Asus ROG Maximus XI Extreme review

Intel a lansat a 9-a generație de procesoare, pe socket-ul LGA1151v2, si, odată cu aceasta, un nou cipset pentru plăcile de baza. Este vorba despre Intel Z390, care este doar un refresh al cunoscutului Z370.

Integratorii au trecut imediat la construcția de placi de baza, iar voi veți putea citi review-uri ale acestora, aici, pe Techzone.ro.

Astăzi, trecem in revista placa Asus ROG Maximus XI Extreme, vârful de gama al producătorului, după care vor urma si celelalte placi din serie, pe rând.

Asus ROG Maximus XI Extreme

Urmăriți, mai jos, clipul cu prezentarea produsului si rezultatele la teste.

 

Overclocking

Placa este foarte stabila, in special in overclocking. Asus a modificat nivelurile de LoadLine Calibration, ca setări, astfel încât Level 8 este echivalent cu Level 6 de pe seria Maximus IX/X. Practic, nu mai avem supra-voltarea masiva, oferita pe Z270/Z370.

Concret, 1.35V in BIOS, pentru VCore, devine 1.36V in Windows, măsurat pe placa, cu LLC Level 8, in timp ce nivelele inferioare sub-volteaza fiecare cu 20mV fata de cel anterior.

Trebuie menționat ca M11E setează VCCIO si VCCSA la 1.3-1.32V, respectiv 1.4V, aceasta fiind a doua schimbare, fata de Z370, care le punea 1.25 / 1.35. Am testat si valori mai mici si funcționează, însă depinde de procesor, așa ca testați si voi, pe componentele proprii.

 

Preț

Asus ROG Maximus XI Extreme costa in jur de 2500lei. Este un preț mare, pe care, personal, nu-l pot justifica. Maximus XI Hero costa 1500 lei si este similara cu Extreme la specificații, diferențele fiind la VRM (10 vs 12), iar cea din urma integrând o placa de rețea capabila de 5Gbps, căreia nu-i găsesc utilitatea in lumea gamingului, având in vedere ca nu exista rețele 5Gbps si nici nu le vom vedea prea curând in casele oamenilor. Dar acea placa umbla, considerabil, la prețul pachetului.

 

Concluzie

Asus ROG Maximus XI Extreme se achita de orice sarcina pe care i-ați cere-o, inclusiv overclocking, in perfecta stabilitate, așa cum cere rigurozitatea Republic of Gamers.

Memoriile au urcat la 4266, dar nu si la 4400, așa cum apare in specificații, însă nu vad asta o problema, deoarece se poate echilibra intr-un BIOS viitor.

Ecranul LED oferă diverse informații utile, iar partea RGB aduce o nota distincta in interiorul carcasei.

Prețul este prea mare si nejustificat.

 

 

PRO

CONTRA

 

- aspect extraordinar

- BIOS complex

- performanta

- overclocking

 

- preț nejustificat de mare

 

Evaluare

Aspect & Construcție

9.9

8.78

Performanta

9.9

BIOS

9.9

Overclocking

9.7

Capabilități & Tehnologii

9.9

Consum

9.0

Accesorii

9.5

Preț

5.0

 

Premii

best performance 9.9   best overclock 9.7

 

Cele mai citite