Iti dau reducere 1% la PC Garage

Asus Maximus IX Formula review - racire cu lichid

Seria ASUS Formula este o familie de plăci de bază foarte cunoscute, în special pentru VRM-ul răcit cu lichid şi a armurii ce acoperă placa. Noul membru al seriei este Asus Maximus IX Formula, o placă bazată pe noul chipset Intel Z270 şi proiectată pentru noua serie de procesoare Intel din generaţia a şaptea.

Vorbim despre cea mai puternică placă de baza ROG din seria Z270, cel puţin până ce o versiune Extreme va vedea lumina zilei.

Asus Maximus IX Formula set

Specificatii:

Asus Maximus IX Formula
CPU

- Intel Socket 1151 pentru Generatia 7 / 6 Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron

- Intel Turbo Boost Technology 2.0

Cipset - Intel Z270
Memorie

- 4x DDR4, suporta pana la 64GB DDR4 4133+ MHz

- Dual channel

Audio

- ROG SupremeFX ALC S1220 HD Codec

- 7.1-Channel High Definition Audio

- Suporta S/PDIF output

LAN - Intel I219V Gigabit LAN
Sloturi

- 2x PCIe 3.0 x16 (x16, x16/x8)

- 1x PCI-E 3.0 x16, care ruleaza la x4

- 2x PCIe 2.0 x1

Stocare

Intel Z270 chipset:

- 2x M.2 Socket 3, with M Key

- 6x SATA 6Gb/s ports

- Supports Intel Smart Response Technology, Intel Rapid Recovery Technology

USB

Intel Z270 chipset:

- 6x USB 3.0

- 6x USB 2.0

 

ASMedia USB 3.1:

- 2x USB 3.1

Format - ATX
- 12 x 9.6 inch (30.5 x 24.4 cm)

 


 

Aspect şi Construcţie

Fiecare versiune Formula vine cu un alt design al armurii ROG şi a water block-ului de pe VRM. Noua variantă nu face excepţie, ASUS punându-şi designerii la treabă şi venind cu Maximus IX Formula, o placă de baza ROG ce îmbină un aspect grozav şi caracteristici de top, atât pentru gameri cât şi pentru entuziaşti. Principala sa atracţie este blocul pentru răcire cu lichid, CrossChill EK II de pe VRM, care poate mentine cea mai încinsă zonă a plăcii, mult mai rece decât pe aer.

Asus Maximus IX Formula 

Corpul acestui bloc este conceput din aluminiu, în timp ce căile de acces pentru lichid sunt realizate din cupru, dar ASUS au adăugat câteva aripioare pentru a mări capacitatea de disipare a căldurii.

Asus Maximus IX Formula waterblock inside 

Acest bloc are un design care se îmbină cu partea de armură din jurul său, oferind un impact vizual de excepţie, ajutat şi de sistemul de iluminare ASUS Aura RGB.

VRM-ul este în totalitate digital şi are zece faze. Folosind răcirea cu lichid, puteţi menţine temperaturile de pe VRM destul de mici, oferind un ciclu de viaţă mai mare şi o stabilitate sporită, în special pentru overclocking. La un capăt al blocului, ASUS au implementat doi conectori de câte patru pini, dintre care unul dedicat pompei din circuitul de răcire cu lichid. O altă extensie se află în colţul din dreapta sus.

Asus Maximus IX Formula VRM 

Placa suportă 64GB de memorie DDR4-4133+ în dual-channel. Versiunea precedentă era capabilă să suporte viteze ale memoriei de maxim 3866Mhz.

Asus Maximus IX Formula top 

Armura ROG acoperă butoanele Power şi Reset şi le luminează denumirile cu RGB, controlat de tehnologia ASUS Aura. Display-ul Q-Code este de asemenea protejat de armură. Noul conector USB 3.1 pentru front panel a înlocuit vechea soluţie USB 3.0, fiind mai mic şi mai rapid.

Republic of Gamers din centru se aprinde în culori RGB, împreună cu sistemul de prindere de la capetele sloturilor PCI-E şi de logo-ul ROG de pe radiatorul chipset-ului. Primul slot PCI-E funcţionează la viteză x16, iar celelalte două la x8, deci soluţiile 3-way SLI / CrossfireX sunt posibile. Numai sloturile pentru plăci grafice beneficiază de tehnologia SafeSlot, fiind întărite cu metal.

Asus Maximus IX Formula bottom 

Pentru a folosi slotul M.2 trebuie intai descoperit. Asta înseamnă că trebuie inlaturat un şurub pentru a avea acces la socket. Pentru alte dispozitive M.2, mai este un slot mini PCI-e sub chipset.

Partea de sunet este separate, deci nu vor apărea interferenţe cu restul plăcii de baza. ASUS SupremeFX este aici pentru gameri. Acesta este alcătuit din: ALC S1220HD – un codec audio multi-channel, care conţine un amplificator pentru căşti cu output 2.1VRM, capabil să conducă o impedanţă de 600-ohm, ESS Hi-Fi Sabre DAC – un convertor D/A 24-bit stereo, capacitori Premium Nichicon  - pentru o claritate expectionala şi fidelitate şi SupremeFX Shielding – pentru a evita interferenţele.

Marginea de jos oferă o extensie RGB Aura, doi conectori pentru ventilatoare, un conector ROG-Extension pentru OC Panel, butoane pentru Safe_Boot, Retry, MEM_OK şi un întrerupător on/off pentru Slow Mode. În apropierea chipset-ului, ASUS au instalat alti conectori: W_in şi W_out permit monitorizarea input/output a senzorilor pentru lichid, iar W_flow ofera monitorizare pentru senzorul de flux. Sunt şi alte două interfeţe, una pentru ventilator şi una pentru placa de extensie, care multiplică porturile pentru ventilatoare.

M9F are şase SATA3, dar nu include şi SATA Express, ceea ce înseamnă că acel port nu este popular. De asemenea, este prezenta o extensie USB 3.0 orizontala, alături de noul port pentru USB 3.1.

Asus Maximus IX Formula sata 

ASUS au ales să pre-instaleze shield-ul I/O, la fel cum au făcut şi în cazul Rampage V Edition 10. Asta oferă o anumită eleganţă plăcii şi un aspect mai bun în comparaţie cu shield-ul standard, care vine împreună cu alte plăci. Aşa că interfeţele sunt complet acoperite şi fiecare dintre acestea este denumita, pentru uşurinţa în utilizare. Avem patru porturi USB 2.0 (unul pentru BIOS Flashback), patru USB 3.0, două USB 3.1 (A şi C), un DisplayPort, un HDMI, două antene Wi-Fi, portul Gigabit, optical SPDIF out şi cinci jack-uri analogice pentru sunet. Butoanele BIOS Flashback şi Clear CMOS completează zona interfeţelor.

 Asus Maximus IX Formula interfaces

Mulţumită sistemului unic de ataşare a I/O shield-ului integrat, noul design ajută la un contact mai bun între shield şi conectorii on-board, oferind o protectie de pana la 10KV impotriva ESD (Descarcare Electrostatica), o îmbunătăţire în comparaţie cu standardul industriei de 4KV/6KV şi standardul Q-Shield 6KV/8KV.

Plăcile Maximus IV Formula au la bord ultimul cip Intel Enthernet (I219-V) pentru sesiuni de gaming mai rapide şi mai fluide. Port-ul de reţea include OnBoard LAN Guard, care îmbunătăţeşte transferul şi oferă protecţie ESD împotriva electricităţii statice. GameFirst IV aduce tehnologia Multi-Gate Teaming, care va îmbina Wi-Fi-ul 2T2R cu Intel GB LAN sau orice altă conexiune de reţea, combinând toate lăţimile de bandă într-una singură, mărind viteza.

Cutia conţine câteva accesorii, printre care o mulţime de abţibilduri, dar de asemenea un bridge HB SLI şi CPU Installer, o invenţie interesantă de la ASUS.

Asus Maximus IX Formula acc 

Partea de software conţine programe ASUS create pentru această placă, ca Aura Sync, AI Suite III, RAMCache II, ROG MEMTweakIt, etc., dar şi nişte aplicaţii externe, precum Daemon Tools, dar cel mai interesant, o licenţă pe timp de un an pentru Kaspersky Antivirus, care este foarte folositoare.

Asus Maximus IX Formula back

 


 

BIOS

BIOS-ul UEFI este la fel ca la Maximus VIII Formula, cu adiţia opţiunilor specifice Kaby Lake.

 


 

Platforma de teste

Configuratie
CPU Intel Core i7-7600k
Cooler Watercool Heatkiller IV Pro
Placa de baza (BIOS) Asus Maximus IX Formula (0603)
RAM 16GB G.Skill TridentZ DDR4-3600C16
Stocare Transcend SSD220S 480GB
Grafica MSI GTX 680 Lightning
Monitor Asus MX27U
Sursa Seasonic 1200W Platinum
SO Windows 10 x64

 

Metodologie

Folosind diferite softuri de benchmark, am testate câteva dintre capabilităţile plăcii de bază şi performanţele acesteia.

Cinebench R15 (Procesor si placa grafica)

GeekBench 3 (Procesor si memorie RAM)

XTU (Procesor si memorie RAM)

SuperPI (Procesor si memorie RAM)

AIDA64 (Procesor si memorie RAM)

3Dmark 11 (Fizica)

3Dmark Fire Strike Extreme (Fizica)

 


 

Overclocking

Partea de overclocking a plăcii este de fapt voltajul pe care îl conduce către procesor şi latentele memoriei RAM. Aşa că să-i dăm drumul.

RAM-ul setează doar latentele primare, iar celelalte sunt alese de BIOS-ul plăcii de baza. Aici sunt valorile XMP pentru M9F.

Asus Maximus IX Formula XMP

Pentru overclocking, am încercat să găsesc valoarea pentru Vcore necesară pentru a rula acest procesor la 5Ghz. Vcore a fost setat la 1.275V din BIOS, iar LoadLine Calibration (LLC) a fost setat la Level 7. Maximus IX Formula are puncte de măsură care mi-au permis să folosesc un multimetru. Asta a dus la un voltaj măsurat de 1.310V. Acesta este voltajul necesar pentru a rula i5-7600K la 5.0Ghz.

Acum timing-ul pentru RAM a fost setat manual, dar aici placa poate rula cu valori mai relaxate sau mai strânse, după cum puteţi vedea.

Asus Maximus IX Formula OC

Este evident că Maximus IX Formula este o placă grozavă pentru gaming şi modding, dar este de asemenea, excelentă pentru overclocking. 

 

Nota: Pentru intrebari legate de overclocking, fie el incepator, avansat sau extrem, va astept pe forumoverclocking.ro.

 


 

Performanta

Cinebench R15

 Asus Maximus IX Formula Cinebench

 

Geekbench 4

 Asus Maximus IX Formula Geekbench

Asus Maximus IX Formula Geekbench RAM 

 

XTU

 Asus Maximus IX Formula XTU

 

SuperPi

Asus Maximus IX Formula SPI 

 

AIDA64

 Asus Maximus IX Formula AIDA CPU

Asus Maximus IX Formula AIDA RAM 

 

3DMark 11

 Asus Maximus IX Formula 3DMark 11

 

3DMark

Asus Maximus IX Formula 3DMark 

 


 

Consum

Profilul LLC Level 7 induce supra-voltaj catre procesor, iar asta a influenţat consumul de energie şi căldura produsă.

Asus Maximus IX Formula Power

 

Temperatură

ROG Armor nu doar protejează placa, dar ghidează si fluxul de aer peste PCB.

Asus Maximus IX Formula Temp

 


 

Valoare

ASUS Maximus IX Formula are un preţ de aproximativ 1700 lei. Acesta include blocul EK, pentru răcirea cu lichid, care valorează cel puţin 80 de euro. Cum MSI şi ASRock nu au plăci răcite cu lichid, Gigabyte Z270X-Gaming 9 este singura alternativă, dar aceasta are un preţ imens, de 2600 lei. În ceea ce priveşte raportul preţ/performanţă, Maximus IX Formula este prea scumpă.

 

Concluzie

Asus Maximus IX Formulă este o placă de bază grozavă pentru gameri, modderi şi overclockeri deopotrivă. Caracteristicile integrate oferă performanţă şi stabilitate, alături de tehnologia ASUS Aura, care oferă opţiuni de iluminare RGB.

Armura este partea care defineşte seria Formula, împreună un blocul pentru răcire cu lichid, integrat. Acestea două lucrează împreună atât în departamentul de aspect, dar mai important, în zona de răcire, ţinând principalele componente generatoare de căldură, la o temperatură mai scăzută.

PRO CONTRA

 

- BIOS prietenos

- water cooling integrat

- performanta

- overclocking

- consum

- accesorii

 

-

 

Evaluare

Aspect & Construcție 9.8 9.22 Performanta 9.5
BIOS 9.5 Overclocking 9.0
Tehnologii 9.8 Consum 9.0
Accesorii 9.5 Preț 8.5

 

Premii

best cooling 9.8 excellent performance 9.5 

 

Asus Strix Z270G Gaming review – nu e Gene

Intel a lansat noua lor generatie de procesoare, și anume Kaby Lake, impreuna cu o serie de chipset-uri, acestea fiind: Z270, H270 și B250. Producatorii s-au inghesuit sa ofere placi de baza din noua generatie, asa ca veti putea citi review-urile pe Techzone.ro.

Astăzi voi prezenta placa de baza Asus Strix Z270G Gaming, o solutie foarte interesanta, care, împreună cu versiunea ATX, Z270F, aduce Strix în familia LGA1151, după ce X99 a deschis acea serie, anul trecut.

Până în prezent, formatul micro-ATX ROG a fost rezervat pentru versiunea Gene, astfel încât o întrebare evidentă este dacă Strix Z270G este înlocuitorul pentru Gene, sau este doar o soluție mATX mai ieftina, iar Asus incearca sa ofere placi de baza ROG de buget. Hai să aflăm împreună.

