CES 2013: Dezvaluirile Nvidia si o analiza a specificatiilor acestora

Nvidia au fost destul de ocupaţi, anunţând anul acesta în cadrul CES 2013 un nou procesor pentru platformele mobile dar şi o consolă portabilă, împachetată cu o grămadă de trăsături şi tehnologii demne de menţionat. Procesorul, Nvidia Tegra 4 este, la fel că predecesorul sau, un quad-core acompaniat de un al cincilea nucleu (cu un consum scăzut, menit să menţină bateria intactă pentru cât se poate de mult timp). Deşi păstrează formatul de 4+1 întâlnit şi la Tegra 3, noul procesor este bazat pe arhitectura ARM-A15, o premieră pentru Nvidia. Ceea ce m-a impresionat a fost capacitatea asistată de CPU/GPU pentru fotografii HDR, inclusiv panorama. Asta înseamnă că ne putem aştepta la posibilitatea rulării clipurilor video 4K(3840x2160) prin HDMI. Nu cred că mai trebuie menţionat, dar Tegra 4 este cel mai puternic procesor mobil existent pe piaţă.

  Nvidia Tegra 4

Al doilea anunţ, cel mai interesant (din punctul meu de vedere, evident), este dezvaluiea proiectului Shield, un handheld bazat pe Andoid care, teoretic va fi capabil să împace jocurile 2D indie cu giganţii AAA precum Crysis 2 sau Battlefield 3 prin intermediul tehnologiei cloud. Astfel, am fost martori la prima incursiune Nvidia în teritoriul portabilelor, şi am avut ocazia să vedem de ce este capabilă această nouă tehnologie.

Nvidia Shield Closed Nvidia Shield Open  

Shield are un design clamshell (adică display-ul se pliază frumos), cu un ecran LCD mulţi-touch de 5 inch, şi un controller care aduce a Xbox360. Nouă platformă va putea suporta jocuri destul de avansate prin intermediul procesorului Tegra 4, dar va avea inclus în construcţia să şi posibilitatea streaming-ului automat a jocurilor de pe PC-urile echipate cu Geforce GTX650 (sau peste), prin intermediul Wi-Fi-ului integrat, astfel având acces la librăria tradiţională de jocuri pe PC, inclusiv tot ceea ce este pe Steam. Desigur, totul de acasă şi doar acasă. Evident, vom putea folosi tot ceea ce înseamnă Google Market, adică câteva mii de aplicaţii şi jocuri. Ciudat este că, deşi Nvidia au împachetat atât de multe bunătăţi cu platforma, eu continui să rămân rezervat.

  Nvidia Shield

Sunt câteva inconsistente cu această dezvăluire, şi este foarte probabil ca produsul finit să fie foarte diferit faţa de ceea ce am văzut. Totuşi, nu am văzut exact nici o estimare, nimic legat de preţ. Dar nu asta mă face sceptic, nici pe departe. Problemă este că publicul general şi entuziaştii sunt separaţi de un perete destul de gros, şi nu sunt destul de sigur că Nvidia Shield este destul de capabil să rămână atractiv pentru o piaţă masiva în continuă schimbare. Da, cu siguranţă aş cumpăra ceva de genul, dar eu sunt mai degrabă excepţia, nu regula.

 

Cele mai citite

Error: No articles to display