Eroare
  • Strange, but missing GJFields library for /var/www/clients/client1/web1/web/plugins/content/autoreadmore/autoreadmore.php
    The library should be installed together with the extension... Anyway, reinstall it: GJFields
Avertizare
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Path not in open_basedir paths.
  • JFile: :read: Imposibil de deschis fișierul: https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.0/jquery.min.js
  • JFile: :read: Imposibil de deschis fișierul: /plugins/system/jqueryeasy/jquerynoconflict.js
  • JFile: :read: Imposibil de deschis fișierul: https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jqueryui/1.12.0/jquery-ui.min.js
Iti dau reducere 1% la PC Garage

Kaspersky Lab, Kyrus Tech si Microsoft au inchis botnet-ul Hlux/Kelihos

Kaspersky Lab, Microsoft si compania IT Kyrus Tech au colaborat la desfasurarea operatiunilor de inchidere a retelei de computere-zombie Kelihos, initial numita Hlux de catre Kaspersky Lab. Botnet-ul, compus din aproximativ 40.000 de computere infectate, era folosit de catre infractorii cibernetici pentru a trimite miliarde de mesaje spam, a fura informatii personale, a lansa atacuri DDoS, precum si pentru alte activitati ilegale.

Microsoft a initiat un proces impotriva a 24 de persoane aflate in spatele acestui botnet, actiune care a dus la inchiderea domeniilor de Internet folosite de serverele de comanda si control ale retelei. Initiativa Microsoft a fost sustinuta prin contributii din partea Kaspersky Lab si o declaratie directa din partea Kyrus Tech, care oferea informatii detaliate si dovezi despre Kelihos.

Kaspersky Lab a jucat un rol important in dezactivarea botnet-ului, colaborand cu Microsoft inca de la inceputul anului 2011 si oferind informatii in timp real despre activitatea Kelihos. La momentul actual, Kaspersky Lab se asigura ca reteaua nu mai poate fi controlata de nimeni – specialistii companiei au modificat codul folosit in administrarea acesteia, au spart protocolul de comunicare, au descoperit vulnerabilitatile infrastructurii peer-to-peer si au dezvoltat instrumentele specifice pentru a o contracara. In momentul in care actiunea legala a Microsoft a condus la dezactivarea domeniilor de Internet folosite de atacatori, Kaspersky Lab a patruns in retea si a preluat-o sub administrarea sa.

''Kaspersky Lab a avut un rol-cheie in aceasta operatiune, oferindu-ne informatii importante si detaliate, culese pe baza analizei tehnice si a intelegerii modului in care opereaza Kelihos'', spune Richard Boscovich, avocat in cadrul Microsoft Digital Crimes Unit. ''Aceste informatii au contribuit la inchiderea cu succes a botnet-ului, dar au servit si ca probe in instanta. Le multumim pentru sustinere si pentru dorinta lor de a lupta pentru un Internet mai sigur'', completeaza acesta.

''Din 26 septembrie, cand Kaspersky Lab a initiat operatiunea de infiltrare in botnet, acesta a fost inoperabil'', afirma Tillmann Werner, Senior Malware Analyst Kaspersky Lab Germania. ''Calculatoarele-zombie comunica acum cu noi, de aceea putem initia, de exemplu, activitati pentru a descoperi numarul de infectii pentru fiecare tara. Pana acum, Kaspersky Lab a numarat 61.463 de adrese IP infectate si colaboreaza cu toti furnizorii de servicii Internet (ISP) implicati, pentru a avertiza administratorii retelelor cu privire la acestea'', incheie Werner.

Kelihos este un botnet de tip peer-to-peer si este compus din mai multe straturi – ''controllers'', ''routers'' si ''workers''. ''Controllers'' sunt computerele presupuse a fi controlate de catre infractorii cibernetici. Acestea distribuie comenzi tuturor celorlalte unitati si supravegheaza structura dinamica a retelei peer-to-peer. ''Routers'' sunt masini infectate, care au adrese IP publice, si sunt utilizate pentru a trimite spam, a colecta adrese de e-mail, a fura date de autentificare din fluxul retelei si multe altele.

Microsoft a anuntat ca a adaugat semnatura de detectie pentru malware-ul Kelihos in Malicious Software Removal Tool, distribuit prin serviciul de update automat, care a dus la dezinfectarea unui numar mare de computere.

Kaspersky Lab colaboreaza in mod constant cu Microsoft, un exemplu recent in acest sens fiind operatiunea de identificare si eliminare a viermelui Stuxnet, folosit de hackeri pentru a controla infrastructura IT industriala a centralelor nucleare din Iran.

Kaspersky Lab a initiat si un sondaj, prin intermediul caruia intreaba utilizatorii cum trebuie sa procedeze cu botnet-ul Kelihos, din moment ce are control asupra sa. Pentru a raspunde, accesati http://www.securelist.com/en/polls.

Kaspersky Lab multumeste SURFnet pentru sustinere in derularea operatiunii de infiltrare in botnet-ul Kelihos.

 

KasperskyLab logo

 

Cele mai citite

Error: No articles to display