Blogwars 2011 - Tema 2 - Asus Eee Pad Transformer - o tableta pe zi, toata ziua

Pe cand erau laptop-urile la moda si toata lumea alerga dupa ele, a aparut o familie de echipamente mai mici, ca dimensiuni, cu ecran tactil de 10.1 inch. Atractia a fost imediata si notebook-urile au fost eclipsate de micile portabile, a caror faima a crescut foarte repede, intrand direct in topul preferintelor utilizatorilor.

Noile echipamente au fost denumite tablete si asa se numesc si in ziua de astazi. Producatorii de tehnica de calcul au sesizat imediat oportunitatea de a crea ceva nou si revolutionar, asa ca au inceput rapid productia acestor dispozitive. Configuratiile hardware sunt, in general, foarte asemanatoare, asa incat plusul de atractie este reprezentat de capabilitatile si functiile oferite de fiecare producator in parte.

Printre cele mai interesante variante de pe piata se numara tableta Asus Eee Pad Transformer, care a excelat de la inceput prin dimensiuni si greutate, fiind foarte subtire si usoara. Mai exact, cantareste numai 680g si are 12.98mm grosime.

Asus-Eee-Pad-Transformer

Recunosc faptul ca acest accesoriu a facut diferenta, in momentul in care mi-am cumparat tableta, cu 2 luni si jumatate in urma. Testasem in acel moment alte 3 tablete, dar Asus a fost peste asteptari.

Primul motiv pentru care am vrut tableta a fost portabilitatea, urmata de usurinta in utilizare, de stabilitatea si performantele oferite de Android. Apoi aveam nevoie de un aliat pentru interviurile care urmau, fiind foarte usor sa citesc intrebarile de pe tableta. Pe langa acestea, imi facea cu ochiul si folosirea ei ca dispozitiv de joaca pentru copilul meu, mai ales ca urma sa plecam in vacanta cu masina, la peste 2000Km de casa.

Configuratia puternica, condusa de procesorul Nvidia Tegra 2 dual-core impreuna cu 1GB memorie, si interfatata de sistemul de operare Google Android 3.2, ofera utilizatorului acces la o multitudine de aplicatii si jocuri, chiar cu continut 3D, fara probleme legate de fluenta. Pentru stocare a fost ales un flash de 16GB, a carui viteza sa tina pasul cu restul configuratiei, dar aveti si varianta multiplicarii spatiului printr-un card Micro SD.

Ecranul IPS, construit dintr-o sticla speciala, este rezistent la zgarieturi si beneficiaza de o calitate superioara a imaginii, prin posibilitatea afisarii unui numar mai mare de culori, fata de alte tablete. Matricea LED, care sustine calitatea imaginii si coloristica, ofera o rezolutie maxima de 1280x800 pixeli. Capabilitatile tactile ale ecranului sunt completate de tehnologia muti-touch, pentru usurinta activarii comenzilor.

Portul HDMI 1.3a ofera posibilitatea conectarii tabletei la un ecran mare, fie el televizor sau proiector, ducand astfel experienta multimedia la un alt nivel . Simultan cu semnalul video se transmit si cele 5.1 canale audio.

Sistemul video este completat de cele 2 camere atasate, una de 1.2MP pe partea frontala si cea de 5MP de pe verso. Astfel puteti inregistra clipuri HD la o calitate excelenta.

Experinta sonora este sustinuta de placa audio performanta, care beneficiaza de tehnologia SRS Sound, oferind sunet 3D stereo.

Cea mai interesanta adaugire propusa de Asus este tastatura QWERTY, care se poate atasa de tableta, transformand ansamblul intr-un veritabil netbook. Este un avantaj deosebit, apreciat indeosebi de cei care se ocupa cu scrisul.

Asus-Eee-Pad-Transformer-tastatura

Cel mai mare avantaj este reprezentat de autonomia de 9.5 ore a bateriei. Aici vine Asus cu al doilea as in maneca. Atasand tableta la tastatura, bateria ajunge sa tina dispozitivul pornit inca 6.5 ore. Mai interesant este ca aceste masuratori au fost efectuate in timpul rularii unor filme HD 720p. Ce notebook ati vazut care sa aiba asemenea performante oferite de fratii Litiu si Polymer?

