Android conduce detaşat cursa sistemelor de operare mobile

Primul trimestru al 2013 aduce noi cifre în graficul de piaţă al sistemelor de operare mobile. IDC a publicat un raport in acest sens, oferind noi informaţii legate de subiect.

Astfel, Android este în continuare lider, urmat de iOS. Cele 2 sisteme de operare deţin 92,3% din piaţa smartphone-urilor, lăsând doar 7.7% loc pentru competiţie. La ceva distanţă de campioane se bat Windows Phone şi BlackBerry, în timp ce Symbian este pe cale de dispariţie, datorită faptului că Nokia a trecut în tabăra Windows Phone.

Linux încearcă din greu să acapareze ceva procente, dar acest lucru se va întâmpla abia după apariţia telefoanelor cu Ubuntu şi Firefox OS.

IDC-Q1-2013

Situaţia s-a schimbat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Android şi-a crescut cota, de la 59.1% până la 75%, “vina” aparţinând lui Samsung, care susţine 41.1% din această piaţă şi continuă să fie lider la vânzările de smartphone-uri.

iOS a scăzut de la 23% la 17.3%. Deşi este încă puternic, competiţia este şi mai puternică, atrăgând câteva procente. Problema ar putea fi experienţa identică de care se bucură utilizatorii Apple, încă de la apariţia primului iPhone, în 2007. Schimbarea este după colţ, Apple intenţionând să lanseze iOS 7, care va aduce o schimbare la faţă a sistemului de operare.

Windows Phone a înregistrat o creştere de la 2% la 3.2%, motivul fiind implicarea Nokia, care deţine 79% din vânzările WP.

BlackBerry a scăzut de la 9.7% la 6.3%, pe fondul perimării sistemului OS 7. Totuşi, după lansarea OS 10, din 30 ianuarie, BB a vândut peste un milion de smartphone-uri, o reuşită extraordinară, în situaţia dată. Este de aşteptat ca apariţia pe piaţă a lui Q10 şi a proaspătului Q5 să mai aducă ceva utilizatori în tabără producătorului canadian.

Cele mai citite