Country Cup 2018 - review

S-a mai încheiat un an in calendar, însă pentru o mana de entuziaști din Romania, ultima zi din 2018 a adus o satisfacție enorma si un motiv memorabil de mândrie. Despre ce este vorba? Va explic in rândurile următoare.

Ca in fiecare an, site-ul pentru overclocking, HWBot.org, a organizat concursul intre tari, denumit simplu, Country Cup 20XX.

COUNTRYCUP2

 

Istoric

Prima tura a avut loc in 2009, deci anul acesta va avea loc a 10-a ediție. Dar pana acolo mai sunt 11 luni, așa ca punem așteptarea deoparte si ne ocupam de prezent.

In ordinea numerelor de pe tricou, câștigătorii fiecărui an au fost:

2009 – Romania

2010 – Federația Rusa

2011 – Polonia

2012 – Grecia

2013 – Australia

2014 – Australia

2015 – Australia

2016 – Australia

2017 – Australia

2018 – Australia

 

După cum vedeți, prima ediție a fost câștigată de Romania, însă, de 6 ani încoace, nimeni nu reușește sa doboare Australia de pe prima poziție.

Eu am intrat in joc in 2014, anul in care am si trecut de la răcirea cu lichid, la cea sub-zero, făcând pasul direct către azot lichid (LN2). Pana atunci nu aflasem de HWBot, așa ca făceam overclocking acasă, pe sistemele mele, fără sa păstrez scoruri sau alte rezultate. Era, pur si simplu, un hobby. Unul care a început in 1996, pe un i486 DX4 la 100MHz, pe care l-am urcat la 120Mhz. Apoi, cu fiecare noua generație Intel, AMD si Cyrix, am continuat sa ridic frecventele, însă la un nivel perfect stabil, deoarece le foloseam in sistemul de zi cu zi, neavând mai mult platforme.

In Iunie 2014 am aflat despre HWBot, mi-am făcut cont si mi-am schimbat perspectiva despre overclocking, având un nou punct de reper, in scorurile postate de alții. Pe scurt, am început sa am platforme diferite pentru acest hobby, lăsând sistemul de zi cu zi in pace. Azotul mi-a deschis noi orizonturi, astfel ca, in mai puțin de un an, respectiv odată cu prima mea vizita la Computex, in mai 2015, am reușit sa ajung #1 in Romania. Asta înseamnă ca aveam cele mai multe puncte, nu ca eram cel mai bun, pentru ca „cel mai bun” nu exista in overclocking. Cei care se cred „cei mai buni” au capul adânc înfipt in propriul fund egocentric si au impresia ca rahatul lor miroase frumos.

Overclocking-ul este o știință, nu un talent, deci oricine poate învăța si deveni #1. Trebuie doar sa-si dorească!

In Taiwan, am cunoscut foarte multi overclockeri, din diverse tari, oameni cu care păstrez si astăzi legătura, si de la care am învățat foarte multe lucruri noi, extrem de utile. Practic, am intrat in comunitatea mondiala de overclocking, fapt care oferă noi perspective.

Pe HWBot, fiecare își poate crea propria echipa, ceea ce am făcut si eu, iar mai apoi au apărut si coechipieri. Unii au rămas, alții au plecat, însă exista 2 persoane care au păstrat colaborarea, GGI78 si AugustinPRIME, de la care am învățat o grămadă de trucuri (tweaks) si cu care am făcut echipa, in fiecare an, la Country Cup.

Dădeam scoruri pentru Romania, simultan cu alți overclockeri locali, dar fără o organizare comuna.

 

Country Cup 2018

Ei bine, la asta am vrut sa ajung. Pentru Country Cup 2018, ne-am strâns mai multi entuziaști, chiar daca nu facem parte din aceeași echipa pe HWBot. Am vrut sa participam pentru tara, si ne-am organizat in consecință.

Primul contact a fost pe WhatsApp, pe 21 Noiembrie, unde Suzuki a creat un grup de discuție. Pe 25 Noiembrie, AugustinPRIME m-a introdus si pe mine in grup, precum si pe GGI78. Mai erau acolo, [Wanted], Pirat, sammurai, BotSkill, Darky, John7up, Darco_2, rodarkone, pasatoiutd si Kobro. Acestea sunt poreclele lor de pe HWBot.

Așadar, eram 14 împielițați, gata sa urce Romania cat mai sus, in clasamentul Country Cup 2018. Am trecut la organizare, astfel ca fiecare a știut ce are de făcut, din timp, si cu ce hardware avea sa participe in concurs. Am trecut totul intr-un tabel, la care aveam toți acces, si-l modificam după caz.

Apoi s-au convenit câteva întâlniri, după posibilități, pentru ca răcirea sub-zero este mai ușoară, când ai mai multe mâini, iar scorurile mai bune, când ai mai multe capete. Astfel, ne-am văzut unii in Bucuresti, alții in Iași, si așa au apărut primele scoruri pentru echipa. Exista si coechipieri care nu sunt in Romania, dar care ne-au ajutat de pe unde locuiesc, WhatsApp fiind de mare ajutor pentru comunicare in timp real.

