Iti dau reducere 1% la PC Garage

Multi utilizatori se tem de soft-ul piratat

Cu ocazia Consumer Action Day, Microsoft face publice rezultatele unui sondaj de opinie in care peste 38.000 de persoane din 20 de tari din intreaga lume au fost intervievate pe tema software-ului piratat. Rezultatele arata faptul ca utilizatorii se tem de pericolele utilizarii software-ului contrafacut: unul din trei utilizatori sunt de acord ca softul piratat nu este sigur, pierderea sau furtul datelor personale fiind primul motiv de ingrijorare. Pentru un consumator, nu numai avantajele imediate ale unui sistem functional dar si economiile obtinute pe termen lung din intretinerea PC-ului se constituie in argumente pentru achizitionarea unei licente Windows in varianta preinstalata pe calculatoarele nou achizitionate – cel mai mic pret disponibil pe piata la acest moment.

Rezultatele sondajului de opinie pentru fiecare tara participanta sunt disponibile online. Potrivit datelor publicate, 70% dintre respondenti considera ca software-ul original este mai sigur, mai stabil si mai usor de intretinut. Majoritatea celor chestionati - 73% dintre respondenti, spun ca ar achizitiona software original daca ar avea de ales si mai mult de doua treimi considera ca utilizatorii trebuie sa aiba grija atunci cand cumpara software si sa se asigure ca acesta nu este contrafacut.

Marilena Ionascu, License Compliance Manager, Microsoft Romania: „Sunt doua intrebari la care utilizatorii asteapta raspunsuri clare: de ce sa aleaga software original si cum sa distinga software-ul original de cel piratat. Prin campania de informare pe care o incepem azi, dorim sa oferim un raspuns la ambele probleme. Astfel, principalele avantaje ale utilizarii programelor software originale sunt: accesul permanent la actualizari de securitate si suport tehnic oferit de Microsoft si de partenerii nostri, protectie antivirus, antispyware si antimalware gratuita prin Microsoft Security Essentials, integrarea facila cu produsele hardware, software si cu alte servicii. Pentru un consumator, nu numai avantajele imediate ale unui sistem functional dar si economiile obtinute pe termen lung din intretinerea PC-ului se constituie in argumente pentru achizitionarea unei licente Windows in varianta preinstalata pe calculatoarele nou achizitionate – cel mai mic pret disponibil pe piata la acest moment. In ceea ce priveste a doua problema – cum sa fii sigur ca ai ales un produs software original – recomandam utilizatorilor sa acceseze site-ul www.howtotell.com, disponibil si in limba romana."

Microsoft recomanda utilizatorilor sa verifice daca software-ul lor trece testul de validare Windows la http://www.microsoft.com/genuine/validate atunci cand cumpara un PC cu Windows preinstalat si de fiecare data cand fac cumparaturi online si folosesc cardul de credit. In acelasi timp, este important ca utilizatorii sa fie informati asupra riscurilor la care se expun prin utilizarea de software piratat, altele decat cele legale si care afecteaza in egala masura persoanele fizice si companiile. Printre acestea se numara:

1. Riscuri de securitate a datelor si a informatiilor cu care fiecare dintre noi lucreaza zi de zi: prin pirateria software, utilizatorii se expun riscurilor de a utiliza un produs inferior care ii face vulnerabili la virusi, spyware si alte coduri malitioase care faciliteaza furtul datelor personale si confidentiale;

2. Riscuri economice: un incident cauzat de un program software infectat cu malware poate depasi 1000 USD pentru un singur calculator, iar prejudiciile asociate cu pierderea si compromiterea datelor se pot ridica pana la zeci de mii de dolari pentru fiecare incident in parte;

Astazi, produsele piratate se apropie foarte mult de variantele originale, iar acest lucru ingreuneaza distingerea produselor originale.

Lixandru V. Daniel, Bucuresti: „Am cumparat calculatorul impreuna cu Windows XP Professional de la un hypermarket cunoscut din Bucuresti. Calculatorul a fost pornit si testat in magazin pentru a ma asigura ca nu sunt probleme. Ulterior, am ajuns acasa si, pentru o perioada, nu am avut nici o problema cu acesta. Insa, in momentul in care am dorit sa activez sistemul de operare, am primit mai multe mesaje prin care eram anuntat ca e posibil sa fiu victima unui sistem de operare contrafacut. In timp, am observat si aparitia mesajului "Windows is not Genuine". Cand am vrut sa instalez sistemul de operare am vazut ca CD-ul primit nu avea holograma. Am instalat totusi sistemul de operare Windows de pe CD-ul primit si dupa o perioada au aparut aceleasi probleme. Pentru ca au trecut mai multe luni de la achizitia calculatorului, dar si pentru ca nu stiam ca ar fi trebuit sa am garantie si pentru Windows, am cumparat un alt sistem de operare, din alt magazin. Abia dupa ce am cumparat al doilea sistem de operare am observat cum ar trebui sa arate CD-ul original Windows. Tot atunci am aflat si de posibilitatea de a beneficia de garantie pentru calculatoarele cu Windows."

Avand ca punct de plecare seria de evenimente din cadrul Consumer Action Day, Microsoft Romania lanseaza o campanie de comunicare si informare in sprijinul consumatorilor care cuprinde: spot TV, elemente de comunicare online si social media, precum si tactici de PR. Campania isi propune sa prezinte in detaliu de ce e bine sa alegem software original, prezentand atat avantajele acestui lucru, cat si riscurile la care ne expunem in cazul utilizarii software-ului piratat, si, de asemenea, cum facem diferenta intre software-ul original si cel contrafacut.

 

Microsoft

Cele mai citite