Asus Strix Z270G set

 

Specificații:

Asus Strix Z270G Gaming
CPU

- Intel Socket 1151 for 7th / 6th Generation Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron

- Intel Turbo Boost Technology 2.0

Cipset - Intel Z270
Memorie

- 4x DDR4, maxim 64GB

- DDR4-3866MHz+

- Dual channel

Audio

- ROG SupremeFX ALC S1220 HD Codec

- 7.1 HD

- S/PDIF output

LAN - Intel I219V Gigabit LAN
Sloturi

- 2x PCIe 3.0 x16 (x16, x16/x8)

- 2x PCIe 2.0 x1

Stocare

Intel Z270 chipset:

- 2x M.2 Socket 3, M Key

- 6x SATA 6Gb/s

- Intel Smart Response Technology, Intel Rapid Recovery Technology

USB

Intel Z270 chipset:

- 6x USB 3.0

- 6x USB 2.0

ASMedia USB 3.1:

- 2x USB 3.1

Format micro-ATX 
- 9.6 x 9.6 inch (24.4 x 24.4 cm)

 

  


 

Aspect si Construcție


Strix Z270G Gaming este o placa de baza  micro-ATX pentru gameri, așa cum sugerează și numele. Placa dispune de un model cu dungi albe pe PCB și radiatoare gri închis peste VRM și cipset. Radiatoarele au un aspect nou si modern.

Asus Strix Z270G

Există 4 sloturi de memorie care suportă 64GB de memorie DDR4-3866 +. Asus a optimizat layout-ul PCB-ului astfel încât circuitul de memorie este izolat, reducându-se astfel diafonia interferențelor electrice de la semnalele vecine. Design-ul de tip T-topology este de asemenea îmbunătățit, pentru a asigura o mai bună performanță a RAM-ului. O nouă prezență este șurubul 3D Mount, care permite utilizatorului să instaleze un gadget imprimat 3D, pentru a personaliza aspectul platformei sale.

3D mount

Doi conectori pentru ventilatoare (CPU_Fan și CPU_Fan_Opt) sunt prezenti între radiatorul VRM-ului și solturile de RAM, un al treilea este aproape de baterie, al patrulea este pe marginea din dreapta și al cincelea se afla in partea de jos a plăcii. Toti conectorii detecteaza automat modurile DC/PWM, pentru a controla viteza ventilatoarelor.

VRM-ul contine 10 faze digitale, care ar trebui să păstreze sistemul stabil în timpul sesiunilor gaming și overclocking. ASUS PRO Clock Technology este un generator dedicat pentru frecventa de baza (BCLK), proiectat pentru procesoarele Intel din generatia a 7-a. Această soluție personalizată funcționează în tandem cu ASUS Turbo Processor Unit (TPU), pentru a controla voltajele și overclock-ul BCLK, ca un nou mod de a crește performanța.

Asus Strix Z270G VRM

Strix 270G prezinta 2x PCI-E x16, care lucrează efectiv la x16 și x8. Pentru SLI / CrossFireX, acestea vor rula x8-x8. Asus le-a imbunatatit cu SafeSlot technology, adică sloturile sunt învelite in metal, mărindu-le rezistenta, astfel încât nu poate aparea nici un pericol de la plăcile grafice grele. De asemenea, placa ofera si 2x PCI-E x1, pentru alte echipamente adiacente.

Partea audio este reprezentată de Asus SupremeFX, integrat în placa de bază, insa circuitele sale sunt separate de restul PCB-ului, pentru a evita interferențele. Acesta este condus de un cip Realtek S1220A, capabil de 113dB SNR-line și 120dB line-aut, sustinut de condensatori Nichicon audio, amplificator pentru căști cu dublă capacitate de 600ohm, și tehnologie de ecranare. Pe partea de software, Sonic Radar III ajută utilizatorii in vederea obtinerii sunetului pe care si-l doresc.

Marginea inferioara a plăcii oferă 2x extensii USB 2.0 și una pentru benzi RGB. Un socket de tip M.2(M2_1) este prezent sub al doilea slot PCI-e X16, în timp ce un altul (M2_2) se află pe partea din spate a plăcii. Ambele sunt Intel Optane ready. Trebuie să știti că slotul frontal suporta dispozitive PCI-E și SATA, dar cel din spate doar PCI-E. Mai mult decât atât, portul M.2_1 împarte modul SATA cu portul SATA 1, iar M.2_2 împarte lățimea de bandă PCIe x4 cu porturile SATA 5,6.

Asus Strix Z270G back

Partea de stocarea continuă, pe partea dreaptă a plăcii, cu 6x SATA3, dar fără porturi SATA Express.

Asus Strix Z270G sata

Interfețele integrate încep cu conectorii de antenă Wi-Fi, urmați de 2x USB 3.1 (A și C), 1x DisplayPort, 1x HDMI, 2x USB 2.0, 4x USB 3.0, 1x PS / 2 Combo, 1x RJ45 Gigabit, 1x SPDIF out și 5 jack-uri analogice.

Asus Strix Z270G interfaces

Strix Z270G nu are nici un buton sau ecran LED, desi seria Gene a avut, ceea ce face mare diferență pentru overclockeri. O altă problemă este că Maximus IX Formula suporta DDR4-4133+, in timp ce Strix numai 3866+ (conforma specificațiilor Asus), si după cum Gene a fost mai buna pentru overclocking decât Formula, nu poate avea specificații mai slabe. Acest fapt m-a determinat sa-mi schimb părerea cum ca  Strix este un înlocuitor al lui Gene, rezultând ca este o soluție mai ieftină, micro-ATX, de la Asus, așa că sper sa vad Maximus IX Gene în curând, oferind toate funcțiile cu care suntem obișnuiți.

 


 

BIOS

Asus UEFI BIOS își continuă saga pe plăcile de baza ale producătorului. Acesta dispune atât de EZ Mode, cat și de  modul Avansat, astfel încât începătorii și entuziaștii pot seta opțiunile dorite.

 


 

Configurație

Configurație
CPU Intel Core i5-7600K
Cooler Watercool Heatkiller IV Pro
Placa de baza (BIOS) Asus Strix Z270G Gaming (0603)
RAM 16GB G.Skill TridentZ DDR4-3600C16
Stocare Transcend SSD220S 480GB
Grafica MSI GTX 680 Lightning
Monitor Asus MX27U
PSU Seasonic 1200W Platinum
OS Windows 10 x64

 

Metodologie
Folosind diferite software-uri de benchmark, am testat cele mai multe dintre capabilitățile plăcii de baza si performantele sale.

Cinebench R15 (CPU si VGA)

GeekBench 4 (CPU si Memorie)

XTU (CPU si memorie)

AIDA64 (CPU si memorie)

3DMark 11 (Physics)

3DMark Fire Strike Extreme (Physics)

 

Testele au fost efectuate mai întâi la profil XMP, apoi pe setările de overclocking.

 


 

Overclocking


Aceasta este o placă de bază pentru jocuri, iar lipsa butoanelor și afișajului LED dovedește că overclocking-ul nu este atât de important pentru acest model. Cu toate acestea, ea oferă unele opțiuni în BIOS.

Asus Strix Z270G XMP

Singura problemă a fost că memoria RAM nu este stabila cu CR = 1T, nici chiar la setările XMP. Poate că Asus va rezolva această problemă într-o viitoare versiune de BIOS.

Asus Strix Z270G OC

O mențiune importantă aici este că tensiunea VCCIO depinde de voltajul RAM-ului (VMEM). Am descoperit acest lucru încercând să cresc VMEM și am văzut ca VCCIO își schimba valoarea în mod automat. Chiar mai mult, cat timp VMEM creste, valoarea minimă pentru VCCIO este mai mare. Ca exemplu, pentru 1.8V VMEM, valoarea minima pentru VCCIO este 1.3V și nu se poate cobori. Nu am văzut acest comportament pe alte placi, inclusiv Asus Maximus IX Formula.

 


 

Performance

Cinebench R15

Asus Strix Z270G Cinebench

 

GeekBench 4

Asus Strix Z270G Geekbench

Asus Strix Z270G Geekbench RAM

 

XTU

Asus Strix Z270G XTU

 

SuperPi

Asus Strix Z270G Spi

 

AIDA64

Asus Strix Z270G AIDA CPU

Asus Strix Z270G AIDA RAM 

 

3DMark 11

Asus Strix Z270G 3DMark 11

 

3DMark Fire Strike Extreme

Asus Strix Z270G 3DMark

 


 

Consum

Valoarea maximă pentru tensiunea procesorului (Vcore) a fost citita de HWMonitor la 1.219V, când este setat pe auto în BIOS. Cu toate acestea, procesorul rulează stabil la 1.05V, cu setările de fabrica, astfel încât se poate economisi energie și implicit, temperatura procesorului va fi mai scazuta.

Asus Strix Z270G Power 

 

Temperature

 Asus Strix Z270G Temp

Chiar dacă acest procesor poate rula la 1.05V, am făcut testul cu Vcore setat pe auto, pentru că alte procesoare au un alt punct minim, stabil.

 


 

Pret

Prețul Asus Strix Z270G Gaming este de 920lei, care este prea scump pentru o placa de tip mATX. La un pret mai bun puteți cumpăra ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6 (880lei) sau MSI Z270 Gaming M3 (750 lei), care sunt soluții mai bune.

 

Concluzie

Intel a lansat noul lor chipset Z20, împreună cu generatia a 7-a de procesoare Intel Core, și anume Kaby Lake. Toți producătorii de plăci de bază au prezentat noile modele bazate pe noua platformă, iar Asus Strix Z270G Gaming a fost aici, astăzi, pentru recenzie.

Îmi place placa deoarece este buna pentru sistemele de gaming. Testele au aratat ca este stabila si performanta, si as recomanda-o pentru oricine vrea o placă de bază de gaming. Din pacate pretul este mult prea mare, existand alte placi mai ieftine si mai avantajoase.

 

PRO CONTRA

 

- BIOS usor

- performanta

- overclocking

- consum

 

- pret

 

Evaluare

Aspect & Construcție 8.5 8.80 Performanta 9.5
BIOS 9.5 Overclocking 9.0
Tehnologii 8.5 Consum 9.5
Accesorii 8.0 Preț 7.5

 

AMD Athlon X4 880K review – cel mai puternic Athlon

A trecut ceva timp de când nu am mai testat un testat un procesor din gama Athlon. AMD pesemne ca a știut asta si mi-a trimis cel mai nou reprezentant al seriei, pentru review: Athlon X4 880K. După cum sugerează numele, este vorba despre o soluție cu 4 nuclee, dar si cu multiplicatorul deblocat, așa ca avem parte si de overclocking.

X4 880K folosește arhitectura Steamroller, care este prezenta pe seria Godavari, însă, așa cum era de așteptat, Athlon nu beneficiază de grafica integrata. Acest lucru poate ajuta procesorul sa emane mai putina căldură, dar si sa aibă un cost mai redus, doua avantaje importante, in ochii cumpărătorului.

AMD Athlon X4 880K set

Ca sa detaliez puțin caracteristicile noului AMD Athlon X4 880K, sa trecem in revista principalele specificații:

  Athlon X4 880K A10-
7890K
AMD FX-4300
Proces fabricație 28nm 28nm 32nm
Familie Godavari Godavari Vishera
Arhitectura Steamroller Steamroller Piledriver
Socket FM2+ FM2+ AM3
Frecventa (GHz) 4.0-4.2 4.1-4.3 3.8-4.0
Nuclee CPU 4 4 4
Fire de execuție (threads) 4 4 4
Nuclee GPU - 8 -
TDP 95W 95W 95W
DRAM 2133 2133 1866
Cache L1 2x 96KB 2x 96KB 2x 64KB
Cache L2 2x 2MB 2x 2MB 2x 2MB
Cache L3 - - 4MB
Preț $95 $165 $80

 

Tabelul ne oferă comparația intre 3 vârfuri de gama, ale respectivelor familii AMD. Din păcate, nu am primit încă la test A10-7890K, deci voi folosi ca reper A10-7870K. Lipsa lui FX-4300 nu va fi suplinita, insa, de nici un alt procesor.

AMD Athlon X4 880K

Construit pe platforma Steamroller, X4 880K primește ceva îmbunătățiri (fata de  platforma Piledriver), precum cache L1 mai mare si mai rapid (96KB/3-way vs 64KB/2-way), cache L2 mai rapid (latenta 19 vs 20 cicluri), însă nu are cache L3. Un alt avantaj ar fi controllerul de memorie, capabil de lucru cu frecvente de 2133MHz, fata de 1866Mhz la Piledriver.

Noua platforma beneficiază si de 30% mai multe operații pe ciclu, 30% mai puține ‚rateuri’ in cache si 20% mai puține ‚rateuri’ in predicție, per total fiind aptă pentru un spor de performanta.

AMD Athlon X4 880K cooler

AMD Athlon X4 880K se livrează împreună cu un cooler similar cu Wraith, singura diferență intre cele doua fiind iluminarea, prezentă pe cel din urmă. Pentru teste, însă, am folosit sistemul meu de răcire cu lichid.


 

Configurație de test

 
  Model
CPU

AMD Athlon X4 880K

AMD A10-7870K

Cooler Răcire cu lichid + pasta Gelid GC-Extreme
Placa de baza Asus Crossblade Ranger
RAM 8GB AMD Radeon Gamer DDR3-2133
Stocare Patriot Pyro 120GB
Video MSI R9 270 Gaming
Monitor Dell U2412M
Sursa Seasonic 1200W Platinum

 

Metodologie

Cinebench R15 – CPU / IGP

Geekbench 3 – CPU / RAM

AIDA64 - CPU / RAM

7-Zip – CPU/RAM

3DMark Fire Strike Physics – CPU/ RAM

3DMark 11 Physics – CPU / RAM


 

Overclocking

Am ajuns si la partea unde chinuim, la propriu, procesorul, ca sa stoarcem cat mai multa performanta. Aici ne ajuta si răcirea cu lichid, care poate disipa considerabil mai multa căldură decât varianta pe aer. Astfel, procesorul a putut fi stabilizat la 4700MHz @ 1.475V, iar NB la 2200MHz. Nu este rau deloc!