La Bucuresti, eu, GGI78 si AugustinPRIME, am consumat peste 100L azot lichid, in vreo 4 întâlniri, plus sesiuni private, fiecare pe acasă. La Iași, Suzuki, [Wanted], sammurai si Pirat, intr-un week-end, au topit vreo 30Kg de gheata carbonica (dry ice), apoi au adăugat si ei sesiuni personale, utilizând unități Single Stage (SS) sau chiller-e (aparate care răcesc lichidul din circuit, la temperaturi sub 0C). Nachtfalke este omul care construiește astfel de unități, dar la modul restrâns, mai ales ca nu locuiește in Romania.

Concursul a cuprins 10 stagii, o premiera in istoria competiției:

Stage 1 - HWBOT x265 Benchmark - 4k - 8 subs

Stage 2 - Cinebench - R15/core - 8 subs

Stage 3 - Maximum Reference Frequency - 6 subs

Stage 4 - SuperPi - 32M - AMD CPUs only - 6 subs

Stage 5 - GPUPI for CPU - 1B - single core CPU - 3 subs

Stage 6 - 3DMark05 - Dual GPU cards only - 5 subs

Stage 7 - 3DMark2001 SE - AMD CPU/Single videocard - 5 subs

Stage 8 - GPUPI - 32B - AMD single core GPUs only - 5 subs

Stage 9 - 3DMark - Night Raid - IGP only - 5 subs

Stage 10 - 3DMark - Time Spy - Nvidia GPUs only per family - 5 subs

 

La sfârșitul fiecărui rând, vedeți cate scoruri sunt necesare pentru fiecare stagiu. Primele 5 sunt pentru CPU, ultimele 5 pentru VGA.

In total, au fost 56 de teste, pe zeci de platforme, atât vechi, cat si moderne. Ca sa va faceți o idee, noi am utilizat 16 placi de baza si 20 procesoare, la care s-au adăugat 19 placi grafice dedicate si 5 integrate.

Ca overclocker entuziast, păstrezi diferite platforme, dar mai ales placi grafice. Pe scurt, fiecare noua generație, atât de procesoare, cat si de placi grafice, aduce scoruri mai bune, deci puncte mai multe pentru cel care le utilizează. Alt exemplu este ca scorurile date cu placi grafice mai vechi, pot fi mărite folosind procesoarele din noile generații, așa ca, la fiecare noua apariție, poți reface testele, pentru a-ti păstra locul in clasament.

Da, overclocking-ul poate fi un hobby scump, dar care dambla nu este? Iau ca exemplu tuning-ul de mașini, in care unii cheltuiesc zeci de mii de Euro. Așadar, poți sa arunci cu bani sau nu. Este doar alegerea ta.

Revenind la Country Cup 2018, a fost o munca de echipa, in care planificarea si organizarea comuna au dat roade. Unii dintre noi au dat scoruri si de Craciun, alții au stat noaptea, când temperatura de afara scădea sub zero grade, ca sa scoată radiatorul (de la răcirea cu lichid) pe geam, pentru a avea temperatura lichidului cat mai mica. Practic, am făcut tot ce puteam, ca sa obținem cele mai bune scoruri.

Si a venit ziua de 31 Decembrie, când, la ora 14.00 (ora României), se încheia competiția. Am stat toți pe WhatsApp, ultimele 2 ore ramase, numărând secundele si evaluând scorurile, ca sa fim siguri ca toate erau corect postate, conform regulilor concursului.

Am așteptat cu sufletul la gura si, pe măsură ce secundele se scurgeau către zero, nivelul adrenalinei creștea, dar si entuziasmul nostru, când vedeam, in ultimele 3 minute, ca nu apăreau scoruri mai bune ca ale noastre.

Când ultima secunda s-a scurs, am explodat toți pe grup. Ieșisem pe locul 2, după Australia. Eforturile noastre fuseseră răsplătite din plin. Bucuria era imensa, însă cea mai mare satisfacție venea din faptul ca formasem o echipa omogena, care se organizase coerent.

cc2018

Eram si surprinși, pentru ca nu au apărut, in top 10, tari la care ne așteptam sa ocupe locuri fruntașe, precum Indonezia. Însă si asta face parte din concurs: poți ocupa un loc mai bun, pentru ca s-a diminuat concurenta.

Așa am încheiat noi, cei 14, anul 2018.

Găsiți aici pagina oficiala a competiției, cu toate stagiile si rezultatele: http://hwbot.org/competition/hwbot_country_cup_2018/

 

Aprecieri si multumiri

Vreau sa mulțumesc coechipierilor pentru eforturile depuse, precum si celor de la Asus Romania, care ne-au împrumutat un RTX 2080 Ti Strix, pentru a-l folosi in concurs.

Majoritatea dintre noi, cei 11, avem propriile familii. Si am rupt din timpul petrecut cu ele, de sărbători, ca sa participam la concurs. Uneori, apar si astfel de compromisuri. Dar nu se numește familie, daca nu exista înțelegere si compasiune. Le mulțumim soțiilor noastre ca ne-au sprijinit pentru Country Cup.

La final, va urez un an nou plin de bucurii si împliniri. Stați pe Techzone.ro pentru review-uri la cele mai noi componente, iar daca v-am trezit interesul pentru overclocking, ne găsiți pe forumoverclocking.ro pentru comunicare.

Pe HWBot, va invit in echipa forumoverclocking.ro, in caz ca sunteți interesați de colaborare.

 

Cele mai citite