Sony lansează α77 II, cu sistem auto-focus revoluționar

Sony lansează α77 II, camera foto cu sistem auto-focus revoluționar, în 79 de puncte, care păstrează precizia focusului, indiferent că trebuie să surprindă scene foarte dinamice, pe terenul de sport, sau mișcarea aripilor unei păsări.

Având la bază funcțiile apreciate de utilizatorii camerelor α77 și α700, modelul α77 II oferă pasionaților de fotografie îmbunătățiri considerabile ale imaginilor, dar și siguranța utilizării camerei în condiții dificile, datorită body-ului rezistent la intemperii. Calitatea imaginilor a fost îmbunătățită, iar sensibilitatea este mai ridicată cu 20% față de cea a modelului α77, astfel încât fotografiile sau înregistrările video să redea fără cusur cele mai fine detalii, chiar și în scenele cu lumină redusă.

În premieră, modelul α77 II dispune de 79 de puncte de auto-focus, inclusiv 15 puncte în cruce, plasate în zona cea mai des utilizată a senzorului. Acest lucru ajută la focalizarea foarte precisă, chiar și în situațiile în care trebuie să urmărească subiecte pe verticală. Totodată, există un punct dedicat de auto-focus, plasat orizontal, în centrul senzorului, care permite o deschidere a diafragmei până la F2.8, asigurând precizia focusului atunci când sunt folosite obiective luminoase. Sistemul AF are performanțe îmbunătățite în condiții de iluminare scăzută, fixând cu precizie subiecții în scene cu luminozitatea sub EV-2 (ISO 100), nivel ce pune probleme chiar și ochiului uman.

Sony A77 II

Tehnologia cu oglindă translucidă sporește claritatea focusului, atât în fotografiere, cât și pentru scenele filmate. Sistemul menține focusul pe subiect, chiar și atunci când prin cadru trece un obiect în mișcare. În modul Expanded Flexible Spot, camera menține focusul chiar și atunci când subiectul iese din cadru, prin activarea a opt puncte AF ambientale, care recunosc subiectul. Modul AF-C crește substanțial performanța auto-focusului pentru subiecții în mișcare.

Modul Lock-on AF permite utilizatorilor să selecteze una dintre cele patru zone de auto-focus – Wide, Zone, Flexible Spot sau Expanded Flexible Spot. Odată ce subiectul este identificat, camera menține focusul atâta timp cât declanșatorul este pe jumătate apăsat. Dacă subiectul se mișcă sau este schimbată încadratura, camera selectează în mod automat unul din cele 79 de puncte de auto-focus. Atunci când subiectul se mișcă prea repede, modul Expanded Flexible Spot este combinat cu Lock-on AF pentru îmbunătățirea detecției.

Pentru un control mai bun, rapiditatea cu care este urmărit subiectul poate fi ajustată în cinci pași simpli, când este utilizat modul de fotografiere AF – C. Atunci când mișcarea subiectului în cadru este predictibilă, o setare cu sensibilitate redusă scade riscul schimbării focusului atunci când un obiect intră în cadru, iar setările de sensibilitate ridicată sunt ideale atunci când fotograful urmărește subiecți diferiți plasați la distanțe diferite.

O altă funcție nouă este Eye AF, care detectează și focusează cu precizie ochii subiecților, pentru realizarea portretelor sau imaginilor de grup. AF Range Control permite utilizatorului să limiteze focusul la o anumită zonă, cu cinci setări diferite ale timpului de focalizare.

Dovada expertizei Sony în fotografie, senzorul de imagine Exmor CMOS, de 24.3 megapixeli, este dotat cu aceeași tehnologie care elimină spațiile dintre pixelii adiacenți, ca în cazul α7R și α6000. Acesta oferă o sensibilitate cu 20% mai mare față de senzorul de imagine din modelele precedente, fără a sacrifica însă numărul de pixeli. Astfel, imaginile obținute cu ajutorul α77 II sunt bogate în detalii și au un zgomot redus al imaginii, la valori ISO cuprinse între 100 și 25600.

Senzorul este completat de același procesor de imagine BIONZ X, încorporat în α7 și α7R, care este de trei ori mai rapid, în comparație cu modelele anterioare, fiind special optimizat pentru α77 II. Mai mult, acesta este ideal atât pentru obținerea unor imagini statice impresionante, cât și filmărilor Full HD, multumită funcțiilor de reproducere a detaliilor, reducerea difracției și a zgomotului, în funcție de zonă.

