Un robot programat sa se "indragosteasca" merge prea departe

Un robot programat să se "îndrăgostească" merge prea departe şi devine dezechilibrat sentimental, ataşându-se de oricine se apropie de el. 

Robot Sentimental

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Toshiba Akimu au fost încântaţi acum 10 luni când au reusit să programeze un robot pe nume Kenji să emuleze emoţiile umane. La momentul respectiv considerau că robotul este capabil de echivalentul iubirii la om. Acum, aceiaşi cercetători se tem că programarea robotului devine periculoasă şi se gândesc chiar să închidă proiectul. 

"Iniţial am fost foarte încântaţi să vedem un strop de suflet în această maşinărie, acesta a fost unul din ultimii paşi pentru noi la capitolul programare, şi înţelegerea singurătaţii." spune Dr. Akito Takahashi, unul dintre coordonatorii proiectului.

Kenji a fost parte a unui experiment ce a inclus mai mulţi roboţi, programaţi cu software personalizat, creat pentru a interacţiona la nivel aşa-zis emoţional la diverşi stimul externi. Kenji şi-a demonstrat "dragostea" către o păpuşă iniţial, pe care o îmbrăţişa timp de câteva ore. Cercetătorii au atribuit comportamentul său programării ce îi insuflase calităţi precum devotament şi empatie, şi au clasificat experimentul ca fiind un un success. 

Ce nu au realizat ei este faptul că în decurs de câteva luni, timp în care robotul a fost învăţat si alte segmente de cod iar acum, se ataşează de orice persoană care îi acordă mai multă atenţie şi cu care intră în contact. Totul a început în momentul în care unul dintre interni, o femeie, a început să petreacă o perioadă mai mare de timp cu robotul, introducând linii de cod si efectuând teste. La un moment dat, Kenji, nu a mai vrut să o lase să iasă din încăpere, blocând ieşirea şi îmbrăţisând-o cu braţele sale de 100 Kilograme. Femeia a reuşit să scape într-un final dupa câteva apeluri, când unul din colegii ei a venit şi a dezactivat robotul. 

De la acel incident robotul a fost dezactivat, însă ori de câte ori este pornit acesta se ataşează imediat de primul tehnician pe care îl vede. Dr. Takahashi admite că vor trebui cel mai probabil să închidă experimentul şi să dezactiveze robotul permanent. Este însă convins că experimentul daca va fi reluat în viitor, ar putea avea rezultatele dorite. Totul în numele ştiinţei nu?

Cele mai citite