Noul procesor quad-core NVIDIA Tegra 3

NVIDIA anunta lansarea noului procesor NVIDIA Tegra 3, deschizand astfel drumul catre o noua era a dispozitivelor mobile echipate cu procesoare quad-core. Noua tehnologie permite dezvoltarea unor tablet PC-uri si telefoane ce vor oferi un nivel de performanta egal cu cel disponibil pe sistemele PC, o durata de viata a bateriei imbunatatita si o experinta mobila superioara. Primul tablet PC dotat cu procesorul quad-core Tegra 3 este Asus Eee Pad Transformer Prime.

Procesorul Tegra 3, cunoscut anterior dupa numele de cod ''Proiectul Kal-El'', ofera o imbunatatire a performatei vizuale de pana la de 3x mai mare decat performanta procesorului Tegra 2, cu un consum de energie cu pana la 61% mai putin. Acest lucru se traduce intr-o durata de viata a bateriei de pana la 12 ore pentru redarea video HD.

Procesorul Tegra 3 implementeaza o noua tehnologie in curs de patentare, cunoscuta sub numele de Variable Symetric Multiprocessing (vSMP). vSMP include un al cincilea procesor ''ajutator'', dezvoltat in mod special pentru aplicatii care necesita un nivel de performanta mai scazut. Cele patru nuclee principale sunt special proiectate pentru aplicatiile care au nevoie de o performanta ridicata si consuma in general mai putin decat procesoarele dual-core.

In timpul utilizarii unor aplicatii ce necesita un consum de energie scazut – precum auditia muzicala, redarea video sau actualizarea datelor in fundal – procesorul Tegra 3 isi inchide complet cele 4 nuclee de performanta foloseste in schimb nucleul ajutator. In cazul aplicatiilor ce necesita un nivel de performanta ridicat – precum navigarea pe internet, folosirea mai a mai multor aplicatii concomitent si jocuri – Procesorul Tegra 3 isi dezactiveaza nucleul ajutator.

''Cel de al cincelea nucleu NVIDIA este cu adevarat ingenios'', a declarat Nathan Brookwood, cercetator in cadrul Insight 64. ''Tehnologia vSMP din procesorul Tegra 3 extinde durata de viata a bateriei la dispozitivele mobile de ultima generatie, prin reducerea consumului in momentul utilizarii unor aplicatii nesolicitante, performanta fiind crescuta doar atunci cand este cu adevarat necesara.''

Nvidia Tegra3

Nucleele quad-core din cadrul procesorului Tegra 3 sunt complementate de un noua unitate de procesare vizuala NVIDIA GeForce cu 12-nuclee, care ofera un nivel de realism imbunatatit datorita iluminarii dinamice, efectelor fizice si scenelor de inalta rezolutie, plus support pentru modul 3D stereo, oferind dezvoltatorilor de jocuri mijloacele pentru realizarea jocurilor de o ultima generatie.

Pentru milioanele de utilizatori care se joaca pe dispozitivele mobile, procesorul Tegra 3 asigura o experienta comparabila cu cea de oferita de consolele de jocuri. Procesorul ofera suport integral pentru pentru controllerele de jocuri, permitand utilizatorilor sa se joace pe un tablet PC sau un super phone, sau sa se conecteze la televizoare HDTV pentru a se putea bucura de o experienta cu adevarat captivanta. Foloseste, de asemenea tehnologia recunoscuta NVIDIA 3D Vision, care transforma automat aplicatiile OpenGL in 3D stereo, astfel incat consumatorul se poate bucura de experienta 3D pe un ecran mare 3DTV (prin intermediului tehnologiei HDMI 1.4).

Procesorul Tegra 3 ofera...

• Cea mai rapida experienta web, cu suport pentru Adobe Flash Player 11.1, navigare pe internet cu suport pentru standardele HTML5 si WebGL, alaturi de un motor optimizat Javascript

• Cele mai rapide aplicatii – cu performante impresionante pentru aplicatii multimedia, cum ar fi editarea foto si video

• Cea mai rapida experienta multitasking - pentru comutarea intre aplicatiile obisnuite, cum ar fi auditia muzicala si jocurile sau a aplicatiilor din fundal

• Cea mai rapida experienta de gaming – prin intermediul celor mai noi jocuri optimizate pentru procesorul Tegra 3, disponibile pe aplicatia NVIDIA Tegra Zone precum Shadowgun, Riptide GP, Sprinkle, Big Top THD, Bladeslinger, DaVinci THD si Chidori.

Caracteristici principale:

• Procesorul Tegra3 redefineste consumul de energie si performanta mobile-computing datorita urmatoarelor caracteristici:

- Primul procesor quad-core din lume bazat pe arhitectura ARM Cortex A9

- Noua tehnologie in curs de patentare, vSMP, care include un al cincilea nucleu care functioneaza la o frecventa mai redusa si cu un nivel de energie scazut

- Unitatea de procesare vizuala GeForce dotata cu 12 nuclee, care ofera o imbunatatire a performantei vizuale de 3x in compartie cu Tegra 2 si include suport pentru modul stereoscopic 3D.

- Noilor motoare video cu support pentru profile video 1080p cu o calitate de pana la 40 Mbps

- Latimii de banda a memorie cu pana la de 3x mai mare

- Performantei de 2x mai mare a procesorului de imagine

• 40 de jocuri ce vor fi disponobile pana la sfarsitul anului 2011 si peste 15 jocuri optimizate pentru procesorul Tegra 3 sunt in curs de dezvoltare si vor putea fi accesate in Tegra Zone, aplicatia NVIDIA gratuita disponibila pe Android Market

• Procesorul Tegra 3 este in productie. Dezvoltatorii pot comanda Kitul Tegra 3 destinat dezvoltatorilor de aplicatii pentru dispozitive cu Tegra, cum ar fi tablet PC-urile si super telefoane la developer.nvidia.com/tegra.

Cele mai citite