Primele unitati de procesare accelerata AMD Fusion

Prezentarea tehnologiei AMD Fusion ofera o scurta incursiune in viitorul experientei PC - CPU si GPU intr-un singur chip. AMD isi consolideaza pozitia de lider cu noi modele desktop si notebook alimentate de tehnologia VISION.

In cadrul Computex 2010, AMD a facut prima demonstratie publica cu un procesor AMD Fusion, definind inceputul erei in procesarea accelerata. Familia unitatilor de procesare accelerata AMD Fusion reprezinta o schimbare majora pentru arhitectura si capabilitatile procesorului, prin combinarea procesarii seriale ultra-performante si a nucleelor grafice de procesare paralela intr-un singur chip, totul pentru a imbunatati sarcinile vizuale, intensive, omniprezente in mediile de calcul actuale.

Rick Bergman, vice presedinte senior si manager general, AMD Products Group, a oferit in timpul conferintei o demonstratie a tehnologiei APU. Prezentarea a furnizat o scurta incursiune in schimbarile ce vor avea loc in industria de calcul: procesoare puternice, eficiente din punct de vedere energetic, ce combina CPU-ul, GPU-ul, procesarea video si alte capabilitati de accelerare intr-un singur chip, conceput sa alimenteze eficient chiar si cele mai exigente experiente multimedia, de la aplicatii video HD pana la jocuri DirectX 11. Familia de procesoare AMD Fusion APU reprezinta o noua abordare asupra puterii de procesare necesara intr-un mediu digital aflat in schimbare, unde peste 28 miliarde de filme sunt vizionate online in fiecare luna si, in fiecare secunda, cateva mii de fotografii sunt publicate pe retelele de socializare.

"Sute de milioane de utilizatori creaza, interactioneaza si partajeaza intensiv continut media digital," a declarat Rick Bergman, vice presedinte senior si manager general, AMD Product Group. "Acesata explozie din segmentul multimedia necesita noi aplicatii si noi modalitati de a administra si manipula datele. Filmele la rezolutie joasa au nevoie de o scalare eficienta pentru a fi afisate pe ecrane mari, inregistrarea video HD trebuie sa fie convertita pentru a fi compatibila cu telefoanele mobile, iar filmarile personale trebuiesc optimizate pentru o vizualizare mai placuta. Pana la lansarea oficiala a familiei de procesoare AMD Fusion, programata pentru prima jumatate a anului 2011, ne asteptam ca experienta PC sa evolueze dramatic."

Utilizatorii sunt intotdeauna in cautarea aplicatiilor ce ruleaza mai rapid si faciliteaza accesul la continut media digital, noi inovatii software fiind asteptate sa apara pe masura ce partenerii AMD vor pune in practica avantajele oferite de procesoarele AMD APU si GPU, ce asigura o experienta imbunatatita in si mai multe tipuri de continut. Microsoft a participat la prezentarile AMD din cadrul Computex si a exemplificat modurile in care procesoarele AMD Fusion APU pot aduce imbunatatiri aplicatiilor, cum ar fi Microsoft® Windows® 7 si DirectX® 11, si cum procesarea combinata CPU si GPU poate imbunatati experienta PC.

"Procesarea vizuala a facut pasi incredibili in ultimii ani, iar noi credem ca familia AMD Fusion combinata cu Windows 7 si DirectX 11 va schimba fundamental modul in care sunt dezvoltate si utilizate aplicatiile," a declarat Steven Guggenheimer, vice presedinte corporate, divizia de realizare a echipamentelor, Microsoft. "Aplicatii precum cele de navigare pe Internet, redare a filmelor HD, PowerPoint si multe altele, pot oferi o experienta PC imbunatatita pentru utilizatorii din intreaga lume."

In afara de Microsoft DirectX cu DirectCompute, dezvoltatorii software pot construi aplicatii imbunatatite folosind OpenCL via ATI Stream SDK, posibilitati ce demonstreaza inca odata angajamentul AMD de respectare a standardelor din industrie.

In cadrul Computex 2010, AMD a prezentat programul "AMD Fusion Fund," un vehicul ce ajuta la realizarea de investitii strategice pentru companiile ce dezvolta solutiile inovative, capabile sa profite de avantajele oferite de viitoarea familie AMD Fusion. Detalii aditionale despre AMD Fusion Fund au fost facute publice intr-un anunt separat.

Odata cu lansarea familiei de APU AMD Fusion, planificata pentru prima jumatate a anului 2011, AMD isi va consolida pozitia de lider pe care o detine in piata de consumer PC prin tehnologia VISION si in piata placilor grafice, prin intermediul premiatei familii de procesoare grafice ATI Radeon. La Computex, ambele game de produse, printre care si multe dintre noile modele de platforme VISION lansate de integratori, au fost prezentate participantilor. In Mai, AMD a anuntat noi imbunatatiri ale platformei VISION, 135 noi notebook-uri ultrasubtiri si mainstream fiind asteptate sa apara pe piata.

amd_fusion

Cele mai citite