Intel Atom S1200, primul SoC low-power din lume pe 64 de biti dedicat microserverelor

Intel anunta lansarea Intel® Atom™ S1200, primul SoC low-power din lume pe 64 de biti dedicat microserverelor si noilor sisteme de stocare si de retea. Microprocesoarele Intel® Atom™ S1200 beneficiaza de caracteristici esentiale pentru ca sistemele in care vor fi integrate sa fie eficiente, fiabile si usor de configurat.

"Centrele de date continua sa evolueze in segmente unice, iar Intel continua sa conduca aceste tranzitii. De cativa ani am observat nevoia de dezvoltare a noi servere eficiente din punct de vedere energetic si a altor echipamente necesare functionarii unui centru de date. Astazi lansam un SoC de 6W care integreaza caracteristici cheie pentru centrele de date, continuand astfel angajamentul nostru de a conduce aceste tranzitii", a precizat Diane Bryant, Vicepresedinte si General Manager al Datacenter and Connected Systems Group, Intel.

In timp ce cloud-urile publice continua sa se dezvolte, oportunitatea de a transforma companiile oferindu-le gazduire dedicata, continut sau servere front-end creste si ea. Serverele bazate pe procesoare cu consum redus de energie sunt capabile sa ofere performanta necesara unui centru de date, reducand in acest timp si consumul de energie – unul dintre cele mai mari costuri dintr-un centru de date. Totusi, inainte de a achizitiona noi echipamente pentru centrele de date, companiile cauta sa gaseasca caracteristici cheie importante.

Intel® Atom™ S1200 este primul SoC cu consum redus de energie ce dispune de caracteristicile cheie necesare unui centru de date: fiabilitate extinsa, configurare rapida, consum redus de energie. SoC-ul include doua nuclee fizice si un total de patru fire de executie, gratie tehnologiei Intel® Hyper-Threading2 (Intel® HT).

SoC-ul include suport pentru 64 de biti, un controller de memorie ce suporta 8GB DDR3, Intel® Virtualization (Intel® VT), 8x PCI Express 2.0, Error-Correcting Code (ECC) si alte interfete de intrare/iesire. Noua familie de procesoare va contine trei modele cu frecvente de lucru intre 1.6GHz si 2.0GHz.

Intel-Atom-S1200

Procesoarele Intel® Atom™ S1200 sunt compatibile cu x86. Acest lucru permite o integrare usoara in echipamente, evitandu-se astfel investitiile aditionale de portare.

Intel continua sa creasca eficienta energetica pentru produsele sale. Inca din 2006, de la lansarea procesoarelor Intel® Xeon® cu consum redus de energie, Intel a oferit noi generatii de procesoare, care au redus TDP-ul (thermal design power) de la 40 de wati in 2006 la 17 wati in acest an, datorita procesului tehnologic pe 22nm. Intel® Atom™ S1200 este primul SoC cu consum redus de energie, ce ofera un TDP de 6 wati.

In prezent, peste 20 de design-uri inclusiv microservere, sisteme de stocare si de retea folosesc gama de procesoare Intel® Atom™ S1200. Printre acestea se numara Accusys, CETC, Dell, HP, Huawei, Inspur, Microsan, Qsan, Quanta, Supermicro si Wiwynn.

"Companiile in care se gasesc volume mari de munca au nevoie de servere puternice pentru a-si maximiza eficienta si reduce costurile, consumul de energie si spatiul de depozitare. Serverele HP se gasesc in multe dintre aceste companii, iar procesoarele Intel® Atom™ S1200 vor fi foarte importante in dezvoltarea unui nou val de aplicatii de computing pentru a reduce dramatic costurile si consumul de energie al clientilor nostri", a declarat Paul Santeler, Vicepresedinte si General Manager al Hyperscale Business Unit, Industry-standard Servers and Software in cadrul HP.

Intel lucreaza la noua generatie a gamei de procesoare Intel® Atom™ pentru o mai mare eficienta energetica, numita "Avoton." Disponibila din 2013, Avoton va extinde capabilitatile SoC ale Intel, prin folosirea tranzistorilor 3-D Tri-gate pe 22nm, oferind o mai mare putere si performanta.

Pentru utilizatorii interesati de procesoarele cu consum redus de energie Intel® Xeon® dedicate serverelor low-power, sistemelor de stocare si de retea, Intel va lansa anul viitor noua gama de procesoare Intel® Xeon® E3 v3 bazata pe microarhitectura "Haswell". Procesoarele vor oferi noi capabilitati de reducere a energiei si vor furniza un echilibru intre consum si performanta.

Intel® Atom™ S1200 este disponibil la pretul recomandat de 54 de dolari la achizitionarea a 1.000 de unitati.

Cele mai citite