In Romania, pirateria este in scadere

Valoarea comerciala a software-ului nelicentiat instalat pe computerele personale din Romania a atins suma de 195 milioane dolari in 2010, corespunzatoare unei rate a pirateriei de 64%. Aceste date sunt mentionate intr-un studiu global al Business Software Alliance (BSA) pentru anul 2010, care evalueaza situatia pirateriei software in intreaga lume .

Magda Popescu, avocat BSA: ,,Aceste cifre arata ca, desi am inregistrat o scadere a ratei pirateriei software in Romania, mai este mult de muncit in aceasta directie. Cu cat vom reusi sa reducem rata pirateriei software, cu atat va fi mai bine pentru industrie si economie in general.''

Studiul pentru anul 2010 este al 8-lea studiu global despre pirateria software realizat de BSA in parteneriat cu IDC, lider in domeniul cercetarii de marketing si al prognozelor in industria IT. Metodologia utilizata include 182 de tipuri de date masurate pentru 116 tari si regiuni din intreaga lume. In plus, studiul din acest an include o noua dimensiune: un sondaj de opinie printre utilizatorii de PC-uri, axat pe atitudinile si comportamentele sociale legate de pirateria software, realizat de Ipsos Public Affairs.

Sondajul de opinie global a reliefat interesul utilizatorilor pentru drepturile de proprietate intelectuala, 7 din 10 respondenti sustinand necesitatea ca autorii sa fie platiti pentru munca depusa, pentru facilitarea progresului tehnologic. In mod surprinzator, sustinerea drepturilor de proprietate intelectuala a fost mai puternica la nivelul pietelor cu o rata ridicata a pirateriei.

In plus, studiul arata ca, la nivel global, utilizatorii sunt constienti de valoarea software-ului licentiat, comparativ cu cel piratat, fiind recunoscut ca sigur si de incredere. In schimb, multi utilizatori nu stiu in ce masura metode des intalnite de achizitie software, precum cumpararea unui singur program licentiat pentru mai multe calculatoare sau descarcarea unui program dintr-o retea peer-to-peer, sunt legale sau ilegale.

Magda Popescu, avocat BSA: ,,Exista in mod cert o crestere puternica in ceea ce priveste perceptia valorii generate de software-ul original. Pe de alta parte, rezultatele demonstreaza din nou nevoia de a educa utilizatorii ca software-ul descarcat din retelele P2P este deseori ilegal si instalarea software-ului achizitionat pentru un computer pe mai multe calculatoare, acasa sau la birou, inseamna piraterie.''

In 2010, BSA Romania a continuat initiativele derulate impreuna cu autoritatile judiciare din intreaga tara in vederea aplicarii legii drepturilor de autor. In acelasi timp, a intreprins activitati diverse impreuna cu Inspectoratul General al Politiei si cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, transmitand un mesaj clar conform caruia respectarea drepturilor de proprietate intelectuala este importanta pentru orice companie, indiferent de marimea acesteia, utilizator final sau reseller.

 

bsa logo

 

Alte concluzii ale studiului BSA:

• Valoarea comerciala a software-ului piratat in Europa Centrala si de Est e de peste 5,5 miliarde de dolari. La nivel global, aceasta cifra a crescut, atingand un nivel record de 59 de miliarde dolari, aproape dublu fata de 2003, cand acest studiu a inceput a fi realizat anual.

• Jumatate din cele 116 tari si regiuni studiate in 2010 au rata pirateriei de 62% sau mai mare, cu o medie de 42% la nivel global.

• Economiile emergente au devenit o forta reala pentru pirateria software. Rata pirateriei in tarile in curs de dezvoltare este de 2,5 ori mai mare decat cea din tarile dezvoltate, iar valoarea comerciala a pirateriei software (31,9 miliarde dolari) este mai mult de jumatate din totalul acestei valori la nivel global.

• Cele mai citate avantaje la nivel global ale software-ului cu licenta sunt accesul la asistenta tehnica (88%) si protectia impotriva malware si a hackerilor (81%)

• Un caz de piraterie software des intalnit este achizitionarea unei singure licente software si instalarea acesteia pe mai multe calculatoare.

• Majoritatea utilizatorilor din toata lumea cred ca protejarea drepturilor de autor aduce beneficii tangibile pentru economie: la nivel global, 59% din respondenti au declarat ca respectarea drepturilor de proprietate intelectuala e in beneficiul economiei locale, in timp ce 61% au afirmat ca astfel se creeaza locuri de munca.

Robert Holeyman, CEO si presedinte BSA: ,,Studiul de azi arata ca, desi pirateria ramane in continuare o amenintare pentru economia globala, utilizatorii inteleg si apreciaza valoarea proprietatii intelectuale, indeosebi rolul sau in accelerarea cresterii economice. Furtul de software continua sa sufoce inovatia IT, crearea de locuri de munca si cresterea economica in intreaga lume. Acest studiu arata clar importanta informarii companiilor, a oficialitatilor guvernamentale si a utilizatorilor finali cu privire la riscurile furtului de software - si ce pot face ei pentru a -l opri.''

Cele mai citite