Intel Xeon E5 a fost adoptat de supercomputerele din Top500
- Scris de Bruno
- Published in Stiri Procesoare/ Placi de baza
Gama de procesoare Intel Xeon E5-2600 a stabilit un nou record. Tehnologiile de procesare integrate de noile modele au fost deja implementate in 44 de sisteme prezente in editia cu numarul 39 a Top500, lista cu cele mai performante sisteme actuale. Dintre cele 44 de sisteme, 3 sunt supersisteme Petascale. Supercomputerul "SuperMUC", aflat la centrul LRZ in Germania, care a fost clasat pe locul patru in top, ofera o performanta de 2,9 PetaFLOP, ceea ce il face cel mai puternic supercomputer din Europa si cel mai puternic echipament bazat pe gama de procesoare Intel Xeon E5.
In cadrul International Supercomputing Conference, Intel Corporation a anuntat de asemenea ca Intel Xeon Phi este numele viitoarelor produse bazate pe arhitectura Intel Many Integrated Core (Intel MIC). Disponibile pana la finalul lui 2012, prima generatie a gamei de produse Intel Xeon Phi (cu nume de cod "Knights Corner") va completa gamele de procesoare Intel Xeon E5-2600/4600 si va oferi noi nivele de performanta. In timp ce prima generatie se adreseaza computingului de mare performanta (HPC), viitoarele generatii ale Intel Xeon Phi vor fi potrivite si pentru companii, centre de date si statii de lucru.
"Gama de procesoare Intel Xeon E5 dezvolta computingul de inalta performanta si suntem bucurosi ca are un asemenea impact, asa cum a demonstrat integrarea in 44 de sisteme din lista Top500", a declarat Raj Hazra, Vicepresedinte Intel Corporation si General Manager al Technical Computing din cadrul Data Center and Connected Systems Group.
"Odata cu adaugarea produselor Intel Xeon Phi portofoliului nostru, oamenii de stiinta, inginerii si cei care lucreaza in domeniul IT vor experimenta noi niveluri de performanta in domenii precum incalzirea globala sau managementul riscului. Acesta este urmatorul capitol din anagajamentul Intel de a atinge nivele foarte inalte de computing pana in 2018 si sa creeze o categorie unica de tehnologie care ofera performanta fara precedent pentru aplicatiile de lucru din prezent", a adaugat Hazra.
Primul coprocesor Intel Xeon Phi disponibil din acest an
Intel a oferit mai multe detalii despre primul produs din gama de produse Intel Xeon Phi, coprocesor cu nume de cod "Knights Corner." In plus fata de oferirea unei performante fara precedent pentru aplicatii solicitante de lucru, coprocesorul Intel Xeon Phi este usor de utilizat gratie modelelor de programare, tehnicilor si instrumentelor de dezvoltare disponibile cu ajutorul arhitecturii Intel. Cu ajutorul programarii paralele, companiile de software si departamentele de IT nu sunt nevoite sa investeaza in training pentru dezvoltatori pentru un anumit model proprietar de programare.
Pe langa compatibilitatea cu modele de programare x86, Intel Xeon Phi va fi vizibil aplicatiilor ca optimizat HPC. Aceasta caracteristica permite o mai mare flexibilitate cand sunt implementate solutii de tip cluster, care nu sunt disponibile cu tehnologii bazate pe GPU.
Construite pe tehnologia inovatoare pe 22nm si tranzistorii 3-D, Intel Xeon Phi contine 50 de nuclee si o memorie minima GDDR5 de 8GB. Acesta include si suport pentru 512b wide SIMD, imbunatatind performanta prin folosirea unei singure instructiuni pentru a procesa mai multe date.
Anul trecut, Intel a facut o demonstratie live al unui singur procesor Knights Corner, care ofera peste 1 TeraFLOP. In cadrul International Supercomputing Conference 2012 Intel a demonstrat aceeasi performanta a peste 1 TeraFLOP, cu ajutorul benchmark-ului Linpack (Rmax). Prin comparatie, in 1997, a fost nevoie de peste 9000 de procesoare Intel Pentium in interiorul supercomputerului ASCII RED pentru a depasi bariera de 1 TeraFLOP.
In timp ce productia initiala a fost programata pentru cea de-a doua jumatate a anului, Intel a anuntat ca primul cluster bazat pe un coprocesor Intel Xeon Phi este deja in functiune si se claseaza pe pozitia 149 in Top500, avand o performanta de 118TFLOP.
Noul coprocesor Intel Xeon Phi a castigat deja sustinerea industriei. 44 de producatori, printre care Bull, Cray, Dell, HP, IBM, Inspur si NEC, au declarat ca il vor include in sisteme viitoare.
"Suntem incantati sa anuntam ca noua noastra generatie de supercomputere, cunoscuta sub numele de cod "Cascade", va folosi Intel Xeon Phi. Oferim astfel utilizatorilor de Cray posibilitatea de a-si dezvolta semnificativ cercetarile. Cascade va integra cele mai noi si avansate tehnologii HPC, devenind cel mai performant sistem Cray creat vreodata. Din combinatia acestor tehnologii cu puterea de procesare a Intel Xeon si a coprocesorului Intel Xeon Phi va rezulta un sistem performant, dedicat centrelor HPC", a declarat Peg Williams, Senior Vice President al departamentului High Performance Computing Systems Cray.
2012 va fi anul lui Stampede, primul supercomputer Petascale care va folosi un procesor Intel Xeon E5 si un coprocesor Intel Xeon Phi . Intel se asteapta ca numarul de sisteme Petascale care sa foloseasca coprocesoare sa creasca anul viitor.
Cursa catre Exascale accelereaza cresterea si investitiile in HPC
Estimarea unei prognoze meteo pentru doua saptamani cu aceeasi acuratete ca a uneia pentru 48 de ore sau scanarea genomului uman in mai putin de 12 ore cu un cost maxim de 1 000 de dolari, comparativ cu situatia actuala cand este nevoie de doua saptamani si de 60 000 de dolari, sunt doar doua scenarii in care HPC se poate folosi. In ultimii cinci ani nevoia uriasa de performanta a condus la cresterea numarului de unitati HPC vandute, iar in urmatorii cinci ani acestea vor avea o rata anuala de crestere (CAGR) mai mare de 20%.
Atingerea unui nivel Exascale de performanta necesita inovatie de-a lungul arhitecturii si materialelor din interiorul unui HPC. Pentru a putea sa ofere pana in 2018 o performanta Exascale, Intel a realizat numeroase investitii in diverse domenii pentru a accelera capabilitatea de a oferi in viitor o astfel de performanta. Recenta achizitie a Infiniband si cumpararea de active de la QLogic si Cray reprezinta puncte cheie care vor conduce Intel catre dezvoltarea de produse performante, Intel reusind sa elimine prin aceste achizitii problemele intalnite pe parcursul dezvoltarii de platforme capabile de performante Exascale.
Mai mult de 74%, 372 de sisteme, din totalul supercomputerelor aflate in editia cu numarul 39 a listei Top500 folosesc procesoare Intel. Din acestea, peste 77% se afla pentru prima data in aceasta lista.