Performanta

Cinebench R15

AMD Athlon X4 880K cinebench 

Geekbench 3

AMD Athlon X4 880K geekbench 

AIDA64

AMD Athlon X4 880K AIDA CPU

AMD Athlon X4 880K AIDA RAM 

7-Zip

AMD Athlon X4 880K 7zip 

3DMark Fire Strike

AMD Athlon X4 880K 3DMark  

 

3DMark 11

AMD Athlon X4 880K 3DMark11 

 


 

Consum

Cum spuneam si la început, arhitectura Steamroller ar trebui sa aducă o îmbunătățire a eficientei energetice, fata de Piledriver.

AMD Athlon X4 880K power

Avantajul ar fi de 5%, la frecventa standard. In cazul overclocking-ului, procentul a ajuns la 18%, însă este justificat de voltajele procesoarelor. Mai precis, 7870K a rulat cu voltaj 1.525V, fata de 1.475V pentru 880K, situație care influențează diferența de consum.

 

Temperatura

Temperatura este influențată in mod direct de voltaj, astfel încât teoria de mai sus se aplica si aici.

AMD Athlon X4 880K temp

La valorile standard, 880K este mai rece decât 7870K, așa cum ne așteptam. Datorita voltajul mai mic, la overclocking, Athlon mărește diferența de temperatura.

 


 

Preț

Prețul recomandat de AMD este $94.99. In magazinele din Romania, Athlon X4 880K pornește de la 380lei, in timp ce A10-7870K este minim 580lei, iar A10-7890K este cel puțin 680lei. Partea grafica, integrata in APU-uri, este mai puternica decât un Radeon R5, însă mai slaba decât un R7 360 (care costa vreo 460lei). Deci, daca folosiți computerul pentru jocuri, 880K împreună cu o placa grafica dedicata este alegerea corecta. Pentru internet, filme si documente, luați un APU.

 

Concluzie

Noul procesor Athlon X4 880K a fost supus seriei noastre de teste si ne-a lăsat o impresie buna. AMD l-a construit pe platforma Steamroller, un plus fata de mai vechea Piledriver, obținând astfel un spor de performanta si o reducere a consumului.

X4 880K este cel mai avansat Athlon si primul care a primit nativ frecventa de 4GHz. Practic, deasupra lui este seria FX, care oferă alt nivel de performanta, la alt preț.

Coolerul similar cu Wraith face ca utilizatorul sa primească un sistem de răcire foarte bun, care sa mențină temperatura, dar si zgomotul, la un nivel scăzut. Si acestea pentru doar 380lei.

 

PRO CONTRA

 

- performanta

- cooler similar Wraith

- overclocking

- consum

- preț

 

 

 

Evaluare

Arhitectură 8.0 8.87 Performanță 8.5
Temperatură 9.0 Overclocking 9.0
Consum energetic 9.2 Preț 9.5

 

MSI 990FXA Gaming review - AM3+ modernizat

Se tot zvonește ca AMD va lansa noua platforma, numita Zen, la un moment dat. Pana atunci, procesoarele lor rulează pe Socket-urile AM3+ si FM2+, ambele cu memorii DDR3. Primul este vârful de lance, iar al doilea este celebru pentru APU-uri si procesoarele Athlon, din generațiile noi.

Am astăzi, pe birou, placa de baza MSI 990FXA Gaming, al cărei review tocmai ați început sa îl citiți.

MSI 990FXA Gaming set

 

Specificații:

MSI 990FXA Gaming
CPU AMD FX / Phenom II / Athlon II /Sempron pe socket AM3+
Cip AMD 990FX + SB950
RAM

4x DIMM, Max. 32GB, DDR3  2133(O.C) MHz

Dual Channel

Stocare

AMD SB950 :

6x SATA 6Gb/s

Suporta Raid 0, 1, 5, 10

Audio

Realtek ALC1150 8 canale High Definition

-Audio Boost 2

Interfete

1x PS/2 keyboard/mouse combo

8x USB 2.0

1x LAN (RJ45)

2x USB 3.1 Type-A

1x S/PDIF optic

6x Audio jack

Format

ATX

12 inch x 9.6 inch ( 30.5 cm x 24.4 cm )

 

 


 

Aspect si construcție

MSI 990FXA Gaming este bazata pe cipul 990FX si rulează pe socket AM3+. Placa suportă toate procesoarele afiliate socket-ului respectiv, inclusiv seria FX-9000, drept pentru care voi folosi un FX-9590 pentru test.

MSI 990FXA Gaming

Cele 4 sloturi de memorie pot lucra cu maxim 32GB DDR3-2133, in modul dual-channel. Din păcate DDR3-2400 nu este suportat si o dovada in plus este ca nu exista nici in BIOS multiplicatorul respectiv. Poate MSI va rezolva acest aspect.

Placa oferă 3x PCI-E 2.0 x16, pe care le putem folosi pentru SLI sau Crossfire. Adiacent, mai exista 1x PCI-E x8 (x16 fizic), 2x PCI-E x1 si 1 slot PCI.

Partea audio este separata de restul cablajului, pentru evitarea interferentelor. Sunetul este gestionat de un cip Realtek ALC1150, capabil de 7.1 canale, însoțit de tehnologia Audio Boost 2 si protejat de o incinta speciala.

VRM-ul este compus din 8 faze. Componentele sale întrunesc standardul Military Class 4, deci sunt capabile sa ruleze mai eficient energetic, in condiții extreme.

MSI 990FXA Gaming VRM

Un minus al plăcii ar fi lipsa ecranului LED pentru coduri de eroare.

Pentru stocare, avem la dispoziție 6x SATA3, oferite de cipul AMD SB950, care suporta RAID 0, 1, 5, 10.

MSI 990FXA Gaming SATA

Interfețele externe sunt compuse din 1x PS/2 combo, 8x USB 2.0, 2x USB 3.1, 1x SPDIF optic, 1x RJ45 Gigabit si 6x jack-uri audio. Este lăudabil ca MSI s-a gândit sa ofere porturi USB 3.1.

MSI 990FXA Gaming interfaces

Controllerul de rețea este Killer E2200, care suporta gestionarea traficul si prioritizarea pachetelor de date provenite de la jocuri, pentru a elimina lag-ul.

 


 

BIOS

MSI 990FXA Gaming beneficiază de Click BIOS 4, care oferă optimizări pentru Windows 8.1 si 10.

 


 

Configurație de test

Configurație
CPU AMD FX-9590
Cooler EK Supreme HF + Gelid GC-Extreme
Placa de baza (BIOS) MSI 990FXA Gaming (1.51B)
RAM 8GB AMD Gamer DDR3-2133
Stocare Patriot Pyro 120GB
Grafica Sapphire R9 290X Vapor-X
Monitor Acer CB280HK
Sursa Seasonic 1200W Platinum
Sistem de operare Windows 7 x64

 

Metodologie 

PCMark 8

Cinebench R15

GeekBench 3

AIDA64

3DMark

 

cpu z

 

Temperatura a fost măsurată de HWMonitor, înregistrând valorile maxime atât in repaus, cat si in lucru.

Consumul a fost măsurat pentru întregul sistem folosind un wattmetru.

Temperatura camerei a fost menținută la 23C.


 

Placa nu este făcută pentru overclocking, așa încât vom sari peste acest capitol.

 

Performanta

PCMark 8

pcmark8

 

Cinebench R15

cinebench 

Geekbench 3

geekbench 

 

3DMark

3dmark fs

3dmark fse 

 3DMark 11 

3dmark 11 

 

 


 

Consum

Consumul sistemului este generat majoritar de procesor, placa grafica, unitățile de stocare si ventilatoarele active. Platforma de test a obținut următoarele valori: repaus 95.3W, lucru 279.3W. 

Un aspect important aici este consumul, de aproximativ 30W, al sistemului meu de răcire cu lichid. In cazul coolerelor pe aer, ventilatorul respectiv necesita maxim 5W.

 

Temperatura

AMD FX-9590 este un procesor cu TDP 220W, adică se încălzește binișor, de aceea l-am răcit cu lichid. Astfel temperaturile au fost foarte bune.

temp

 

 


 

Preț

MSI 990FXA Gaming se găsește la PC Garage, la prețul de 646.83lei. Magazinul oferă si o sursa cadou, in cazul achiziționării simultane a plăcii, procesorului si plăcii grafice.

 

Concluzie

Deși AMD nu a mai împrospătat platforma AM3+, MSI a lansat o placa de baza din seria 990FX, respectiv 990FXA Gaming, pe care a dotat-o cu tehnologii moderne, precum USB 3.1 si Military Class 4.

Produsul suporta toate procesoarele aferente socket-ului AM3+ si este capabila de SLI si CrossfireX. Un minus ar fi lipsa ecranului pentru codurile de eroare, însă se poate trai si fără.

Prețul este decent, iar PC Garage are o oferta speciala, din care puteți economisi bani, in anumite condiții.

PRO CONTRA

 

-  performanta

- BIOS intuitiv

- tehnologii moderne

- preț

 

- lipsa ecran de control

 

Evaluare

Aspect & Constructie 9.0 8.58 Performanta 9.0
BIOS 9.5 Overclocking 7.0
Tehnologii 9.5 Consum 8.5
Accesorii 9.0 Pret 8.5

 

 

 

AMD A10-7860K review – cel mai bun raport performanta/pret

AMD a mai lansat un APU, pe numele lui A10-7860K, care face parte din familia Godavari. Practic, Godavari este un Kaveri refresh, astfel încât arhitectura este aceeași, dar a scăzut TDP si au mai crescut frecventele de lucru, pe ici, pe colo. Așadar nu avem de-a face cu o schimbare de nucleu, ci de o îmbunătățire a performantei, prin creșterea frecventei de lucru. Însă marele avantaj este TDP-ul scăzut, care înseamnă o temperatura de lucru mai mica. Ar putea însemna si un voltaj mai mic, dar asta vom afla mai târziu, când îl punem la test.

Evident, socket-ul FM2 a rămas același, iar plăcile de baza sunt perfect compatibile cu noua familie APU.

AMD A10 7860K set

Specificații:

  A10-
7870K
A10-
7860K
A10-
7850K
A10-
7700K
A8-
7650K
Familie Kaveri Godavari Kaveri Kaveri Kaveri
Module 2 2 2 2 2
Threads 4 4 4 4 4
Frecventa (GHz) 3.9-4.1 3.6-4.0 3.7-4.0 3.4-3.8 3.3-3.8
Nuclee (CPU+GPU) 4+8 4+8 4+8 4+6 4+6
Streaming
Processors
512 512 512 384 384
IGP (MHz) 866 754 720 720 720
TDP 95W 65W 95W 95W 95W
DRAM 2133 2133 2133 2133 2133
L2 Cache 2x2MB 2x2MB 2x2MB 2x2MB 2x2MB

 

După denumire, poziționarea ar fi intre A10-7870K si A10-7850K, numai ca 7860K vine sa înlocuiască 7850K, oferind cel puțin aceeași performanta, la un TDP mai scăzut – 65W in loc de 95W.

A10-7860K este primul  APU cu TDP 65W, care are frecventa Turbo la 4GHz. Beneficiază de 4 nuclee pentru CPU si 8 pentru GPU, frecventa la lucru pentru IGP fiind de 754MHz, fata de 720MHz la 7850K. In plus, AMD i-a atașat si noul cooler Wraith, care s-a dovedit foarte bun.

AMD A10 7860K

Scăderea TDP, împreună cu folosirea unui cooler mai puternic, ar trebui sa aibă ca rezultat o temperatura sesizabil mai mica, de lucru, pentru 7860K.

 


 

Configurație de test

  Model
CPU AMD A10-7860K
Cooler Racire cu lichid + pasta Gelid GC-Extreme
Placa de baza Asus Crossblade Ranger
RAM 8GB AMD Radeon Gamer DDR3-2133
Stocare Patriot Pyro 120GB
Video AMD R7 integrat
Monitor Dell U2412M
Sursa Seasonic 1200W Platinum

 

Metodologie

Cinebench R15 – CPU / IGP

Geekbench 3 – CPU / RAM

AIDA64 - CPU / RAM

7-Zip – CPU/RAM

3DMark Sky Diver – IGP / RAM

3DMark 11 – IGP / RAM


 

Overclocking

Cum A10-7860K are multiplicatorul deblocat, putem creste frecventa de lucru si obține un nou nivel de performanta, atât pentru CPU, cat si pentru IGP. Voi lasă memoria la aceeași frecventa, ca sa evidențiez exact avantajul de viteza obținut.

AMD A10 7860K XMP

Se pare ca 7860K nu sta rău la capitolul overclocking, astfel ca a fost capabil sa crească destul de bine in frecventa.

AMD A10 7860K OC

IGP-ul a urcat si el pana la 1029MHz, ceea ce nu e rău.


 

Performanta

Cinebench R15

AMD A10 7860K CBR15

Geekbench 3

AMD A10 7860K Geekbench

 

AIDA64

AMD A10 7860K AIDA CPU

AMD A10 7860K AIDA RAM 

 

7-Zip

AMD A10 7860K 7zip

 

3DMark Sky Diver

AMD A10 7860K 3DMark Sky

 

3DMark 11

AMD A10 7860K 3DMark 11

 A10-7860K este doar un pic mai slab decat 7870K.

 


 

Consum

Sa vedem cat a îmbunătățit AMD eficienta energetica a familiei Godavari, in comparație cu cea a seriei Kaveri.

AMD A10 7860K Power

Ei bine, diferența exista si este de 21-26% in favoarea noului venit, ceea ce nu este deloc de neglijat.

 

Temperatura

TDP-ul de 65W înseamnă un necesar de răcire mai mic. Am testat A10-7860K folosind un sistem de răcire cu lichid, mai ales ca am si overclockat procesorul. Iată cum arata situația:

AMD A10 7860K Temp

Si la temperatura, A10-7860K iese invingator, asadar AMD a facut treaba buna cu seria Godavari. 

