Nvidia a lansat Tesla M2090

NVIDIA a lansat unitatea de procesare visuala (GPU) Tesla M2090, cea mai rapida unitate de procesare paralela, destinata segmentului de procesare de inalta performanta. Tesla M2090 GPU atinge cel mai inalt nivel de performanta obtinut intr-o aplicatie importanta pentru procesarea stiintifica: AMBER 11.

Echipat cu 512 nuclee de procesare paralela CUDA, GPU-ul Tesla M2090 ofera o performanta de 665 gigaflops de precizie dubla, permitand un spor de performanta in accelerarea de 10x a aplicatiilor in comparatie cu folosirea unui singur CPU.

In ultima versiune a aplicatie AMBER 11, una dintre cele mai des folosite aplicatii pentru simularea comportamentului biomoleculelor, patru GPU-uri Tesla M2090, alaturi de patru procesoare au inregistrat un spor de performanta de 69 de nanosecunde de simulare per zi. Cel mai inalt record de performanta inregistrat in aplicatia AMBER intr-un supercomputer bazat doar pe procesoare este de 46 ns/zi.

''Acesta este cel mai rapid rezultat inregistrat vreodata. Datorita GPU-urilor Tesla M2090, utilizatorii aplicatiei AMBER din cadrul departamentelor univeristare, vor putea obtine un grad de performanta care depaseste orice este posibil cu orice alt acces la puterea de calcul a unui supercomputer,'' a declarat Ross Walker, profesor asistent de cercetare din cadrul Centrului de Calcul din San Diego si unul dintre realizatorii principali ai codului AMBER.

GPU-ul Tesla M2090 va fi disponibil in sisteme server precum noul HP ProLiant SL390 G7 4U. Gama de solutii HP SL390 a fost construita cu scopul de a se adresa mediilor hibride care combina GPU-urile cu CPU-urile.

Serverul SL390 G7 4U incorporeaza pana la opt GPU-uri Tesla M2090 intr-o carcasa de tip 4U si este configurat cu pana la opt GPU-uri si doua CPU-uri, oferind cea mai mare densitate GPU-la-CPU disponibila pe piata. Sistemul este ideal pentru aplicatii care The system is ideally suited for applications ranging from quantum chemistry and molecular dynamics to seismic processing and data analytics.

''Clientii care ruleaza aplicatii pe baze de date au nevoie de sisteme capabile sa proceseze cantitati impresionante de date rapid si eficient,'' a declarat Glenn Keels, director marketing, Hyperscale business unit, HP. ''Colaborarea cu o traditie de un deceniu dintre HP si NVIDIA a dus la crearea celei mai rapide configuratii CPU – GPU, oferindu-le clientilor puterea si viteza necesare pentru indeplinirea celor mai complexe sarcini de procesare.''

Pe langa AMBER, unitatea de procesare vizuala Tesla M2090 este ideala penru o gama variata de aplicatii accelerate pe GPU, printre care se numara NAMD si GROMACS, aplicatiile de inginerie, ANSYS Mechanical, Altair Acusolve si Simulia Abaqus, aplicatiile geologice, WRF, HOMME si ASUCA, aplicatiile din industriile de petrol si gaze, Paradigm Voxelgeo si Schlumberger Petrel, MATLAB, GADGET2 si GPU-BLAST.

 

Nvidia TESLA M2090

Cele mai citite