O tableta pe zi, toata ziua

O zi in compania lui Asus Eee Pad Transformer este deosebit de usoara, tableta acoperind toate nevoile tale, fie ele casnice sau pentru afaceri. Incepand cu citirea mail-ului dimineata, continuand cu mentinerea agendei zilnice, folosirea ca GPS, verificarea conturilor pe retelele sociale, redactarea de documente, tabele sau prezentari si terminand cu jocurile si interactiunile multimedia, tableta este cel mai usor ajutor zilnic.

Ora 9 a sosit, omul negru a venit, a luat tableta si-a fugit!

Cu bateriile incarcate complet, cea a tabletei plus cea din tastatura, am inceput ziua citindu-mi mail-urile si conturile de Facebook si Twitter. E o placere sa ai totul la buricul degetelor. Comenzile curg rapid si sigur pe ecranul tactil, foarte agil, nepierzand nici o atingere a degetelor mele. Superb si relaxant.

Am deschis calendarul sa vad ce am de facut. Este o zi plina si vreau sa incep de dimineata, sa ajung departe. Am posibilitatea sa imi aranjez treburile ora de ora, iar tableta afiseaza un pop-up, cu un anumit timp inainte de eveniment. In acest fel va puteti concentra pe ce aveti de facut, iar dispozitivul va anunta cand trebuie sa treceti la altceva.

Am plecat spre prima destinatie a acelei zile si am pus tableta pe post de GPS. Aici apar 2 variante: intrati pe Internet acasa (pe tableta, nu pe PC) si configurati traseul in Google Maps, apoi folositi senzorul de GPS integrat pentru a va arata drumul, sau instalati un soft specializat de navigatie si-l folositi corespunzator. Cautati pe Android Market si veti gasi chiar si programe gratuite. Eu am folosit a doua varianta. Hartile sunt stocate pe tableta, asa incat nu mai aveti nevoie de Internet dupa instalarea completa. Gratuit, dar performant: asa s-a dovedit softul gasit pe Android Market. M-a dus la destinatie pe cel mai scurt drum si m-a ghidat perfect pana acolo.

La destinatie am trecut la treaba, respectiv redactarea unui tabel excel cu diverse date din companie, legate intre ele prin cateva functii. Polaris Office este varianta deja instalata pe tableta, astfel incat am folosit-o pe aceasta. Am ales sa creez un spreadsheet nou si am trecut la completat. Pot spune ca asemenarea cu Microsoft Excel este extraordinara, la fel si functionalitatea.

Dupa 2 ore de completat tabele, am predat fisierul si am plecat spre alta destinatie, utilizand din nou Transformer pe post de GPS. Cu traficul din Bucuresti am reusit sa ajung dupa vreo 45 minute. Am verificat bateria tabletei si am constatat ca, dupa mai bine de 4 ore de folosire, era mai mult de jumatate incarcata. Excelent, mai ales ca ziua era inca proaspata.

Urmatoarea utilizare a tabletei a fost o prezentare video, care a durat cam 1 ora. Nu am intampinat nici un fel de probleme la rularea filmuletelor, chiar daca erau HD, la rezolutie 720p. Am conectat Transformer, prin HDMI, la un televizor cu ecran mare si mi-am facut treaba fara impedimente. Apoi am mers impreuna cu cativa parteneri sa mai punem tara la cale. Tableta m-a insotit bucuroasa si mi-a folosit pe post de caiet de notite, mai mult de 1 ora si jumatate.

Am plecat in final spre casa, unde ma astepta fetita mea sa o duc la un curs. Pe drum, copilul s-a jucat pe tableta pana la destinatie. Traiasca Angry Birds, dar si bateria lui Transformer, care , dupa 7 ore de functionare, mai avea cam un sfert de vlaga.

Am hotarat sa ma joc cat am asteptat copilul, asa ca m-am inhaitat cu Pasarile Furioase. Dupa 1 ora si jumatate de joaca, am verificat din nou bateria. Inca era in putere, din care a consumat tot Angry Birds in drum spre casa.

In total, am folosit tableta aproape 9 ore si jumatate, iar bateria mai avea cam 4%. Am conectat-o la tastatura si a inceput sa se incarce din bateria acesteia. Acasa am redactat acest articol, timp de 2 ore, la final tableta avand un rest consistent de vlaga, adica 70%. Practic se confirma ca poate functiona 16 ore cu cele 2 baterii.

Asus-Eee-Pad-Transformer-ansamblu

Ziua e pe sfarsite, dar autonomia lui Asus Eee Pad Transformer nu. Facem un Angry Birds impreuna?

Cele mai citite