 


 

Preț

AMD A10-7860K se găsește in magazine la un preț aproximativ de 500 lei, in timp ce A10-7870K este  aproape 600 lei. Diferența de preț este de 20%, iar la performanta varianta Kaveri  are doar 6% (in medie) avantaj. Așadar, noul A10-7860K are un raport performanta / preț mai bun decât 7870K.

 

Concluzie

AMD a început sa înlocuiască seria Kaveri cu familia Godavari, care este de fapt doar un refresh. Mai precis, aceasta din urma vine cu un TDP mai scăzut si un preț mai bun.

Din testele mele a reieșit ca A10-7860K este cu doar 6% mai slab decât A10-7870K, însă cu 20% mai ieftin.

 

PRO CONTRA

- CPU și GPU într-o singura pastila

- cooler Wraith

- overclocking

- consum mic

- preț decent

 

 

 

Evaluare

Arhitectură 8.0 8.72 Performanță 8.3
Temperatură 9.0 Overclocking 9.0
Consum energetic 9.1 Preț 9.2

 

Premii

excellent intake 9.1 excellent value 9.2

 

MSI Z170 XPower Gaming Titanium Edition review – răsare si străluce

Am placerea sa scriu astazi despre varful de gama MSI, pe platforma Skylake, si anume Z170A XPower Gaming Titanium Edition. Este a treia placa de baza, dedicata overclocking-ului, care ajunge la noi pentru review, dar nu va fi si ultima. In ordinea sosirii, am trecut in revista ASRock Z170 OC Formula si Asus Maximus VIII Extreme. Astazi este randul MSI sa etaleze ce are mai bun.

MSI Z170A XPower Titanium set

Am avut ocazia sa fac overclocking pe MSI Z97 XPower si am ramas impresionat de capabilitatile placii. Vom afla astazi cum se comporta noua generatie in aceasta directie.

 

Specificatii:

MSI Z170A XPower Gaming Titanium Edition
CPU

Intel Socket 1151 for 6th Generation Core i7/ i5/i3/Pentium/Celeron Processors

Suporta Intel 14 nm CPU

Suporta Intel Turbo Boost Technology 2.0

Cipset Intel Z170 Express
RAM

4x DIMM, Max. 64GB, DDR4 3600+(O.C) MHz Non-ECC, Un-buffered Memory

Dual Channel Memory Architecture

Suporta Intel Extreme Memory Profile (XMP)

Stocare

Intel Z170 chipset :

2x M.2 x4 Socket 3, with M Key, type 2242/2260/2280/22110 (SATA & PCIE)

6x SATA 6Gb/s

2x SATA Express

Suporta Raid 0, 1, 5, 10

Intel Rapid Storage Technology

Intel Smart Response Technology

ASMedia ASM1061 controller :

2x SATA 6Gb/s

Grafica

Intel HD Graphics

- 2x HDMI: max 4096 x 2160 @ 24 Hz

- 1x DisplayPort: max 4096 x 2304 @ 60 Hz

4x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16, dual x8, x8/x4/x4, x8/x4/x4/x4)

3x PCIe 3.0/2.0 x1

Audio

Realtek ALC1150 8-Channel High Definition Audio CODEC

-Audio Boost 3

- Gold-plated jacks

- Optical S/PDIF out

Interfete

1x PS/2 keyboard/mouse combo port

2x USB 2.0

1x DisplayPort

2x HDMI

1x LAN (RJ45) port

2x USB 3.1 Type-A

4x USB 3.0

1x Optical S/PDIF out

5x Audio jacks

1x Clear CMOS button

1x USB 2.0 /  BIOS Flashback

Format

ATX

12 inch x 9.6 inch ( 30.5 cm x 24.4 cm )

 


 

Aspect si constructie

De la primul contact vizual, placa iti ia ochii. Cablajul este in totalitate argintiu, in timp ce sloturile de extensie sunt negre, astfel incat combinatia dintre cele 2 culori confera placii o eleganta aparte. Radiatoarele sunt tot argintii si sunt legate intre ele de un fulger negru, care brazdeaza placa.

MSI Z170A XPower Titanium

Evident si verso mentine coloristica placii, dar aici se poate observa, mai bine, delimitarea zonei audio.

MSI Z170A XPower Titanium back

Cele 4 sloturi de memorie suporta maxim 64GB DDR4 la viteze de peste 3600MHz. MSI a implementat functia DDR4 Boost, care scurteaza canalele de comunicatie dintre RAM si controllerul de memorie din procesor, obtinand astfel performante crescute. Totodata, intregul circuit de memorie este complet izolat de celelalte componente, astfelasigurand un plus de performanta si stabilitate, in special pentru overclocking.

MSI Z170A XPower Titanium top

Deasupra sloturilor de memorie se gaseste butonul BIOS Flashback. Detalii despre acesta gasiti in pagina dedicata BIOS-ului.

MSI a ales un VRM cu 16 faze si tehnologie Military Class 5, format din componente de ceam buna calitate, certificate la standarde militare, astfel incat sa asigure stabilitate si performanta chiar si in conditii extreme de overclocking. In detalii avem de-a face cu: MOSFETi DrMOS, care ruleaza la temperaturi mai joase si sunt mai eficienti energetic. Sunt de fapt cipuri 3 in 1, care ofera mai multa putere, ocupand mai putin spatiu pe cablaj; Titanium Chokes sunt bobine capabile sa functioneze pana la 220C si ofera 40% mai mult curent si 30% mai multa eficienta, contribuind la un overclocking mai stabil; condensatorii Hi-c ocupa mai putin spatiu, lasand loc liber in jurul socket-ului de proceso, dar, in acelasi timp, ofera 93% eficienta a curentului; condensatorii Dark CAP sunt folositi pentru emisia redusa de ESR.

MSI Z170A XPower Titanium VRM

Placile MSI Z170 suporta tehnologia OC Engine 2, care ofera fluctuatii minime de curent, in circuit, si implicit un consum mai redus, functii foarte utile pentru overclocking extrem. Ceea ce ne duce direct la OC Dashboard, placuta cu butoane, care se ocupa de overclocking ‚de la distanta’, deoarece este conectata la placa  de baza printr-un cablu. Acest aspect este foarte util in timpul sesiunilor de overclocking cu azot lichid (in special pe memorii), cand accesul in acea zona a placii este ingreunat de prezenta izolatiei anticondens. Mai mult, OC Dashboard este protejata de inghet, fiind o componenta externa.

MSI Z170A XPower Titanium OC dashboard

Avem la dispozitie punctele de masurare a voltajelor principale. MSI a inclus aici 3 puncte GND (ground) astfel incat se pot folosi 3 multimetre simultan. In plus, un port USB este prezent sub conectorul de alimentare a placii de baza, util pentru momentele cand nu avem acces rapid la interfetele din partea opusa.

Chiar sub radiatorul inferior al VRM-ului se afla un conector cu 6 pini, pentru configuratiile multi-GPU. Din pacate, chiar daca placa suporta 4-way SLI/CrossfireX, utilizarea a 3 sau 4 placi grafice este limitata de viteza PCI-E la x8/x4/x4, respectiv x8/x4/x4/x4. Pacat ca MSI nu a integrat un controller PLX, care sa ofere canale PCI-E suplimentare.

MSI Z170A XPower Titanium bottom

Intre sloturile PCI-E gasim 2 interfete M.2, pentru SSD-uri compatibile. Zona audio este delimitata clar de restul cablajului, fiind ferita astfel de interferente exterioare. Tehnologia Audio Boost 3 (dezvoltata de Nahimic) ajuta la imbunatatirea calitatii sunetului, in timp ce 2 amplificatoare ofera suport pentru casti de pana la 600ohm.

Pe marginea inferioara a placii de baza gasim ecranul pentru codurile de eroare, comutatorul pentru activarea/dezactivarea sloturilor PCI-E, cel pentru functia HOTKEY, precum si butonaele Start, Reset si Game Boost. Acesta din urma ofera overclocking automat al procesorului, pana la 5GHz. Un aspect foarte util este faptul ca ecranul afiseaza temperatura procesorului, imediat ce secventa de bootare s-a incheiat. Nu cred ca va arata temperaturi negative, sub azot lichid, dar va fi de ajutor in rest.

Functia HOTKEY transfera comenzile de overclocking (aflate pe OC Dashboard) catre tastatura. Mutati comutatorul HOT_KEY1 pe On si apoi aveti la dispozitie urmatoarele combinatii de taste.

Taste Actiune Stare Sistem
S0 S3 S4 S5
Ctrl+”←Backspace” Activeaza HOTKEY V V V V
PrtSc+F12 Pornit/Oprit sistemul V V V V
PrtSc+”+” BLCK + V - - -
PrtSc+”-” BLCK - V - - -
PrtSc+F4 Update BIOS V - - V
PrtSc+F2 Descarca bateria - - - V
PrtSc+F9 Reset V - - -
PrtSc+F5 Multiplicator - V - - -
PrtSc+F6 Multiplicator + V - - -
PrtSc+F8 Slow Mode V V V V

 

MSI Z170A Xpower Titanium are 2x porturi SATA Express si 8x SATA3. Dintre acestea din urma, cipsetul Intel Z170 controleaza 6x, in timp ce 2 sunt oferita de un controller ASMedia ASM1061.

MSI Z170A XPower Titanium SATA

Interfetele integrate sunt: 1x PS/2 combo, 2x USB 2.0, 1x USB 2.0/BIOS Flashback, 4x USB 3.0, 2x USB 3.1, 2x HDMI, 1x DisplayPort, 1x Gigabit, 1x SPDIF si 5x jack-uri audio, aurite. Un buton pentru Clear CMOS (reset BIOS) este prezent aici.

MSI Z170A XPower Titanium interfaces

Pachetul contine si o multitudine de accesorii.

MSI Z170A XPower Titanium accessories

Ca software, MSI Command Center poate fi descarcat de pe site-ul producatorului si utilizat pentru controlul si monitorizarea placii de baza

 


 

BIOS

Ca de obicei, MSI a instalat 2x BIOS-uri pe XPower. Interfata UEFI este aceeași ca pe Z97, dar este de culoare rosie, nu galbena, ca anterior. Are in plus un mod Easy, pe langa cel avansat.

Functia BIOS Flashback a fost introdusa pe Z170A XPower, astfel incat scrierea BIOS-ului, fara a porni calculatorul, este posibila de acum inainte. Mai mult, HOTKEY te ajuta sa dai comenzile de pe tastatura, in caz ca nu ai acces usor la placa de baza. Trebuie doar sa inserezi stick-ul cu fisierul de BIOS (redenumit in prealabil MSI.ROM) in portul USB special (cel vertical), apoi apesi CTRL+Backspace (activare HOTKEY), si in final PrtScn+F4 ca sa inceapa scrierea BIOS-ului.

Un aspect foarte interesant este ca BIOS-ul pastreaza profilele OC salvate de utilizator, daca scrierea acestuia se face prin MFlash.

O optiune foarte utila este Windows 7 Installation care permite instalarea Windows 7 prin USB, activand suportul pentru tastatura si mouse. (Este de fapt USB Legacy, care nu mai exista pe Z170).

Pentru instalarea de pe stick USB, trebuie, in plus, sa descarcati utilitarul Win7 Smart Tool de pe site-ul MSI si apoi sa creati stick-ul bootabil. Trebuie sa stiti ca programul nu suporta imagini ISO, asa incat va trebui sa extrageti manual fisierele din acestea.

Iata cum arata BIOS-ul MSI Z170A XPower Gaming Titanium.

 

 


 

Configuratie de test

Configuratie
CPU Intel Core i7-6700K
Cooler EKWB Supremacy EVO
Placa de baza (BIOS) MSI Z170A XPower Gaming Titanium Edition (1.21)
RAM 8GB G.Skill Ripjaws 4 DDR4-3000C15
Stocare OCZ Vector 180 240GB
Grafica MSI GTX 680 Lightning
Monitor Acer XB280HK
Sursa Seasonic 1200W Platinum
Sistem de operare Windows 10 x64

 

Metodologie 

Cinebench R15

GeekBench 3

XTU

AIDA64

3DMark

 

Initial am folosit setarile profilului XMP al memoriilor. Acesta este 3000 15-15-15-39-2 @ 1.35V. Procesorul a avut toate functiile de economisire a energiei, active. Am cautat cel mai mic voltaj cu care procesorul si memoriile sa ruleze stabil, in conditiile de mai sus.

Pentru primul stagiu de overclocking, procesorul a urcat la 4800MHz cu voltaj maxim 1.45V, iar memoriile maxim 1.55V, la 3200MHz.

Al doilea stagiu de overclocking implica setarea manual a latentelor la memorii, tot la 3200MHz, dar cu voltaj ce urmeaza a fi determinat.

Temperatura a fost masurata de HWMonitor, inregistrand valorile maxime atat in idle cat si in load.

Consumul a fost masurat pentru intregul sistem folosind un wattmetru.

Temperatura camerei a fost mentinuta la 23C. 

 


 

Overclocking

MSI Z170A XPower Titanium are frecventa implicita de magistrala la 100.27MHz, astfel ca procesorul si memoria vor rula la viteze putin mai mari decat pe alte placi. Voltajul initial pentru procesor, stat de profilul XMP, este 1.209V (1.195V pe multimetru), dar a putut fi scazut pana la 1.1V (1.125V pe multimetru). Multiplicatorul pentru cache este insa la 40, nu 41, ca pe celelalte placi testate pana acum.

In meniul Advanced, pentru memorie, se gasesc cateva optiuni interesante, care, doar prin activare, accelereaza performanta, prin micsorarea automata a latentelor.

Profilul XMP arata cam asa:

MSI Z170A XPower Titanium valid XMP

In primul stagiu de overclocking cautam cele mai mici latente primare la memorii cu voltaj maxim 1.55V, al 3200MHz. Acestea sunt 13-15-15-28-1 @ 1.53V (1.529V pe multimetru). Celelalte latente au fost lasate la latitudinea placii. Procesorul a urcat la 4800MHz (4600MHz cache) cu voltaj 1.42V (1.462V max pe multimetru).

