Iti dau reducere 1% la PC Garage

Pulberea de fier-carbonil (CIP) de la BASF sporeste randamentul componentelor electrice

Smartphone-uri, tablete PC, notebook-uri – pentru multi oameni ar fi greu sa-si imagineze viata fara aceste dispozitive compacte si sofisticate. Producerea acestor produse electronice complexe in format portabil este posibila numai cu ajutorul unor componente de inalta performanta. Pentru a pastra dimensiunile reduse, unele componente, de exemplu procesorul sau hard disk-ul, au nevoie de un voltaj diferit fata de cel furnizat de baterie. Un altfel voltaj deterioreaza aceste componente.

Pulberea de fier-carbonil (CIP) de inalta puritate produsa de BASF contribuie in mod decisiv la rezolvarea acestei probleme: prin incorporarea ei in miezurile de bobina de inalta frecventa, voltajul curentului electric utilizat de echipamentele electronice are intotdeauna valori optime.

''Datorita experientei noastre de zeci de ani in sintetizarea pulberii de fier-carbonil, suntem capabili sa controlam structura particulelor de fier astfel incat proprietatile electromagnetice sa creeze un material optim, care transforma chiar si o bobina cu frecventa inalta cu valori foarte mici intr-un element foarte eficient'', a declarat Dr. Frank Prechtl, Business Manager in cadrul BASF. ''Fiecare tableta PC contine trei sau patru bobine cu frecventa inalta, iar un notebook contine chiar zece bobine de acest tip'', a incheiat Prechtl.

Bobinele de inalta frecventa, utilizate in cadrul tabletelor PC, au un miez format din pulbere de fier-carbonil, care intareste campul magnetic ce se dezvolta cand curentul circula prin bobina si protejeaza dispozitivele electronice fata de fluctuatiile de curent. Structura omogena a particulelor minuscule de CIP permite acoperirea lor cu un strat izolator electric. Prin urmare, fluxurile suplimentare de curent din bobina sunt inlaturate.

CIP este produsa din resturi de fier, care sunt macinate foarte fin si activate cu monoxid de carbon la temperaturi inalte si la presiuni foarte mari. In urma acestui procedeu, rezulta un fluid galben cu consistenta uleioasa, numit pentacarbonil de fier. In aceasta etapa, impuritatile existente pot fi indepartate cu usurinta si pentarcabonilul este distilat si purificat. Compusul este ulterior incalzit pana se descompune din nou in elementele constitutive. Monoxidul de carbon eliberat in cadrul acestui procedeu poate fi reciclat si reutilizat. Pe de alta parte, fierul rezultat are un grad inalt de puritate, avand o structura microscopica alcatuita din mici particule sferice de aceeasi dimensiune - pulberea de fier-carbonil.

Din aceasta perspectiva, CIP este complet diferita fata de pudrele de fier produse prin intermediul altor tehnici. Acesta este un factor decisiv pentru multe aplicatii – de exemplu, forma perfect sferica a particulelor CIP permite gruparea foarte compacta a acestora in miezurile de bobine, ceea ce inseamna ca firele de bobina nu sunt zgariate de o suprafata dura.

''Forma particulelor CIP contribuie intr-o mare masura la reducerea pierderii de energie a miezurilor bobinelor: cu cat sunt mai rotunde, cu atat particulele pot fi izolate mai bine de curentul electric'', a declarat Dr. Oliver Koch, Product Manager in cadrul BASF. ''De aceea, pentru bobinele cu frecventa inalta folosim, in general, fosfat de fier, dar putem adapta materialul de acoperire pentru a satisface cerintele individuale ale tehnologiilor inovatoare. Astfel, putem cauta noi aplicatii pentru un produs cum este CIP'', a incheiat Koch.

carbonyl iron powder

Pulberea de fier-carbonil are si alte domenii de aplicare:

 Sisteme de inchidere auto, componente de ceas, instrumente chirugicale, componente de mare precizie - atunci cand se opteaza pentru producerea lor din metal, solutia este turnarea prin injectie: pulberile metalice sunt presate cu ajutorul unui polimer adeziv in forma dorita. In acest caz CIP functioneaza foarte bine deoarece particulele sferice de fier se lipesc foarte bine intre ele.

 Cipuri de identificare pe baza frecventei radio (dispozitive formate din antena si cip pentru stocarea datelor) – pasta de printare Cypo Print de la BASF contine CIP si permite producerea rapida si eficienta a antenelor de cupru;

 Aparatura care emite radiatii electro-magnetice – CIP protejeaza diversele componente electronice impotriva interferentelor de semnal cauzate de radiatia electromagnetica.

 Suplimente alimentare – datorita puritatii inalte (peste 99,5%), CIP poate fi folosita si in industria farmaceutica in tratarea deficientelor de fier.

Cele mai citite