2010 este anul smartphone-urilor: Vanzarile au crescut cu 96%

Crestere uriasa este indicata de cercetarea de piata facuta de Gartner care claseaza Android in topul pietei de smartphone.

Vanzarile de smartphone au crescut cu 96% fata de anul trecut, conform noii analize. Cifrele globale au in vedere si cel de-al treilea trimestru al anului 2010, indicand faptul ca unul din cinci telefoane mobile vandute in aceasta perioada este un smartphone.

android

Marii castigatori sunt fara indoiala Android si iOS. Colosul Google a crescut cu 1.439% fata de anul trecut, avand in prezent o cota de piata de 25.5%, de la doar 3.5% cat avea anul trecut. Aceasta cota il claseaza pe locul 2 in topurile smartphone.

iOS a sarit pe locul trei, inainte de RIM, dupa ce a scazut de la 17.1 la 16.4. Aceasta scadere nu este atat de rea ca cea a producatorului de telefoane mobile canadian care a scazut de la 20.7% la 14.8%. iOS acopera in cercetare doar partea  de iPhone, nu si iPad si iPod Touch, ceea ce inseamna ca Apple stie sa faca afaceri atunci cand vine vorba de telefoane mobile. Intr-adevar, statistici individuale arata ca este cel de-al patrulea mare producator de telefoane mobile dupa Nokia, Smasung si LG. Impresionant, avand in vedere ca vinde doar doua modele de telefon mobil si ca fiecare dintre ele costa o avere.

Cifrele sunt destul de sumbre pentru Symbian. Vanzarile telefoanelor mobile cu sistem de operare au crescut, dar cota sa de piata a scazut de la 44.6% la 36.6%. Se pare ca analizele recente indica faptul ca Android va deveni sistemul de operare pentru smartphone numarul unu in urmatorii ani.

Cu un nou set de telefoane mobile cu Android care se vor lansa o data cu lansarea iminenta a versiunii Gingerbread (Turta Dulce), Google ocupa o pozitie extraordinara. Cu toate astea, nu exista nici o indoiala ca 2010 a fost anul in care smartphone-urile au preluat controlul.

Cele mai citite