MSI Z170A XPower Titanium valid auto

In sfarsit, trecand la overclocking manual, am reusit 3200MHz 12-15-15-28-1 la 1.7V (1.699V pe multimetru) cu urmatoarele latente:

MSI Z170A XPower Titanium valid manual

Ei bine, MSI Z170A XPower este foarte capabila in ceea ce priveste overclocking-ul memoriilor.

 


 

Performance

Cinebench R15

MSI Z170A XPower Titanium Cinebench 

 

GeekBench 3

MSI Z170A XPower Titanium Geekbench 

 

XTU

 MSI Z170A XPower Titanium XTU

 

AIDA64

MSI Z170A XPower Titanium AIDA CPU 

 MSI Z170A XPower Titanium AIDA RAM

 

3DMark Fire Strike Extreme

MSI Z170A XPower Titanium 3DMark 

Testele arata ca MSI Z170A XPower Gaming Titanium este o placa foarte puternica si foarte stabila in overclocking. Cu prima ocazie, o voi testa sub azot lichid, sa vedem potentialul extrem.

 


 

Consum

Voltajul minim pentru acest procesor, in conditii initiale, este 1.1V, ceea ce este destul de putin. Componentele VRM-ului intra aici in actiune si stabilizeaza curentii.

MSI Z170A XPower Titanium Power

Un consum de 90W in repaus, pentru o platforma atat de puternica, este foarte bine. Mai mult, in lucru, necesarul de energie este de doar 140W. Dupa overclocking, consumul maxim atinge 252W, ceea ce este decent. Foarte important este ca sistemul meu de racire cu lichid consuma cam 30W, deci folosind un cooler pe aer, valorile mai scad cu 20-25W.

Valorile din grafic nu includ consumul placii video, deoarece fiecare dintre voi isi alege placa potrivita, care nu corespunde, neaparat, cu ceea ce am folosit eu in acest test.

 

Temperatura

Judecand dupa valorile voltajului procesorului, ma gandesc la temperaturi mici. Hai sa vedem.

MSI Z170A XPower Titanium Temp

Doar 20C in repaus si 46 in lucru, la frecventa implicita. Retineti ca procesorul este racit cu lichid. Dupa overclocking, temperatura ajunge la 82C, dar voltajul este la 1.42V.

 


 

Pret

MSI Z170A XPower Gaming Titanium Edition costa aproximativ 1400 lei, un pret deloc rau pentru ce ofera placa. Prin comparatie, ASRock Z170 OC Formula costa cam la fel, iar la Asus Maximus VIII Extreme nu avem inca pretul, desi intuiesc un minim de 1600lei. Vom vedea.

 

Concluzie

CU ceva timp in urma am avut ocazia sa fac overclocking pe MSI Z97 XPower si am ramas foarte impresionat. Cand Z170A XPower Titanium a ajuns pe biroul meu, am fost extrem de curios cum se comporta, asa incat am testat-o imediat. Surpriza a fost chiar mai placuta, incepand de la aspectul exterior si mergand pana la capabilitatile si stabilitatea in overclocking.

VRM-ul cu 16 faze este foarte puternic si ofera stabilitate perfecta pentru procesor. Tehnologia DDR4 Boost ajuta la stabilitatea memoriilor, mai ales in overclocking, dar si la performante mai bune.

OC Dashboard este o unealta absolut necesara pentru overclocking si isi face treaba extraordinar.

Din pacate, un mare minus este lipsa de canale PCI-E pentru configuratiile cu 3 sau 4 placi grafice. Un controller PLX ar fi rezolvat problema si nu cred ca s-ar fi plans nimeni de diferenta de pret.

Imi place ca ecranul pentru codurile de eroare, arata temperatura procesorului, dupa ce secventa de boot s-a incheiat. Functia HOTKEY ajuta atat la scrierea BIOS-ului prin metida Flashback, cat si la overclocking, transferand comenzile necesare catre tastatura.

In final, pretul este decent si eu consider ca merita!

PRO CONTRA

 

- interfata UEFI usoara

- performanta

- overclocking

- consum

- accesorii

- raport bun performanta/pret

 

- viteza PCI-E pentru 3

si 4-way SLI/CrossfireX

 

Evaluation

Aspect & Constructie 10.0 9.56 Performanta 9.6
BIOS 9.5 Overclocking 9.6
Tehnologii 9.5 Consum 9.6
Accesorii 9.8 Pret 9.2

 

Premii

best performance 9.6 best overclock 9.6 excellent value 9.2 editors choice

Asus Maximus VIII Extreme review - extrem si chiar mai mult

Placile de baza dedicate overclocking-ului extrem au inceput sa apara pe piata. Intai a trecut prin biroul nostru ASRock Z170 OC Formula, iar astazi este aici Asus Maximus VIII Extreme. Seria VII nu a beneficiat de versiunea Extreme, astfel incat aparitia acesteia, pentru platforma Skylake, ridica anumite asteptari din partea utilizatorilor si, mai a les, a entuziastilor.

Avem de-a face cu nava amiral Asus pentru socket-ul Intel LGA1151 si pentru procesoarele Intel Core din generatia a 6-a.

Asus Maximus VIII Extreme set

Am avut ocazia sa testez si Maximus VIII Gene, care mi-a lasat o impresie foarte buna, ceea ce ma duce cu gandul ca Extreme ar trebui sa ma surprinda cel putin la fel de placut.

 

Specificatii:

ASUS MAXIMUS VIII EXTREME
CPU

Intel Socket 1151 for 6th Generation Core i7/ i5/i3/Pentium/Celeron Processors

Supports Intel 14 nm CPU

Supports Intel Turbo Boost Technology 2.0

Chipset Intel Z170 Express
RAM

4x DIMM, Max. 64GB, DDR4 3866(O.C) MHz Non-ECC, Un-buffered Memory

Dual Channel Memory Architecture

Supports Intel Extreme Memory Profile (XMP)

Storage

Intel Z170 chipset :

1x M.2 x4 Socket 3, with M Key, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (both SATA & PCIE mode)

6x SATA 6Gb/s ports, gray

2x SATA Express ports

1x U.2 port

Support Raid 0, 1, 5, 10

Intel Rapid Storage Technology

Intel Smart Response Technology

ASMedia ASM1061 controller :

2x SATA 6Gb/s ports) black

Graphics

Integrated Graphics Processor- Intel HD Graphics support

Multi-VGA output support : HDMI/DisplayPort 1.2 ports

- Supports HDMI with max. resolution 4096 x 2160 @ 24 Hz

- Supports DisplayPort with max. resolution 4096 x 2304 @ 60 Hz

Maximum shared memory of 512 MB

3x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 or dual x8 or x8/x4/x4, gray)

1x PCIe 3.0/2.0 x16 (x4 mode, gray)

2x PCIe 3.0/2.0 x1 (black)

Audio

ROG SupremeFX 2015 8-Channel High Definition Audio CODEC

- SupremeFX Shielding Technology

- ESS ES9023P DAC

- TI RC4580 2VRMS audio OP AMPs

- Gold-plated jacks

- DTS Connect

- Optical S/PDIF out port

- Sonic SenseAmp

- Sonic Studio II

- Sonic Radar II

Interfaces

1x PS/2 keyboard/mouse combo port

1x DisplayPort

1x HDMI

1x LAN (RJ45) port

1x USB 3.1 (black)Type-C

3x USB 3.1 (red)Type-A

4x USB 3.0 (blue)

1x Optical S/PDIF out

5x Audio jacks

1x Clear CMOS button

1x USB BIOS Flashback Button

1x ASUS Wi-Fi GO! module (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac and Bluetooth v4.0/3.0+HS)

Form Factor

Extended ATX (EATX)

12 inch x 10.7 inch ( 30.5 cm x 27.2 cm )

 


 

Aspect si constructie

Asus a adus un nou design plăcilor ROG din seria VIII, iar acest aspect l-am vazut deja la Maximus VIII Gene. PCB-ul este negru, iar radiatoarele sunt gri. In plus, la Extreme, a aparut si o masca, din plastic, acoperind putin din radiatoarele de pe VRM si toata zona audio. Masca nu are rol de racire, precum la Rampage V Extreme, ci doar estetic.

Asus Maximus VIII Extreme

Cele 4 sloturi de memorie suporta max 64GB DDR4 cu viteze de peste 3866MHz. In vecinatatea acestora se afla zona de overclocking, cu butoanele aferente: Start, Reset, Seif Boot, Retry, MemOK, apoi switch-ul Slow mode si jumperul LN2 mode. Un comutator oentru sloturile PCI-E va ajuta la dezactivarea celor care nu va sunt de folos.

Ecranul LED Q-Code este si el prezent. ProbeIt sunt punctele de masurare atensiunilor pentru CPU, RAM, VDRAM, etc. Acestea se afla tot in acea zona.

Asus Maximus VIII Extreme top

Radiatoarele au un aspect nou, mai futurist si mai elegant. Primele 2 se ocupa de VRM-ul cu 12 faze, iar cel de al 3-lea de chipset-ul placii. Extreme Engine Digi+asigura stabilitate si anduranta prin folosirea unor componente de cea mai buna calitate: Microfine Alloy Chokes, OptiMOS MOSFET si condensatori 10K Black Metallic.

Asus Maximus VIII Extreme VRM

O schimbare importanta este forma radiatorului din mijloc, deasupra slotului de PCI-E x16, care acum permite eliminarea placii video, fara a mai fi nevoie de unelte subtiri.

Placa are 4 sloturi PCI-E x16, dar numai primul funcționează x16, celelalte fiind x8 sau x4. Din pacate, configuratiile SLI/Crossfirex cu mai mult de 2 placi vor rula la x8/x4/x4 si x8/x4/x4/x4, ceea ce duce la gatuire si nu la o crestere de performanta.

Asus Maximus VIII Extreme bottom

Zona audio este separata de restul placii, pentru a evita interferentele. Placa de sunt este un SupremeFX 2015 ajutata de softul Sonic Studio II, de DAC-ul ESS ES9023P cu HyperStream, amplificator 2VRMS pentru casti, si SonicSenseAMP (32-600ohm).

Cipset-ul Intel Z170 este racit de un radiator cu sigla ROG. Logo-ul poate fi ‚aprins’ in ce culori doriti. Mai mult, poate fi setat sa arate, prin culori, temperatura procesorului.

Placa este dotat si cu un socket M.2, capabil de 32Gbps, fiind conectat la o magistrala PCI-E x4. Stocarea este completata de clasicele porturi SATA3 (6 de la Intel Z170 si 2 de la ASMedia AS1061), plus un conector U.2.

Asus Maximus VIII Extreme SATA

Interfetele exterioare sunt: 4x SUB 3.0 (Intel Z170), 4x SUB 3.1 (@x Intel Z170 si 2x ASMedia), 1x PS/2 combo, 1x HDMI, 1x DisplayPort, 1x retea Gigabit, 1x SPDIF optic si cele 5 jackuri audio. ModululWi-Fi GO! este instalat intre interfete si ofera conectorii pentru antenele externe, precum si suport pentru 802.11a/b/g/n/ac si Bluetooth 4.0. Incheiem zona cu butonul Clear CMOS si cel pentru BIOS Flashback (scrierea BIOS-ului de pe stick USB, fara a fi necesara prezenta unui procesor, a memoriei, etc. Doar cele 2 alimentari (24 pini si 8 pini) sunt necesare).

Asus Maximus VIII Extreme interfaces

Pe spate, M8E are cateva placute pentru intarirea zonelor importante.

Asus Maximus VIII Extreme back

Ca de obicei, Asus a inclus o sumedenie de accesorii in pachet. O noutate este Fan Extension board, o placuta care poate controla 4 ventilatoare, fiind alimentata dintr-un MOLEX.

Asus Maximus VIII Extreme accessories

 


 

OC Panel II

OC Panel II este noua versiune a controllerului de overclocking al placilor ROG. La prima vederea, arata identic cu prima varianta, dar…

Asus Maximus VIII Extreme OC Panels

Logo-ul ROG este acum luminat, nu doar un desen pe capac. Ecranul are 3 ferestre, nu 2, ca precedentul OC Panel. Mai precis a aparut, pe langa fereastra CPU si Senzor, si cea pentru Fan (ventilatoare).

Asus Maximus VIII Extreme OC Panel PCB

PCB-urile celor 2 OC Panel sunt similare, cu mici diferente de constructie in partea de jos.

O noutate importanta: butoanele OC si Fan, de langa ecran, au preluat si functiile de Retry , respectiv Safe Boot.

Asus Maximus VIII Extreme OC Panel features

OC Panel II ofera 4 conectori pentru ventilatoare, 2x avand functia PWM, celelate 2 nu.

 


 

BIOS

BIOS-ul este identic cu cel de pe Gene si, de altfel, toata clasa VIII ROG. Ca de obicei, avem la dispozitie profile predefinite pentru overclocking CPU si memorii.

 


 

Configuratie de test

Configuratie
CPU Intel Core i7-6700K
Cooler EKWB Supremacy EVO
Placa de baza (BIOS) Asus Maximus VIII Extreme (0902)
RAM 8GB G.Skill Ripjaws 4 DDR4-3000C15
Stocare OCZ Vector 180 240GB
Grafica MSI GTX 680 Lightning
Monitor Acer XB280HK
Sursa Seasonic 1200W Platinum
Sistem de operare Windows 10 x64

 

Metodologie

Cinebench R15

GeekBench 3

AIDA64

3DMark

 

Initial am folosit setarile profilului XMP al memoriilor. Acesta este 3000 15-15-15-39-2 @ 1.35V. Procesorul a avut toate functiile de economisire a energiei, active. Am cautat cel mai mic voltaj cu care procesorul si memoriile sa ruleze stabil, in conditiile de mai sus.

