Acer Aspire 5741G-434G64Mn

 

Cat tine bateria la Acer Aspire 5741G

Notebook-ul vine cu o baterie de 6 celule, cu o autonomie declarata de pana la 4 ore. Timpul de folosire pe baterie este variabil in functie de setarile facute si de modul de utilizare. Pentru testarea bateriei am folosit PCMark Vantage, acesta incarcand simultan procesorul, memoria si placa video.

Am pornit prima sesiune PCMark, pe baterie, cu power profile pe High performance. Testul a durat 53 min si 54 secunde si a consumat 56% din baterie. Rezultatul a fost 5851 PCMarks.

PCMark Aspire 5741G

 A 2-a runda PCMark nu a mai apucat sa termine, deoarece bateria s-a consumat si laptopul s-a inchis pe cand era in testele de gaming. Asta inseamna ca bateria a tinut 1 ora si jumatate de mers in performanta maxima.

A doua sesiune a fost tot pe baterie, dar in modul Power Saver. Bateria am incarcat-o complet inainte de test. Testul a durat 54 min si 44 secunde si a consumat tot 56% din baterie, desi ecranul a avut intensitatea luminii diminuata pe tot parcursul testului. Rezultatul a fost 5059 PCMarks.

 

PCMark Aspire 5735z

Se poate vedea in imagini ca in modul Power Saver toate rezultatele sunt mai mici decat in modul High Performance, cu exceptia testului de Gaming care are 600 puncte IN PLUS!! Adica in modul de conservare a energie, placa video a fost mai buna decat in performanta maxima!!

De aici rezulta ca sistemul de power management din Windows nu prea isi face treaba, deoarece in momentul testelor de memorie si hard disc de exemplu, placa video ar fi trebuit redusa la minim pt economisirea energiei. Astfel bateria ar fi fost mai putin consumata.

Intrebarea este de unde rezulta diferenta de aproape 800 puncte in PCMark, daca s-a consumat aceeasi energie, in acelasi interval de timp?

Concluzia este ca daca folositi aplicatii 3D, care necesita procesor si placa video intensiv, bateria o sa tina in jur de 1h ½. Daca veti folosi laptopul pt filme, veti putea viziona 2 filme fara sa va faceti probleme ca se va inchide inainte sa vedeti sfarsitul filmului secund.

Totusi, autonomia de 4 ore declarata de producator nu a fost atinsa in nici un caz.

Performanta baterie vs priza

Sa vedem daca avem o diferenta de performanta cand laptopul este conectat la priza.

Cu profilul de PWM pe „High Performance”, am rulat din nou PCMark si rezultatul a fost 5925 PCMarks, fata de 5851 PCMarks pe baterie. Deci cu notebook-ul conectat la priza performanta este putin mai mare.

 

« Prev
5/6 Next »

Cele mai citite