SAPPHIRE a anunţat R9 290X Vapor-X OC

SAPPHIRE a anunţat un nou model din seria R9, respectiv SAPPHIRE R9 290X Vapor-X OC, care beneficiază de overclock din fabrică, pentru a oferi cele mai bune performanţe, cu nivel redus de zgomot.

Avȃnd la bază arhitectura AMD GCN, cu 2816 procesoare stream, SAPPHIRE R9 290 Vapor-X vine cu 4GB memorie GDDR5, cu frecvenţe de 1410MHz (5.64GHz efectiv), şi nucleul grafic la 1080 MHz. 

Sistemul de răcire Vapor-X a fost proiectat ȋmpreună cu o combinaţie de tehnologii inovatoare SAPPHIRE, pentru a oferi nu doar o răcire eficientă, dar şi o operare silenţioasă. Noul cooler Vapor-X utilizează structura Tri-X, cu 5 conducte din cupru şi 3 ventilatoare. Conducta principală de transfer termic are 10mm diametru, urmată de două conducte de 8mm şi două de 6mm, ce asigură distribuţia uniformă de căldură de-a lungul cooler-ului. Cele trei ventilatoare, de 90mm, dispun de pale tip turbină, pentru un flux de aer maxim, cu nivel redus de zgomot şi fiecare dintre acestea este echipat cu rulmenţi anti-praf. Carcasa ventilatorului este prevazută cu şanţuri turnate special pentru a controla fluxul de aer ce străbate cooler-ul. Combinaţia dintre tehnologiile Vapor-X şi Tri-X rezultă ȋn scăderi de temperaturi cuprinse ȋntre 5-10 grade faţă de varianta Tri-X. 

Sapphire R9 290X Vapor-X OC

Incă o caracteristică specială la acest model este componenta PCB de distribuţie a căldurii. La marginile plăcii, PCB-ul este extins, iar unul dintre straturile de cupru este expus. Un radiator suplimentar, aflat ȋn contact direct cu acest strat, permite căldurii absorbite de PCB, de la GPU şi de la alte componente, să fie transferată către radiator. Introducerea acestei caracteristici reduce temperatura nucleului cu cȃteva grade.

Pentru a furniza suficientă energie pentru performanţe maxime, seria Vapor-X utilizează control de alimentare digital şi o nouă secţiune VRM, denumită Aero10, cu 10 faze de alimentare şi tehnologie Direct-FET pentru GPU, memorie şi circuit. Acest design adoptă cea mai nouă versiune de bobine SAPPHIRE Black Diamond. Condensatori solizi, de ȋnaltă calitate, sunt utilizaţi pe ȋntreaga suprafaţă. 

Realizȃnd faptul că seria R9 nu va funcţiona ȋntotdeauna ȋn regim intens de funcţionare, SAPPHIRE a implementat o nouă caracteristică la modele Vapor-X şi anume Intelligent Fan Control (IFC). Cu această funcţie activată, dacă sistemul rulează aplicaţii simple, precum conţinut 2D sau video, numai unul dintre cele trei ventilatoare va fi activ, rezultȃnd ȋntr-o operare aproape insesizabilă. Odată cu creşterea temperaturii din GPU (peste 60C), rezultate ȋn urma sarcinilor mai solicitante, precum gaming sau randare 3D, toate ventilatoarele vor porni şi vor acţiona cu vitezele prestabilite, din profilul de tempetaturi. Utilizatorii extremi sau anumiţi gameri si-ar putea dori funcţionarea tuturor ventilatoarelor tot timpul, aşadar placa este echipată cu un switch, care poate activa sau dezactiva funcţia.

SAPPHIRE R9 290X Vapor-X este echipat cu Dual-BIOS – la atingerea unui buton poate fi schimbată compatibilitatea cu cea mai nouă interfaţă UEFI sau pentru utilizarea ȋn sistemele cu suport nativ.

SAPPHIRE R9 290 Vapor-X OC este ȋn curs de livrare şi va fi disponibilă prin intermediul partenerilor etail şi retail SAPPHIRE.

Cele mai citite