Pentru primul stagiu de overclocking, procesorul a urcat la 4800MHz cu voltaj maxim 1.45V, iar memoriile maxim 1.55V, la 3200MHz.

Al doilea stagiu de overclocking implica setarea manual a latentelor la memorii, tot la 3200MHz, dar cu voltaj ce urmeaza a fi determinat.

 

Temperatura a fost masurata de HWMonitor, inregistrand valorile maxime atat in idle cat si in load.

Consumul a fost masurat pentru intregul sistem folosind un wattmetru.

Temperatura camerei a fost mentinuta la 23C. 

 


 

Overclocking

An ajuns si la partea cea mai atractiva: overclocking-ul. Placa ofera profile predefinite, in BIOS, dar va las pe voi sa va jucati cu acelea. Eu prefer sa procedez manual, de la prima si pana la ultima setare.

Pe profilul XMP, placa alimenteaza procesorul cu 1.28V, insa acesta ruleaza stabil la 1.175V. Similar, memoria poate functiona cu 1.25V, in loc de 1.35V implicit.

Asus M8E valid XMP

Procesorul meu i7-6700k poate urca pana la 4800MHz si 4600MHz la cache. Load Line Calibration este setat la Level 6, iar voltajul este 1.45V. Memoria a urcat la 3200 13-15-15-28-1 @ 1.53V. Iata cum a setat placa latentele.

Asus M8E valid auto

Overclocking-ul complet manual a necesitat 1.47V si LLC Level 7 pentru procesor si 1.7V pentru memorie, cu latente stranse cat mai mult.

Asus M8E valid manual

M8E este foarte capabila in overclocking. Trebuie sa va spun ca Level 6 supravolteaza cu +0.025V, iar Level 7 cu +0.045V, dupa cum a masurat voltmetrul meu. In schimb, la memorie, voltajul este constant: 1.7V in BIOS, 1.698V pe multimetru.

 


 

Performanta

Cinebench R15

Asus M8E Cinebench 

 

GeekBench 3

Asus M8E Geekbench 

 

XTU

 Asus M8E XTU

 

AIDA64

Asus M8E AIDA CPU 

 Asus M8E AIDA RAM

 

3DMark Fire Strike Extreme

Asus M8E 3DMark 

 

 


 

Consum

Daca ne gandim la sesiunile de overclocking cu azot lichid, consumul sistemului ajunge la valori ridicate, dar acest aspect nu apare si cand folosim racire cu aer/lichid. In ultima varianta, Asus M8E se descurca dupa cum urmeaza.

Asus M8E Power

Ansamblul CPI+placa de baza+RAM necesita 162W la setarile XMP si 265W dupa overclocking.

 

Temperatura

Daca veti scadea voltajul procesorului la valoarea minima la care poate rula stabil, veti obtine un consum mai mic din partea sistemului.

Asus M8E Temp

i7-6700K a rulat pe M8E la 46C, pe profilul XMP si a atins 89C dupa overclocking, iar aceste valori sunt obtinute sub o racire foarte puternica, cu lichid.(Componente pentru racire cu lichid gasiti la Aquatuning Romania).

 


 

Pret

Asus Maximus VIII Extreme nu este cunoscut inca. Daca ar fi sa speculez, avand in vedere pretul de aproximativ 1400 lei pentru ASRock Z170 OC Formula, as spune ca Extreme va fi undeva pe la minim 1600lei. Vom afla in curand. Oricum, procesorul Intel Core i7-6700K il puteti cumpara de la PC Garage.

UPDATE1: Newegg a afisat pretul pentru Asus Maximus VIII Extreme la $499.99. Asta inseamna ca, in Romania, placa va costa, probabil, peste 2000 lei.

 

Concluzie

Am ajusn si la finalul acestui articol si pot spune ca am ramas placut impresionat de Maximus VIII Extreme. Este exact ce ma asteptam de la Asus: o placa dedicata pentru overclocking.

Noul aspect ROG este futurist si elegant. VRM-ul are 12 faze, pentru stabilitate maxima in overclocking. BIOS-ul este simplu de utilizat si ofera profile predefinite pentru overclocking la procesor si memorii. OC Panel II este o unealta necesara pentru overclocker-i.

Singura bila neagra este configuratia PCI-E pentru SLI/CrossfireX cu mai mult de 2 placi, sloturile ruland x8/x4/x4 si x8/x4/x4/x4, ceea ce gâtuie performantele grafice.

PRO CONTRA

 

- interfata UEFI prietenoasa

- performanta

- overclocking

- consum

- viteze scazute la PCI-E pentru configuratii multi-GPU

 

Evaluare

Aspect si constructie 9.7 9. Performanta 9.6
BIOS 9.5 Overclocking 9.5
Tehnologii 9.5 Consum 9.5
Accesorii 10 Pret .5

 

Premii

best performance 9.6 excellent overclock 9.5 

 a

Asus Z170i Pro Gaming review - mini-ITX pentru gaming

Pe langa pasionatii de overclocking, exista si cei interesati de jocuri, precum si cei care folosesc PC-ul doar pentru activitati simple, acasa, sau la birou. Exista o tendinta clara de migrare spre portabile, a celor care navigheaza pe Internet, retele de socializare sau editeaza documente, astfel incat, pe zona desktop, raman cei care au nevoie de configuratii puternice, fie pentru joaca, fie pentru overclocking.

Asus are in portofoliu foarte multe tipuri de placi de baza, pentru toate gusturile si buzunarele. Astazi avem de testat Z170i Pro Gaming, o solutie mini-ITX pentru sisteme de gaming (dupa cum spune si numele), bazata pe noua platforma Z170, necesara pentru procesoarele Skylake. Un review la i7-6700K puteti citi aici.

Asus Z170i Pro Gaming set

Avand in vedere dimensiunile placii, este evident ca o veti instala intr-o carcasa mini-ITX. In acest fel veti avea un sistem mic, dar puternic.

Iata cele mai importante specificatii:

Asus Z170i Pro Gaming
CPU LGA1151 socket pentru Gen 6 Intel Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron
Cipset Intel Z170 Express
RAM 2x DIMM, max 32GB DDR4 3400MHz
Stocare

1x SATA Express

4x SATA3

1x M.2 socket 3 cu M key

Sloturi 1x PCI-E x16 3.0
USB

2x USB 3.1

6x USB 3.0

4x USB 2.0

Format Mini-ITX / 17 x 17 cm

 


 

Aspect si construcție

Placa de baza nu este mai mare decat o tableta de 8 inch, dar nu va faceti griji, incap toate componentele necesare si mai ramane si spatiu.

Asus Z170i Pro Gaming

Cele 2 sloturi de memorie suporta maxim 32GB DDR4, cu viteze de pana la 3400MHz. Asus a ales un VRM cu 10 faze, destul de puternic pentru o placa mini-ITX, insa este clara intentia producatorului de a furniza stabilitate maxima.

Asus Z170i Pro Gaming VRM

Porturile SATA sunt orientate vertical si sunt in numar de 4x SATA3 si un port SATA Express. Placa ofera si o extensie USB 3.0 pentru carcasele care poseda aceasta optiune. Exista 3 conectori, cu 4 pini, pentru ventilatoare. Pentru a dauga o placa grafica dedicata, avem la dispozitie un slot PCI-E x16 3.0. Placa de sunet este Realtek ALC1150.

Interfetele externe sunt bine reprezentate: 2x SUB 2.0, 4x SUB 3.0, 2x USB 3.1, 1x HDMI, 1x DisplayPort, 1x Gigabit, 1x SPDIF si 5 jack-uri audio. Tot aici se gaseste si placa de retea wireless, la care puteti conecta antenele externe, din pachet.

Asus Z170i Pro Gaming interfaces

Ca accesorii, Asus a inclus manualul utilizatorului, cabluri SATA, antena wireless, modulul de instalare procesor.

Asus Z170i Pro Gaming accessories

 


 

BIOS

Obisnuitul BIOS de la Asus continua traditia si pe placile Z170. Este asemanator cu cel de la Maximus VIII Gene, numai ca lipsesc o parte din optiunile de overclocking, ceea ce este normal, avand in vedere orientarea placii mini-ITX.

 


 

Configuratie de test

Configuratie  
CPU Intel Core i7-5930K  
Cooler EKWB Supremacy EVO  
Placa de baza (BIOS) Asus Z170i Pro Gaming (0227) Mulțumim Asus pentru placa
RAM 8GB G.Skill Ripjaws 4 DDR4-3000C15  
Stocare OCZ Vector 180 240GB Mulțumim OCZ pentru SSD
Grafica MSI GTX 680 Lightning  
Monitor Acer XB280HK Mulțumim Acer pentru monitor
Sursa Seasonic 1200W Platinum Mulțumim Seasonic pentru sursa
Sistem operare Windows 10 x64  

 

Metodologie

Programele pentru test sunt urmatoarele:

Cinebench R15 (CPU si VGA)

GeekBench 3 (CPUsi Memorie)

XTU (CPU si memorie)

AIDA64 (CPUsi memorie)

3DMark Fire Strike Extreme (Physics)

 

Setarile implicite sunt cele incarcate de profilul XMP de la memoriile G.Skill Ripjaws 4 3000C15. Asadar, procesorul va rula la 3900MHz, cu voltajul setat de placa de baza.

Deoarece suntem limitați de temperatura procesorului, voi folosi un voltaj maxim de 1.45V pentru overclocking si vom vedea cat sus poate urca frecventa, in aceste conditii. Acelasi tratamen il aplicam si la memorii, unde limita de voltaj va fi 1.55V, iar latenta CR (Command Rate) va fi 1.

 


 

Overclocking

Desi nu este o placa pentru overclocking, am sa incerc totusi sa ridic frecventele, datorita faptului ca VRM-ul este destul de puternic. Sa vedem cat de stabila este placa, la overclocking.

Am decis sa adaug un test nou pentru placile de baza, care sa determine voltajul minim la care procesorul este stabil. Asadar, pentru setarile din fabrica, placa alimenteaza CPU la 1.2V, dar, in final, a ramas stabila la 1.05V. Este o diferenta considerabila, mai ales in ceea ce priveste racirea si consumul procesorului.

Procesorul a urcat apoi pana la 4800MHz (la fel si cache-ul) ruland ala 1.45V, iar memoriile la 3200 13-15-15-28-1 la 1.55V. Este foarte bine, avand in vedere ca nu este o placa pentru overclocking. Asus a facut o treaba foarte buna cu VRM-ul.

 

Performanta

Cinebench R15

Asus Z170i Pro Gaming Cinebench 

 

GeekBench 3

Asus Z170i Pro Gaming Geekbench 

 

XTU

Asus Z170i Pro Gaming XTU 

 

AIDA64

Asus Z170i Pro Gaming AIDA CPU

Asus Z170i Pro Gaming AIDA RAM 

 

3DMark Fire Strike Extreme

Asus Z170i Pro Gaming 3DMark 

 


 

Consum

Platforma Skylake are un consum decent, iar aceasta placa este pentru gaming, nu pentru overclocking, deci nu ne trebuie cine stie ce sursa. Implicit, sistemul (fara placa video) atinge 93.7W in repaus si 139.8W in lucru. Din aceste valori scadeti consumul sistemului meu de racire cu lichid, de aproximativ 30W.

Asus Z170i Pro Gaming Power

Dupa overclocking, consumul ajunge la 120W in repaus si 201.2W in lucru, dar si acestea sunt valori mici. (Din nou, puteti scade 30W).

Nu am integrat si placa grafica in consum, deoarece fiecare va opta pentru ceea ce ii place (sau isi permite), asa incat eu v-am oferit doar consumul placii de baza + procesor + ram.

 

Temperatura

 Am testat deja Asus Maximus VIII Gene si am vazut temperaturi decente la i7-6700K. Acum avem un i5-6600K, asa incat ar trebui sa vedem valori mai mici.

Asus Z170i Pro Gaming Temp

Procesorul a ajuns la 34C in repaus si 66C in lucru, dupa overclocking. La viteza normala, temperatura in lucru a atins doar 34C.

 


 

Pret

 Pretul pentru Asus Z170i pro Gaming este de aproximativ 700 lei. Mi se pare bun, comparativ cu performantele placii.

 

Concluzie

Un sistem mini-ITX pentru gaming este o varianta din ce in ce mai viabila, iar placa de baza Asus Z170i Pro Gaming aduce aceasta optiune si pe platforma Skylake.

O putem folosi atat pentru sistemele de acasa/birou, cat si pentru cele carora le este dedicata: gaming. Este capabila si de un overclocking mai mult decat decent, pentru cine doreste sa mareasca performantele procesorului si memoriei.

Intr-o carcasa mini-ITX, veti beneficia de un sistem de dimensiuni mici, dar care va rula perfect jocurile preferate.

PRO CONTRA

 

- interfata UEFI prietenoasa

- performanta

- overclocking

- consum

- raport pret/performanta

 

 

Evaluare

Aspect si constructie 9.0 9.22 Performanta 9.4
BIOS 9.5 Overclocking 9.0
Tehnologii 9.0 Consum 9.7
Accesorii 9.0 Pret 9.0

 

Premii

excellent performance 9.4 best intake 9.7

 

ASRock Z170 OC Formula review – formula pentru overclocking

Overclocking-ul este una din pasiunile mele, așa încât primirea unei placi de baza ASRock Z170 OC Formula, pentru review, mi-a ridicat adrenalina la cote maxime.

Dupa review-ul la Intel i7-6700K, care aduce un nou nivel de overclocking, prin lipsa limitarii data de temperatura, asteptam ca producatorii sa lanseze varfurile de gama, ca sa pot profita de niste azot lichid. Iata ca primii care mi-au trimis un exemplar sunt cei de la ASRock, asa incat sa nu mai lungim vorba si sa ne apucam de treaba.

Evident ca veti citi despre overclocking, dar va fi in 2 etape: una pentru incepatori si alta pentru avansati. Sper, in acest fel, sa-i multumesc pe toti cei care si-ar dori aceasta placa.

