DreamHack 2013: Interviu cu Silviu Stroie

După succesul înregistrat de Dreamhack 2012 la Turbohalle, cel mai mare eveniment eSports din România se întoarce înapoi la Bucureşti. Mai sunt doar 2 săptămâni până cand Sala Polivalentă îşi va deschide porţile pentru jucători de talie internaţională şi mii de spectatori. Între 14-15 Septembrie, echipe de League of Legends şi Counter Strike: Global Offensive, împreună cu jucători de Starcraft II din intreaga lume se vor lupta pentru premiile de aproximativ $50.000 şi sansa de a se califica automat la DreamHack Winter.

DreamHack Black

Am avut ocazia să discutăm cu Silviu Stroie, preşedintele Professional Gamers League, omul responsabil de aducerea evenimentului DreamHack la noi în ţară anul trecut. Am discutat un pic despre ce ne putem aştepta să vedem anul acesta, scena de eSports Românească şi modul în care aceasta a crescut în ultimii ani.

Techzone.ro: DreamHack pare a fi mai mare în toate punctele de vedere faţă de cel de anul trecut. La ce schimbări ne putem aştepta?

Silviu Stroie: Anul acesta, la DreamHack Bucureşti, vom avea două competiții de StarCraft II, una este finala StarCraft II League, o competiție pe echipe cu premii de peste 10.000 dolari, iar cealaltă este competiția principală de StarCraft II DreamHack Open, la care sunt deja înscriși 96 de jucători din toată lumea, dotată cu premii de 20.000 euro. În plus, vor mai avea loc competiții de CounterStrike Global Offensive, cu premii de 15.000 dolari, și de League of Legends, cu câştiguri de 10.000 dolari. Practic, ediţia din 2013 este de două ori mai mare decât cea de anul trecut, atât ca și cheltuieli, cât și ca premii și participare. Sperăm să fim unul dintre puținele evenimente sportive care mai reușeşte să umple Sala Polivalentă.

Techzone.ro: Câte echipe vor fi prezente la eveniment? Câte echipe româneşti sunt înscrise în eveniment?

Silviu Stroie: Vor fi două echipe la finala StarCraft II League, 96 de jucători din toată lumea la competiția principală de StarCraft II DreamHack Open (din care 15 români), 16 echipe de CounterStrike Global Offensive (dintre care 3 sunt româneşti) şi 8 de League of Legends (1 din România).

Techzone.ro: Considerând prezenţa şi entuziasmul jucătorilor români la Dreamhack 2012 şi ReC 2013, aveţi o idee înspre ce direcţie se îndreaptă scena românească de eSports?

Silviu Stroie: Cu siguranţă ne îndreptăm într-o direcţie bună. Deşi am început să construim o piaţă românească pentru sportul electronic de mai bine de 10 ani, ne bucurăm să constatăm că a venit momentul să culegem roadele muncii noastre. Românii încep să cunoască fenomenul sport electronic, să participe la evenimentele de profil, să vrea desfăşurarea mai multor competiţii de acest gen, lucru prolific dezvoltării scenei locale de eSports.

Techzone.ro: Care este eSport-ul cel mai favorizat de români?

Silviu Stroie: În momentul de faţă, poate că cel mai jucat joc de către români este League of Legends, care are aproximativ 600.000 de jucători, conform estimărilor mele. O surpriză şi, totodată, un atu al acestui joc este că a atras foarte mulți tineri, liceeni și foarte multe fete. Dacă tot ce s-a construit ca sport electronic în România, din 2002 încoace, s-a bazat în primul rând pe Counter-Strike, acum a luat naştere o generaţie mai tânără, avidă de noutăţi, care îmbrăţişează şi favorizează alte jocuri, după cum se poate observa.

Techzone.ro: Cum aţi descrie scena de gaming românească a anului 2013?

Silviu Stroie: Comunitatea de pasionaţi ai jocurilor din România creşte, iar asta se vede prin faptul că am devenit cea mai importantă ţară din Europa de Est, situată pe locul 3 pe continentul european, după Germania şi ţările nordice, din punct de vedere al numărului de jucători de sport electronic, al implicării în competiţiile de gaming desfăşurate la nivel global, dar şi al concursurilor organizate şi premiilor oferite în diverse turnee de pe plan local. Astfel, în 2013, premiile în competiţiile de la noi din ţară vor depăşi 150.000 dolari.

Techzone.ro: Care au fost provocările pe care a trebuit să le depăşiţi când aţi adus DreamHack în România?

Silviu Stroie: O provocare majoră a fost aceea de a schimba mentalitatea jucătorilor străini, care nu aveau o părere neapărat bună despre România. Deşi aceştia cunosc capabilităţile şi mai ales profesionalismul gamerilor români, iniţial au fost reticenţi la participarea la un turneu în ţara noastră. Însă dupa ediţia de anul trecut au recunoscut că le place la noi şi că vor mai veni, dovadă stând confirmările avute până în acest moment pentru DreamHack Bucureşti 2013 (http://dreamhack.ro/news/).

Techzone.ro: Odată cu venirea Campionatului Mondial de Sport electronic în România, trebuie să va întreb, aveţi planuri să mai aduceţi evenimente de talie internaţională precum WCG de exemplu?

Silviu Stroie: Avem in vedere mai multe evenimente internationale pe care sa le aducem in Romania. Strategia noastra pentru viitor se bazeaza pe evenimente internationale cat mai mari, cat mai diversificate. Intentionam ca pe parcursul lunii noiembrie sa anuntam calendarul competitional pe 2014.

Techzone.ro: Anul trecut turneul a fost bazat pe StarCraft II, Counter Strike: Global Offensive şi League of Legends. Odată cu lansarea oficială a DotA 2 şi succesul turneului Internaţional, ne putem aştepta ca să vedem şi o secţiune DotA 2 la DreamHack, sau comunitatea DotA 2 românească nu este încă destul de mare?

Silviu Stroie: Pe lângă posibilitatea de a urmări jucătorii preferați în acțiune pe scena din Sala Polivalentă, spectatorii DreamHack București 2013 vor avea ocazia de a se înfrunta chiar ei în meciuri de 1 la 1, în jocuri de Dota 2 şi League of Legends.

Referitor la o secţiune Dota 2 la DreamHack pot sa va spun ca am luat decizia de a avea meciuri de 1vs1 in loc de meciuri pe echipe datorita situatiei echipelor de Dota2 din Romania in acest moment. Vedem o crestere incredibila a interesului pentru DOTA2, fapt pentru care am decis deja ca incepand cu 2014, DOTA2 sa fie un joc nelipsit de la evenimentele noastre, impreuna cu CSGO.

Cele mai citite