIA – toate peliculele din aceasta categorie, nominalizate la Oscar, au fost produse de catre studiouri care folosesc solutiile de grafica profesionala NVIDIA Quadro.

Studiorile Double Negative (DNeg) au creat efectele vizuale pentru mai multe din filmele nominalizate anul acesta, printre care si ''Inception'', ''Iron Man 2'' si ''Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1''. O componenta importanta a efectelor speciale create de catre DNeg, este reprezentata de catre sistemul lor de simulare a fluidelor, cunoscut sub numele de ''Squirt,'' o componenta care a fost modificata recent pentru a profita de avantajele oferite de arhitectura de procesare paralela NVIDIA CUDA si de unitatile de procesare vizuala Quadro (GPU-uri).

''Modificarea aplicatiei pentru generarea fluidelor pentru a functiona pe GPU, permite artistilor nostri sa obtina mult mai rapid rezultatele simularilor realizate,'' a declarat Dan Bailey, programator sef pentru GPU, la DNeg. ''Simularile fluidelor sunt acum trimise catre un centru specializat de servere bazate pe GPU, oferind artistilor mai mult timp pentru a lucra la scene complexe si pentru a obtine rezultate mai bune pe marele ecran.''

''Iron Man 2'' beneficiaza de efecte speciale cu adevarat incredibile, o buna parte fiind produse de catre studioul Industrial Light & Magic (ILM). ''Datorita folosirii unitatilor NVIDIA Quadro, am avut posibilitatea sa lucram mai rapid si mai efficient, ceea ce a aduce beneficii importante artistilor nostri si imbunatateste calitatea proiectelor la care lucram, incluzand filme precum: ''Iron Man 2,'' declara Ben Snow responsabil pentru efectele speciale la ILM. ILM lucreaza indeaproape cu NVIDIA pentru dezvoltarea pe GPU pentru a accelera atat creearea de efecte speciale, dar si a proceselor de randare.

NVIDIA Quadro 4000 5000 6000

Scanline VFX a utilizat propria aplicatie de simulare, intitulata ''Flowline'', pentru a crea fenomene naturale, precum simulari ale unor tsunamiuri de mare amploare in aplicatia ''Hereafter''. Scanline este in curs de a dezvolta urmatoarea generatie a aplicatiei ''Flowline'', optimizate pentru unitatile de procesare grafica si care are la baza arhitectura CUDA.

Aplicatia Scanline VFX este destinata zonei de cercetare si dezvoltare si se adreseaza companiilor care sunt interesate de extinderea potentialului '' a afirmat Stephan Trojansky, presedinte al Scanline VFX LA. ''Investitiile noastre se concentreaza in zona implementarii mai multor platforme de unitati de procesare grafica in sistemul nostru, iar acest lucru a condus la imbunatatierea semnificativa a vitezei, care in momentul de fata este de peste 10 ori mai mare, din momentul in care am inceput sa introducem aceste componente in procesul e lucru.''

Sony Pictures Imageworks (SPI) a completat majoritarea efectelor vizuale pentru Alice in Wonderland'', realizand peste 1700 de cadre in total. Efectele accelerate de unitatile de procesare grafica NVIDIA includ simularea cadrelor incetosate si haloul de lumina din jurul dragonului Jabberwocky, alaturi de momentele in care personajul Cheshire apare si dispare si de efectele distrugerilor cauzate de temperamentalul personaj Bandersnatch.

''Eforturile noastre se concentreaza in zona oferirii unor povesti cat mai veridice si din acest motiv avem nevoie de instrumente care sa ii ajute pe artisti sa creioneze povestea'' a afirmat Magnus Wrenninge, senior technical director, in cadrul SPI. ''Graficii NVIDIA Quadro ofera un nivel de performanta de 100 de ori mai mare decat alte sisteme si in acest mod putem transpune in realitate viziunea creativa a regizorului, iar acesta este obiectivul nostru principal''.

Castigatorul va fi anuntat in cadrul celei de-a 83-a editii a galei premiior Oscar de Duminica, 27 februarie 2011.

Cele mai citite