ASRock Z170 OC Formula set

Specificatiile respecta seria OC Formula, dar, evident, apar imbunatatiri si capabilitati noi.

Specificatii:

ASRock Z170 OC Formula
CPU - Supports 6th Generation Intel Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron Processors (Socket 1151)
- Digi Power design
- 18 Power Phase design
- Supports Intel Turbo Boost 2.0 Technology
- Supports Intel K-Series unlocked CPUs
- Supports ASRock BCLK Full-range Overclocking
- Supports ASRock Hyper BCLK Engine
Cipset - Intel Z170
Memorie - Dual Channel DDR4 Memory Technology
- 4 x DDR4 DIMM Slots
- Supports DDR4 4500+(OC) non-ECC, un-buffered memory
- Max. capacity of system memory: 64GB
- Supports Intel Extreme Memory Profile (XMP) 2.0
- 15μ Gold Contact in DIMM Slots
BIOS - 2 x 128Mb AMI UEFI Legal BIOS with multilingual GUI support (1 x Main BIOS and 1 x Backup BIOS)
- Supports Secure Backup UEFI Technology
- ACPI 5.0 Compliant wake up events
- SMBIOS 2.7 Support
- CPU, GT_CPU, DRAM, VPPM, PCH 1.0V, VCCIO, VCCPLL, VCCSA Voltage Multi-adjustment
Grafica - Supports Intel HD Graphics Built-in Visuals : Intel Quick Sync Video with AVC, MVC (S3D) and MPEG-2 Full HW Encode1, Intel InTru 3D, Intel Clear Video HD Technology, Intel Insider, Intel HD Graphics 510/530
- Pixel Shader 5.0, DirectX 12
- Max. shared memory 1792MB
- Dual graphics output: Support HDMI and DisplayPort 1.2 ports by independent display controllers
- Supports HDMI with max. resolution up to 4K x 2K (4096x2160) @ 24Hz / (3840x2160) @ 30Hz
- Supports DisplayPort 1.2 with max. resolution up to 4K x 2K (4096x2304) @ 60Hz
- Supports Auto Lip Sync, Deep Color (12bpc), xvYCC and HBR (High Bit Rate Audio) with HDMI Port (Compliant HDMI monitor is required)
- Supports Accelerated Media Codecs: HEVC, VP8, VP9
- Supports HDCP with HDMI and DisplayPort 1.2 Ports
- Supports Full HD 1080p Blu-ray (BD) playback with HDMI and DisplayPort 1.2 Ports
Audio - 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC1150 Audio Codec)
- Premium Blu-ray Audio support
- Supports Surge Protection (ASRock Full Spike Protection)
- Supports Purity Sound 3
- Nichicon Fine Gold Series Audio Caps
- 115dB SNR DAC with differential amplifier
- TI NE5532 Premium Headset Amplifier (Supports up to 600 ohm headsets)
- Pure Power-In
- Direct Drive Technology
- PCB isolate shielding
- Supports DTS Connect
LAN - Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
- Giga PHY Intel I219V
- Supports Wake-On-LAN
- Supports Lightning/ESD Protection (ASRock Full Spike Protection)
- Supports Energy Efficient Ethernet 802.3az
- Supports PXE
Sloturi - 4 x PCI Express 3.0 x16 Slots (PCIE1/PCIE2/PCIE4/PCIE6: single at x16 (PCIE1); dual at x8 (PCIE1) / x8 (PCIE4); triple at x8 (PCIE1) / x4 (PCIE2) / x8 (PCIE4)); quad at x8 (PCIE1) / x4 (PCIE2) / x4 (PCIE4) / x4 (PCIE6))
- 1 x PCI Express 3.0 x1 Slot (PCIE3) (Flexible PCIe)
- 1 x PCI Express 2.0 x1 Slot (PCIE5)
- 1 x Vertical Half-size Mini-PCI Express Slot
- Supports AMD Quad CrossFireX, 4-Way CrossFireX, 3-Way CrossFireX and CrossFireX
- Supports NVIDIA Quad SLI and SLI
- 15μ Gold Contact in VGA PCIe Slot (PCIE1 and PCIE4)
Stocare - 6 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by Intel Z170, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10, IntelRapid Storage Technology 14 and Intel Smart Response Technology), NCQ, AHCI and Hot Plug
- 4 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by ASMedia ASM1061, support NCQ, AHCI and Hot Plug
- 3 x SATA Express 10 Gb/s Connectors
- 3 x Ultra M.2 Sockets, support type 2230/2242/2260/2280/22110 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s)
Conectori - 1 x COM Port Header
- 1 x TPM Header
- 1 x Power LED and Speaker Header
- 2 x CPU Fan Connectors (4-pin) (Smart Fan Speed Control)
- 4 x Chassis Fan Connectors (4-pin) (Smart Fan Speed Control)
- 1 x 24 pin ATX Power Connector
- 1 x 8 pin 12V Power Connector (Hi-Density Power Connector)
- 1 x 4 pin 12V Power Connector (Hi-Density Power Connector)
- 1 x Front Panel Audio Connector
- 1 x Thunderbolt 2 AIC Connector (5-pin)
- 1 x Thunderbolt 3 AIC Connector (10-pin)
- 2 x USB 2.0 Headers (Support 4 USB 2.0 ports) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 2 x USB 3.0 Headers (Support 4 USB 3.0 ports) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x Vertical Type A USB 3.0
- 1 x Dr. Debug with LED
- 1 x Power Switch with LED
- 1 x Reset Switch with LED
- V-Probe: 1 x 7-set of onboard voltage measurement points laid
- Rapid OC Buttons: +/- buttons to adjust OC frequency
- 1 x Menu Button
- 1 x PCIe ON/OFF Switch
- 1 x Post Status Checker (PSC)
- 1 x Slow Mode Switch
- 1 x LN2 Mode Switch
- 1 x BIOS Selection Switch
- 1 x XMP Switch
- 1 x Direct Key Button
Porturi - 1 x PS/2 Mouse/Keyboard Port
- 1 x HDMI Port
- 1 x DisplayPort 1.2
- 1 x Optical SPDIF Out Port
- 2 x USB 2.0 Ports (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x USB 3.1 Type-A Port (10 Gb/s) (ASMedia ASM1142) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x USB 3.1 Type-C Port (10 Gb/s) (ASMedia ASM1142) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 4 x USB 3.0 Ports (Intel Z170) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x RJ-45 LAN Port with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
- 1 x Clear CMOS Switch
- HD Audio Jacks: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone
Format - ATX Form Factor

 


 

Aspect si construcție

Coloristica galben-negru continua linia familiei OC Formula. Radiatoarele XXL, din aluminiu, au primit o forma noua fata de cele de pe Z97 OCF, iar noutatile absolute sunt armura de pe partea stanga si lipsa stratului protector anti-lichid (Conformal Coating). PCB-ul este acum negru mat.

ASRock Z170 OC Formula

Cele 4 sloturi de memorie suporta acum maxim 64GB DDR4, cu viteze de peste 4500MHz. Langa acestea gasim punctele pentru masurarea voltajelor, denumite V-Probe. Putin mai jos apar 2 extensii USB 3.0 si un port USB 3.0, care poate fi util in timpul sesiunilor de overclocking, cand nu ai acces usor la interfetele de pe stanga placii.

ASRock Z170 OC Formula top

Socketul este produs de Foxconn si este inconjurat de condensatori Nichicon, care filtreaza curentul catre procesor. ASRock a ales MOSFET-i Dual Stack si bobine de 60A pentru VRM, astfel incat overclockingul sa aiba parte de stabilitate maxima.

VRM-ul este compus din 18+2 faze, complet digitale, astfel incat sesiunile cu azot lichid sa nu fie intrerupte din cauza placii.

ASRock Z170 OC Formula VRM

Cele 4 sloturi galbene PCI-E sunt capabile de configuratii multi-GPU, cu 4 placi video. Acestea pot lucra in regim x16, x8/x8, x8/x4/x8, x8/x4/x4/x4.

Intre sloturile de PCI-E apar 3x interfete Ultra M.2, care ruleaza pe PCI-E 3.0. Ele impart canalele cu interftele SATA si SATA Express, astfel incat se dezactiveaza intre ele, in momentul utilizarii uneia.

ASRock Z170 OC Formula bottom

Partea audio este reprezentata de un cip Realtek ALC1150, care ofera 7.1 canale HD, secondat de tehnologia Purity Sound 3. Zona dedicata sunetului este despartita de restul cablajului, pentru a evita interferentele.

In coltul din dreapta jos gasim zona de overclocking, reprezentata prin butoanele dedicate: Meniu, + , -, switch pentru activarea/dezactivarea sloturilor PCI-E, LN2 mode, Slow mode si, in premiera, un buton care activeaza profilul XMP la memoriilor, fara a fi nevoie sa intrati in BIOS.

ASRock Z170 OC Formula OC Buttons

Z170 OC Formula vine cu 2 cipuri de BIOS si cu 6x extensii pentru ventilatoare.

Pe langa socket-urile Ultra M.2, apare un port SATA Express, chiar sub radiatorul de pe cipset, plus cele 10 porturi SATA de pe laterala placii.

ASRock Z170 OC Formula SATA

Este asigurat suportul pentru RAID 0, 1, 5, 10, dar numai de catre porturile gestionate de Intel. Cele 4 de pe controler-ul ASMedia nu au aceasta functie.

Interfetele on-board sunt protejate de armura din plastic. Avem la dispozitie 2x USB 2.0, 4x USB 3.0, 2x USB 3.1, 1x PS/2 combo, 1x DisplayPort, 1x HDMI, 1x RJ45 Gigabit, 1x SPDIF optic si 5 jack-uri audio.

ASRock Z170 OC Formula interfaces

In cutia placii se gasesc si cateva accesorii.

ASRock Z170 OC Formula accessories

Soft-urile pe care deja le cunoasteti, de la ASRock, ruleaza si pe Z170 OC Formual, dar in versiuni mai noi.

 


 

BIOS

Aceeasi interfata UEFI se pastreaza si pe Z170, numai ca acum are si o fereastra Easy mode. Mie mi se pare usor de navigat si foarte prietenoasa. Optiunile sunt la indemana, atat pentru incepatori, cat si pentru avansati.

Profilele pre-setate ofera acces la overclocking primar, dar exista si cele pentru LN2, pentru cei care stiu cu ce se mananca.

 


 

Configuratie de test

Configuratie  
CPU Intel Core i7-5930K  
Cooler EKWB Supremacy EVO  
Placa de baza (BIOS) ASRock Z170 OC Formula (1.42) Mulțumim ASRock pentru placa
RAM 16GB G.Skill Ripjaws 4 DDR4-3000C15  
Stocare OCZ Vector 180 240GB Mulțumim OCZ pentru SSD
Grafica MSI GTX 680 Lightning  
Monitor Acer XB280HK Mulțumim Acer pentru monitor
Sursa Seasonic 1200W Platinum Mulțumim Seasonic pentru sursa
Sistem operare Windows 10 x64  

 

Metodologie

Programele pentru test sunt urmatoarele:

Cinebench R15 (CPU si VGA)

GeekBench 3 (CPUsi Memorie)

XTU (CPU si memorie)

GPUPi (CPU)

AIDA64 (CPUsi memorie)

3DMark Fire Strike Extreme (Physics)

 

Setarile implicite sunt cele incarcate de profilul XMP de la memoriile G.Skill Ripjaws 4 3000C15. Asadar, procesorul va rula la 3900MHz, cu voltajul setat de placa de baza.

Deoarece suntem limitați de temperatura procesorului, voi folosi un voltaj maxim de 1.45V pentru overclocking si vom vedea cat sus poate urca frecventa, in aceste conditii. Acelasi tratamen il aplicam si la memorii, unde limita de voltaj va fi 1.55V, iar latenta CR (Command Rate) va fi 1, la frecventa de 3000MHz.

In acest fel vom vedea cum placa de baza setează restul de timpi.

 


 

Overclocking

Este foarte simplu sa faci overclocking cu aceasta placa de baza. In primul rand, BIOS-ul beneficiaza de profile pre-setate, construite de Nick Shih (unul dintre cei mai buni overclockeri din lume), atat pentru procesor, cat si pentru memorii. Se poate porni de la acestea si continua pe cont propriu, pentru cine stie ce face.

In conditiile date (1.45V), procesorul a reusit sa urce pana la 4800MHz, impreuna cu cache-ul din dotare.

ASRock Z170 OC Formula OC validation manual

Folosind 1.55V pentru memorie, aceasta a rulat la 3000MHz cu latente 12-14-14-28-1, absolut stabil. Acestea fiind cele mai joase latente cu care a pornit sistemul, am ales sa descresc voltajul pana la limita instabililtatii. In final, kitul G.Skill s-a multumit cu 1.49V. Iata cum arata latentele:

ASRock Z170 OC Formula RAM validation auto

Latentele tertiare sunt destul de bune, ASRock Z170 OC Formula fiind foarte buna pe acest domeniu.

Pe de alta parte, am incercat si varianta manuala, pentru a vedea si o limita superioara, mai avansata. Am crescut voltajul memoriilor la 1.65V si frecventa la 3200MHz. Latentele le-am setat pana la cele mai mici valori posibile.

ASRock Z170 OC Formula RAM validation manual

Z170 OC Formula este capabila de o conlucrare extraordinara cu memoriile, in special cand vine vorba de overclocking.

 


 

Performantas

Cinebench R15

ASRock Z170 OC Formula Cinebench

 

GeekBench 3

ASRock Z170 OC Formula Geekbench

 

XTU

ASRock Z170 OC Formula XTU

 

AIDA64

ASRock Z170 OC Formula AIDA CPU

ASRock Z170 OC Formula AIDA RAM

 

3DMark Fire Strike Extreme

ASRock Z170 OC Formula 3DMark

 

Este evident ca ASRock Z170 OC Formula este o placa de overclocking si face o treaba minunata in acest segment.

