PRO sau CONTRA: plata cu cardul sau numerar

Platile online cu cardul, spre deosebire de cele traditionale, permit o deschidere comerciala mai mare si achizitionarea de produse de oriunde din lume. Insa acestea sunt doar doua dintre avantajele pe care le au platile cu cardul, potrivit lui Horia Grozea, Director Card Payments Netopia mobilPay, lider local in domeniul microplatilor cu telefonul mobil si unul dintre cei mai importanti procesatori de plati online prin card.

“Poate cele mai mari atu-uri pe care le au platile cu cardul sunt acelea ca ofera utilizatorului acces imediat la banii de care dispune, cat si posibilitatea de a cumpara bunuri de la distanta, chiar din confortul propriei case. Apoi, plata cu cardul poate economisi chiar si jumatate de zi din viata fiecaruia, lunar”, a declarat Horia Grozea.

 

PRO sau CONTRA CARD vs. CASH, in functie de:

CARD

CASH

Securitate

PRO: Este mai sigur sa ai un card la tine, decat un portofel cu bani

CONTRA: Esti expus direct unor forme de furt

PRO: Nu te expui fraudelor cu carduri

CONTRA: Te expui riscului de a-ti fi furat portofelul si toti banii din acesta

Timp

PRO: Economisesti intre 12 si pana la 48 de ore/luna

CONTRA: Poti pierde intre 12 si 48 de ore, pe luna, la cozi (la retragere numerar de la bancomat, plata facturi, chiar si shopping online cu plata ramburs)

Taxe/costuri

PRO: Comision 0 la plata cu cardul

PRO: Ști exact cat cheltuiesti, ai imaginea banilor cheltuiti in fata

CONTRA: Pierzi pana la 50 lei din comisioane si taxe, lunar

Flexibilitate

PRO: Poti plati o factura sau poti face o achizitie oricand, de oriunde

PRO: Nu esti limitat de lipsa posibilitatiide plata prin card din partea  unor comercianti

CONTRA: Trebuie sa ai mereu la dispozitie sumele de bani, in numerar

 

Asadar, dupa cum se poate observa din tabelul de mai sus, plata cu cardul are mai multe avantaje decat cea cu bani lichizi. Totodata, singurul risc pe care il prezinta aceasta este expunerea direct la anumite forme de furt, precum phising-ul (solicitarea de informatii personale prin asumarea unei identitati false, de obicei a bancii care a emis cardul).

“In rest, a plati cu cardul, online, este un lucru practic si usor de realizat. Emitentii de carduri ofera protectie clientului in situatia in care acesta cumpara un produs care nu este la standardul pe care il doreste, iar comerciantul este sigur ca in momentul trimiterii produsului, plata s-a facut deja si ca banii se raporteaza si intra direct in cont”, a explicat Grozea.

De asemenea, conform reprezentantului Netopia, este mult mai usor sa tii socoteala tranzactiilor efectuate cu cardul decat cu bani cash. Desi ai imaginea banilor cheltuiti in fata, pe termen mediu sau lung, poti pierde sirul lor, mai ales daca ratacesti chitantele, spune acesta.

Referitor la avantajele platii cu cardul, Marius Dosinescu, Business Development Manager in cadrul FlorideLux.ro, cea mai importanta si vecheflorarie onlinedin Romania, sustine ca acestea permit o deschidere comerciala mult mai mare, respectiv accesul la mii de potentiali clienti (chiar milioane), iar pentru clienti deschiderea catre website-uri internationale care permit achizitionarea de bunuri de oriunde din lume, de altfel imposibil de realizat cu plata cash la livrare.

Dezavantajul major al platilor cash este legat direct de suma relativ mica pe care o poti avea la tine, accesul relativ limitat inca in Romania la bancomante, precum si comisioanele care se aplica pentru fiecare retragere.

Dupa cum afirma Dosinescu, platind cu cardul poti economisi, lunar, pana la 50 de lei din comisioane si taxe.

“Totodata, daca ai un anumit tip de cont, poti sa faci bani din banii pe care ii ai in cont. Plata la comerciantii acceptanti este fara comision pentru cumparator astfel incat acesta face o economie importanta la fiecare plata pe care o efectueaza”, a declarat Business Development Manager-ul FlorideLux.ro.

Cand vine vorba de timpul economisit facand plati online, reprezentantii Netopia si Floridelux.ro sunt de acord ca poti salva intre jumatate de zi si 48 de ore, lunar, in cazul in care se fac mai multe extrageri si mai multe plati de facturi.

 

NETOPIA Logo

Cele mai citite