Intel a demonstrat primul transfer de date la 50Gbps
- Published in Stiri Retea/ Internet
La ora actuala, conexiunile dintre componentele unui computer sunt realizate cu ajutorul unor cablaje de cupru. Atunci cand sunt folosite metale precum cuprul pentru transmisia de date degradarea semnalului este inevitabila, fapt care conduce la necesitatea de a limita lungimea cablajelor, fiind necesar ca procesoarele, memoria si alte componente sa fie plasate la numai cativa centimetri unele de altele.
Intel Labs a creat prima conexiune optica de transmisii de date, bazata pe siliciu, ce utilizeaza lasere Hybrid Silicon Laser. Acest chip experimental poate transfera date cu o viteza de 50Gbps. Cercetatorii continua testele, pentru a demonstra ca pot fi atinse viteze si mai mari. Disponibilitatea unor solutii de comunicatii optice de mare viteza bazate pe aceasta tehnologie ar putea permite producatorilor de sisteme sa regandeasca integral design-ul traditional al PC-urilor, de la netbook-uri pana la supercomputere. Companiile ce opereaza centre de date ar putea elimina limitarile de performanta ale serverelor, reducand semnificativ costurile asociate cu spatiul si energia consumata, o singura fibra optica putand substitui mai multe cabluri.
Realizarea obtinuta astazi reprezinta un nou pas catre inlocuirea acestor conexiuni cu fibre optice extrem de subtiri si usoare, care pot transfera un volum mare de date, pe distante mai mari, schimband astfel radical modul in care vor fi concepute computerele viitorului si modificand arhitectura centrelor de date de maine.
Aceasta tehnologie va putea fi folosita intr-o varietate mare de domenii. Datorita vitezelor mari de transfer, un utilizator va putea folosi un display 3D de dimensiunea unui perete pentru activitati multimedia, dar si pentru realizarea de videoconferinte la o rezolutie atat de mare incat utilizatorul va avea impresia ca se afla in aceeasi camera cu ceilalti participanti. Mai mult, centrele de date sau supercomputerele de maine vor putea avea componente raspandite printr-o intreaga cladire sau chiar un intreg campus, comunicarea intre acestea realizandu-se la viteze foarte mari, nefiind astfel restrictionate de cabluri grele de cupru, cu capacitati si raza de acoperire limitate. Astfel, utilizatorii centrelor de date – cum ar fi o companie ce detine motoare de cautare, un provider de cloud computing sau un centru de date financiar – vor putea sa isi creasca productivitatea, reducand in acelasi timp costuri considerabile legate de spatiu si energie consumata. Noua tehnologie va putea chiar sa faciliteze construirea de noi supercomputere, care sa ii ajute pe oamenii de stiinta sa rezolve cele mai mari probleme ale lumii.