 


 

Consum

Implicit, voltajul in repaus este de 0.8V, iar cel in lucru de 1.095V. După overclocking, ultimul ajunge la 1.481V. Valorile sunt cele măsurate cu voltmetrul, in punctele speciale, de pe placa.

ASRock Z170 OC Formula power

Cine se poate plange de un consum de 157.8W in lucru, avand in vedere configuratia puternica? Nici dupa overclocking situatia nu este rea, consumul ajungand la 220.3W.

 

Temperatura

Ruland cu voltaj scazut, nici temperatura nu poate urca prea tare.

ASRock Z170 OC Formula temp

Cu setarile de fabrica, procesorul atinge 35C, iar dupa overclocking, doar 64C.

 


 

Pret

Pretul la care gasiti ASRock Z170 OC Formula, in Romania, este de aproximativ 1500lei. Poate părea scumpa, dar placa merita toti banii. Evident este orientata catre overclockeri, nu pentru a naviga pe internet, acasa.

 

Concluzie

Mi-a facut o mare placere sa testez ASRock Z170 OC Formula. Placa are un aspect interesant, coloristica in galben cu negru fiind specifica seriei si deja cunoscuta de toata lumea.

Capabilitatile placii sunt de top, atat in ceea ce priveste stabilitatea in general, dar mai ales in overclocking. Acolo produsul exceleaza la sustinerea frecventelor ridicate, atat pentru procesor, cat si pentru memorii.

BIOS-ul este prietenos si usor de folosit. In plus ofera profile predefinite, care sunt o baza solida pentru incepatori, dar si pentru avansati.

Constructia, cu 8 straturi, a cablajului, ajuta la disiparea eficienta a caldurii din zonele fierbinti, precum cea din jurul procesorului, si asigura o stabilitate crescuta, in acest fel, precum si un consum mai redus, in general.

In final, pretul justifica performantele placii, dupa parerea mea. O bila alba pentru ASRock!

PRO CONTRA

 

- interfata UEFI prietenoasa

- performanta

- overclocking

- consum

- raport pret/performanta

 

- lipsa invelisului protector

- viteze scazute la PCI-E pentru configuratii multi-GPU

 

Evaluare

Aspect si constructie 9.5 9.50 Performanta 9.6
BIOS 9.5 Overclocking 9.6
Tehnologii 9.0 Consum 9.5
Accesorii 9.0 Pret 9.5

 

Premii

best performance 9.6 best overclock 9.6 editors choice

ASRock Z170 Gaming K6+ review - Fatal1ty continua

Noua generatie de placi de baza cu chipset Z170 a fost dezvaluita la Computex anul acesta, primul val de modele lansate pe piata. ASRock ne-a trimis Z170 Gaming K6+ pentru o recenzie, iar acest articol va detalia capacitatile si performanta produsului.

Asa cum implica si numele, placa de baza face parte din departamentul ASRock de gaming, ceea ce inseamna ca nu este dedicat overclocking-ului / entuziastilor. Dar, cu toate acestea, voi testa si aceasta particularitate. :)

ASRock Z170 Gaming K6 set

Specificatii:

CPU - Supports 6th Generation Intel® Core™ i7/i5/i3/Pentium®/Celeron® Processors (Socket 1151)
- Digi Power design
- 12 Power Phase design
- Supports Intel® Turbo Boost 2.0 Technology
- Supports Intel® K-Series unlocked CPUs
- Supports ASRock BCLK Full-range Overclocking
- Supports ASRock Hyper BCLK Engine
Chipset - Intel® Z170
Memorie - Dual Channel DDR4 Memory Technology
- 4 x DDR4 DIMM Slots
- Supports DDR4 3600+(OC) non-ECC, un-buffered memory
- Max. capacity of system memory: 64GB
- Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 2.0
BIOS - 2 x 128Mb AMI UEFI Legal BIOS with multilingual GUI support (1 x Main BIOS and 1 x Backup BIOS)
- Supports Secure Backup UEFI Technology
- ACPI 1.1 Compliant wake up events
- SMBIOS 2.3.1 Support
- CPU, GT_CPU, DRAM, VPPM, PCH 1.0V, VCCIO, VCCPLL, VCCSA Voltage Multi-adjustment
Grafica - Supports Intel® HD Graphics Built-in Visuals : Intel® Quick Sync Video with AVC, MVC (S3D) and MPEG-2 Full HW Encode1, Intel® InTru™ 3D, Intel® Clear Video HD Technology, Intel® Insider™, Intel® HD Graphics 510/530
- Pixel Shader 5.0, DirectX 12
- Max. shared memory 1792MB
- Three graphics output options: DVI-D, HDMI and DisplayPort 1.2
- Supports Triple Monitor
- Supports HDMI with max. resolution up to 4K x 2K (4096x2304) @ 24Hz
- Supports DVI-D with max. resolution up to 1920x1200 @ 60Hz
- Supports DisplayPort 1.2 with max. resolution up to 4K x 2K (4096x2304) @ 24Hz or 4K x 2K (3840x2160) @ 60Hz
Audio - 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC1150 Audio Codec)
- Premium Blu-ray Audio support
- Supports Surge Protection (ASRock Full Spike Protection)
- Supports Purity Sound™ 3
- Nichicon Fine Gold Series Audio Caps
- 115dB SNR DAC with differential amplifier
- TI® NE5532 Premium Headset Amplifier (Supports up to 600 ohm headsets)
- Pure Power-In
- Direct Drive Technology
- PCB isolate shielding
- Supports DTS Connect
LAN - PCIE x1 Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
- Killer™ E2400 Series
- Supports Security Wake On Internet Technology
- Supports Wake-On-LAN
- Supports Lightning/ESD Protection (ASRock Full Spike Protection)
- Supports Energy Efficient Ethernet 802.3az
- Supports PXE
Slot-uri - 3 x PCI Express 3.0 x16 Slots (PCIE2/PCIE4/PCIE6: single at x16 (PCIE2); dual at x8 (PCIE2) / x8 (PCIE4); triple at x8 (PCIE2) / x8 (PCIE4) / x4 (PCIE6))
- 3 x PCI Express 3.0 x1 Slots (Flexible PCIe)
- Supports AMD Quad CrossFireX™, 3-Way CrossFireX™ and CrossFireX™
- Supports NVIDIA® Quad SLI™ and SLI™
- 15μ Gold Contact in VGA PCIe Slot (PCIE2)
Stocare - 6 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by Intel® Z170, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10, Intel® Rapid Storage Technology 14 and Intel® Smart Response Technology), NCQ, AHCI and Hot Plug
- 2 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by ASMedia ASM1061, support NCQ, AHCI and Hot Plug
- 2 x SATA Express 10 Gb/s Connectors
- 1 x Ultra M.2 Socket, supports M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen3 x4 (32 Gb/s
Connectori - 1 x COM Port Header
- 1 x TPM Header
- 1 x Power LED and Speaker Header
- 2 x CPU Fan Connectors (4-pin) (Smart Fan Speed Control)
- 4 x Chassis Fan Connectors (4-pin) (Smart Fan Speed Control)
- 1 x 24 pin ATX Power Connector
- 1 x 8 pin 12V Power Connector (Hi-Density Power Connector)
- 1 x Front Panel Audio Connector
- 1 x Thunderbolt™ AIC Connector
- 2 x USB 2.0 Headers (Support 4 USB 2.0 ports) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x USB 3.0 Header (Supports 2 USB 3.0 ports) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x Dr. Debug with LED
- 1 x Power Switch with LED
- 1 x Reset Switch with LED
Panou I/O - 1 x PS/2 Mouse/Keyboard Port
- 1 x DVI-D Port
- 1 x HDMI Port
- 1 x DisplayPort 1.2
- 1 x Optical SPDIF Out Port
- 1 x USB 3.1 Type-A Port (10 Gb/s) (ASMedia ASM1142) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x USB 3.1 Type-C Port (10 Gb/s) (ASMedia ASM1142) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 5 x USB 3.0 Ports (Intel® Z170) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x Fatal1ty Mouse Port (USB 3.0) (Supports ESD Protection (ASRock Full Spike Protection))
- 1 x RJ-45 LAN Port with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
- 1 x Clear CMOS Switch
- HD Audio Jacks: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone
Form Factor - ATX Form Factor

 


 

Aspect si constructie

Placa de baza este neagra, cu mici accente rosii, iar marginea din stanga este acoperita de un scut din plastic, care protejeaza interfetele on-board si spatiul dedicat partii audio.

ASRock Z170 Gaming K6

Radiatoarele sunt relativ generoase si au un design subtil. Coltul drept ofera doua butoane: Power si Reset. 3x fan-headere de 4 pini sunt prezente in jumatatea superioara a Z170 Gaming K6+.

ASRock Z170 Gaming K6 top

Cele 4x DIMM-uri suporta 64GB DDR4-3600+ in configuratie dual-channel. Exista si o extensie USB 3.0, pentru porturile exterioare, incluse pe carcasa.

Sunt 3x sloturi PCIe x16, dar sunt capabile de x16/x8/x4. Alte 3x PCIe pot fi folosite pentru diferite carduri de extensie. Socketul Ultra M2 foloseste conexiunea PCIe x4 pentru transfer. 

ASRock Z170 Gaming K6 bottom

Placa de sunet Purity 3 este bazata pe cipul Realtek ALC1150, suporta 7.1 canale si are integrat un Direct Drive cap-less, shielding pentru PCB, conexiune DTS, Pure Power-In si alte tehnologii care livreaza sunet excelent.

ASRock Z170 Gaming K6+ suporta dual UEFI si are un jumper ce permite trecerea intre ele. Pe langa socket-ul Ultra M2, placa de baza ofera 8x SATA 3 si 2x SATA Express.

ASRock Z170 Gaming K6 SATA

Porturile USB 2.0 nu sunt de gasit, fiind inlocuite de 6x USB 3.0 si 2x USB 3.1 (1x Tip A si 1x Tip C). Pentru video, se gasesc interfete 1x DVI, 1x HDMI si 1x DisplayPort, in timp ce sunetul este oferit de 1x SPDIF optic si 5x jack-uri audio. Un port Gigabit completeaza imaginea.

ASRock Z170 Gaming K6 interfaces

In cutie ASRock vine cu: manuale de instalare, drivere, un bridge SLI, 4 cabluri SATA, si un panou frontal USB 3.1, cu un conector 1x tip A si 1x tip C.

ASRock Z170 Gaming K6 accessories

ASRock Z170 Gaming K6+ poate fi trecut acum la testele de performanta.

 


 

BIOS

UEFI-ul rosu este familiar cu cel din generatia trecuta, dar mai jos veti gasi imaginile, care il descriu in detaliu.

 


 

Configuratie de test

Configuration
CPU Intel Core i7-6700K
Cooler EK Supremacy EVO
Motherboard (BIOS) ASRock Z170 Gaming K6+ (L1.12)
RAM 8GB  Kingston HyperX Predator DDR4-3300C16
Storage OCZ Vector 180 240GB
Graphics Intel HD 530
Monitor Acer XB280HK
PSU Seasonic 1200 Platinum
OS Windows 8.1 Pro x64

 

Metodologie

Cinebench R15

GeekBench 3

AIDA64

3DMark

 

Temperatura a fost masurata cu HWMonitor, inregistrand valorile maxime in Idle si Load pentru fiecare core.

Consumul de energie a fost masurat pentru intregul sistem, folosind un wattmetru.

Camera a fost mentinuta la o temperatura constanta de 23C.

 


 

Overclocking

ASRock Z170 Gaming K6+ nu este o placa de overclocking, asa cum numele sau sugereaza. Desigur, tot ii voi testa capacitatile in acest departamnent si voi vedea cat de stabile sunt componentele VRM.

Folosind voltajul de baza, procesorul ruleaza stabil la 4700MHz, atat pe CPU, cat si cache-ul sau (uncore), de la clock-ul initial de 4000MHz. Acesta este o crestere de 17.5%, fara nici o problema.

Cu un pic de efort am adus procesorul la 5025MHz (100.5x50) / cache 4800MHz la 1.45V. Voltajul il pot ridica la 1.52V, care este limita in BIOS-ul ASRock, dar temperatura este destul de ridicata, asa incat o sa raman la 1.45V.

iGPU-ul are nevoie de un voltaj de +350mV pentru a trece la 1400MHz.

 


 

Performanta

Cinebench R15

ASRock Z170 Gaming K6 CB15

 

GeekBench 3

ASRock Z170 Gaming K6 GB single

ASRock Z170 Gaming K6 GB multi

 

AIDA64

ASRock Z170 Gaming K6 AIDA CPU

ASRock Z170 Gaming K6 AIDA FPU

ASRock Z170 Gaming K6 AIDA RAM

 

3DMark

ASRock Z170 Gaming K6 3DMark

 


 

Temperatura

Am vazut deja la ce temperaturi poate ajunge i7-6700K. Haide sa vedem cum se descurca pe ASRock Z170 Gaming K6+.

ASRock Z170 Gaming K6 Temp

 

Consum

ASRock Z170 Gaming K6 Power

Platforma Skylake nu este un mare consumator. Fara o placa video dedicata, intregul sistem nu ar avea nevoie de o sursa mai mare de 400W.

 


 

Pret

MSRP pentru ASRock Z170 Gaming K6+ este aproximativ 999 lei. Nu e un pret ridicat, dar o sa astept sa vad cat va costa oferta competitiei, pentru a face o comparatie adecvata.

 

Concluzie

ASRock Z170 Gaming K6+ mi-a lasat o impresie pozitiva. Placa este stabila si capabila, si poate fi folosita in overclocking, desi este limitata in acest departament.

 

PROs CONs

 

- Interfata BIOS;

- Performanta;

- overclocking

- Consum;

- Pret;

 

-

 

Evaluare

Aspect & Build 9.0 9.02

Performance

9.2
BIOS 9.0

Overclocking

9.2
Features & Technologies 9.0

Power consumption

9.2
Accessories 9.2

Value

8.5

 

Awards

excellent performance 9.2 excellent overclock 9.2 

 

Cele mai citite

Error: No articles to display