α77 II oferă posibilitatea fotografierii în rafală, până la 60 de imagini, în format JPEG, la rezoluție completă, cu o viteză de maximum 12cps (în modul Continuous Advance Priority AE). Încadrarea și focalizarea sunt realizate cu ușurință, cu ajutorul vizorului electronic XGA OLED Tru-Finder, cu rezoluție de 236.000 de puncte. Contrastul, de trei ori mai mare, al acestuia, asigură o reproducere fidelă a cadrului surprins, ce permite pasionaților să ajusteze efectele, focalizarea, timpul de expunere, precum și alte setări, înainte de apăsarea declanșatorului. Mai mult, unghiul larg de vizualizare, posibilitatea de a vedea compoziția chiar și fără a lipi ochiul de vizor, precum și afișarea mai multor setări de luminozitate și controlul temperaturii, oferă fotografilor o previzualizare fidelă a rezultatului final.

Asemenea modelului α99, noul α77 II este dotat cu un ecran LCD Xtra Fine, tip 3.0 (7,5 cm), cu trei puncte de rotație, a cărui flexibilitate creativă oferă libertate totală utilizatorilor: fotografiere din orice unghi, de tip portret sau peisaj, cu trepied sau fără.

Sony A77 II back

Tehnologia WhiteMagic îmbunătățește semnificativ vizualizarea imaginilor pe ecran, chiar și în momentele cu luminozitate ridicată. Butoanele de control frontale și cele din spate permit ajustări intuitive, în timpul încadrării subiectului prin vizorul electronic, iar opțiunile de personalizare a acestora oferă un total de 51 de funcții, ce pot fi atribuite celor 11 butoane. Mai mult, utilizatorii pot stoca în memoria camerelor foto până la 3 tipuri de setări personalizate, ușor accesibile prin intermediul selectorului de control, iar schimbarea accidentală a setărilor poate fi prevenită cu ajutorul funcției de blocare a modului de fotografiere, asemenea opțiunii existente în cazul modelului α99.

Cu un corp construit dintr-un aliaj de magneziu, α77 II este proiectat astfel încât să reziste uzurii zilnice, fără a sacrifica însă confortul în utilizare, asigurat prin intermediul unui grip de dimeniuni mari, foarte bine conturat. De asemenea, sigiliile din jurul butoanelor camerei și protecția intrărilor, formată din 2 straturi de material, oferă modelului rezistență sporită la praf și umezeală. În completare, diafragma camerei este omologată pentru un număr de 150.000 de activări.

Camera foto Sony α77 II poate înregistra clipuri Full HD la 60p și 24p, în format AVCHD 2.0. Asemenea fotografierii, tehnologia cu oglindă translucidă permite utilizatorilor activarea autofocusului continuu, cu detecția fazei, asigurând urmărirea fidelă a subiectului în timpul filmărilor. Suita de funcții avansate, ideală pentru cameramanii profesioniști, include ajustarea sensibilității autofocusului pe 3 niveluri, funcția Zebra, precum și posibilitatea vizualizării nivelului de sunet. Mai mult, ieșirea HDMI oferă posibilitatea de a urmări înregistrările pe un monitor extern și de a transfera materialul video pe un dispozitiv extern de stocare, fără a mai fi nevoie de comprimarea acestuia.

Conexiunea Wi-Fi, integrată, permite conectarea, printr-o singură atingere, cu telefoanele și tabletele Xperia sau cu orice smartphone și tabletă Android, compatibile NFC, precum și cu laptopurile din gama VAIO. Cu opțiunea Smart Remote Control, camera foto poate fi conectată imediat la un dispozitiv mobil pentru a vizualiza fotografiile sau pentru a controla aparatul de la distanță.

Gama de 32 de obiective cu montură A, disponibile pentru camera foto a77 II, acoperă toate distanțele focale, de la wide la telefoto. Printre modelele compatibile se numără atât obiective G, cât și ZEISS, alături de lentilele Sony STF (Smooth Trans Focus), ideale pentru a surprinde un efect bokeh extraordinar. Obiectivele premium de tip G includ lentile asferice, sticlă ED (Extra-low Dispersion), precum și un strat Nano AR, alături de un număr coniderabil de tehnologii optice Sony, ce contribuie la capturarea unor imagini la rezoluții mari, permițând în același timp obținerea unui efect bokeh impresionant.

Obiectivele ZEISS sunt realizate în colaborare cu Sony și oferă un contrast puternic și rezoluție crescută, elemente care se regăsesc în fiecare imagine realizată. De asemenea, mânerul opțional VG-C77AM sporește operabilitatea camerei foto și facilitează fotografierea pe verticală.

Sony lansează de asemenea o aplicație nouă pentru posesorii de tablete, numită "α Library", care este disponibilă pentru descărcare în App Store și Google Play. Aceasta oferă utilizatorilor informații și sfaturi despre fotografierea în diverse situații, recomandând obiectivele și accesoriile ideale pentru fiecare scenariu.

Camera digitală Sony α77 II, cu obiective interschimbabile cu montură A, va fi pusă în vânzare din vara anului 2014.

Cele mai citite