Laptopuri alimentate de tastare

Cercetatorii australieni au conceput un mod in care laptopul poate fi incarcat prin simpla tastare. Ar putea fi acesta sfarsitul cablurilor de alimentare urate? Probabil ca dispozitivele Chromebooks Google vor beneficia de durata de viata a bateriei uimitoare, dar idelal este laptopul care nu ramane niciodata fara baterie. Cum? Deoarece este alimentat atunci cand tastezi.

Ar putea fi mai aproape decat crezi. Cercetatorii australieni au gasit un mod de a valorifica energia de testare prin alimentarea bateriei calculatorului.

Se numeste piezoelectricitate si este similara cu modul de functionare a brichetelor ce creeaza o scanteie prin lovirea unui cristal piezoelectric.

Iata cum va functiona: un material piezoelectric mai subtire ar trebui sa fie dezvoltat cu ajutorul nanotehnologiei pentru a putea fi distribuit pe taste. Este rezultatul unui studiu facut de Institutul de tehnologie Royal Melbourne.

Alte utilizari posibile ar putea include pantofii de alergat, incarcarea bateriilor telefoanelor mobile sau conversia tensiunii arteriale intr-o sursa de alimentare a stimulatoarelor cardiace.

Un alt beneficiu al alimentarii prin tastare este urmatorul: poti vedea care dintre colegii tai sta degeaba atunci cand i se inchide calculatorul.

tasteaza

Cele mai citite