Eroare
  • Strange, but missing GJFields library for /var/www/clients/client1/web1/web/plugins/content/autoreadmore/autoreadmore.php
    The library should be installed together with the extension... Anyway, reinstall it: GJFields
Avertizare
  • Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Path not in open_basedir paths.
  • JFile: :read: Imposibil de deschis fișierul: https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.0/jquery.min.js
  • JFile: :read: Imposibil de deschis fișierul: /plugins/system/jqueryeasy/jquerynoconflict.js
  • JFile: :read: Imposibil de deschis fișierul: https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jqueryui/1.12.0/jquery-ui.min.js
  • JFile: :read: Imposibil de deschis fișierul: /var/www/clients/client1/web1/web/plugins/content/jw_allvideos/jw_allvideos/includes/js/behaviour.js?v=6.1.0
Iti dau reducere 1% la PC Garage

Netgear ProSafe GSS108E review – subtire si rapid

Viteza Internetului este tot mai mare, iar utilizatorii se bucura de acest aspect, beneficiind de încărcări/descărcări mai rapide de pe site-urile preferate. Dar pentru ca acest lucru sa fie posibil, exista echipamente performante, care pot susține traficul de date la un nivel superior, astfel încât sa nu existe probleme de transfer.

Exista câteva branduri consacrate in domeniul rețelelor, Netgear fiind unul dintre ele, iar astăzi am primit, de la ei, un switch, numit ProSafe GSS108E, care, la prima vedere, înseamnă Gigabit cu 8 porturi., însă poate ascunde si alte capabilități interesante, precum management integrat, pentru a putea configura diverse protocoale si servicii adiacente. Este, deci, un switch deștept.

NetGear ProSafe GSS108E set

Specificații:

Produs GSS108E   GSS116E
Porturi 8   16
Max MAC 8K   8K
Buffer 128KB   512KB
IEEE802.3az (eficient energetic)   Da
Mod de lucru   Store-and-forward
Banda 16 Gbps   32 Gbps
Prioritate   Weighted Round Robin (WRR)
Jumbo frame   GSS108E supports up to 16000 Bytes.  GSS116E supports up to 9000 Bytes. 
Zgomot (ANSI-S10.12) 0   0
Ore de lucru garantate 1031177    721479
VLAN 64   128
IEEE 802.1Q VLAN Tag   Da
VLAN per port   Da
Port Trunking Nu   Da
IGMP Snooping (v1, v2 and v3)   Da
IGMP Snooping queries   Nu
Block unknown Multicast   Da
Supported Multicast groups 128   128
DHCP Client   Da
Rate limiting   Da
DSCP   Da
IEEE 802.1p COS   Da
Port-based VLAN   Da
TOS   Da
WRR (Weighted Round Robin)   WRR
Strict Priority queue technology   Nu
System Password   Da
PC Utility   Da
Port Mirroring   Da
Cable Test utility   Da
FW Upgrade thru Plus Utility (TFTP)   Da
Config Download (to Switch) thru Plus Utility   Da
Config Upload (to Server)   Da
Loop Detection   Da
DoS Prevention  

Da GSS116E

Nu GSS108E

Broadcast Storm Control   Da
Energy Efficient Ethernet (EEE)   Da
Dimensiuni   305x65x35mm 407x70x35mm
Greutate   0.44Kg 1.3Kg
Ventilatoare   0 0
Consum max   20.1W 8.4W
Garantie Pe viata
Suport Lifetime Tech Support via chat, 90-day tech support via phone
Inlocuire a doua zi Pe viata
         

 


 

Aspect si construcție

M-a frapat imediat cutia, trezindu-mi un interes subit sa o deschid. Era prea îngustă. Primul gând a fost: Cat de mic este acest switch? Iată ce am găsit înăuntru.

NetGear ProSafe GSS108E accesorii

Switch-ul are 305x65x35mm. Adică are doar 6.5cm lățime si 3.5cm grosime! Producătorul a ales un design ergonomic, as putea spune, deoarece echipamentul poate fi montat in orice poziție, fiind chiar dotat in pachet cu un kit de prindere special.

NetGear ProSafe GSS108E

Este vorba despre o montura din plastic, pe care se fixează switch-ul. Apoi, aceasta se poate prinde de diverse suprafețe, in mai multe moduri.

NetGear ProSafe GSS108E prindere1

NetGear ProSafe GSS108E prindere2

Chiar si cablul de alimentare se încadrează in peisaj, conectându-se in coltul echipamentului si întregind dreptunghiul.

Cele 8 porturi RJ45 sunt capabile de transfer Gigabit (1Gbps), in timp ce 2x USB 2.0 îți pot încărca telefonul sau tableta. E o idee foarte interesanta, după părerea mea. Bănuiesc ca Netgear s-a gândit la administratorii de rețea, ale căror telefoane trebuie sa fie pornite permanent, ca sa fie disponibili in caz de nevoie.

NetGear ProSafe GSS108E front

Fiecare port este însoțit de LED-urile de stare, care indica viteza de transfer si activitatea pe rețea.

 


 

Interfața

Orice switch cu management oferă o interfață software, prin care utilizatorul poate controla setările de care este capabil echipamentul.

Mi se pare o interfață ușor de utilizat, împărțită bine pe categorii de setări.

 


 

Performanta

Sa testezi rata de transfer a unui switch este ceva simplu, pentru oricine. Pur si simplu conectezi 2 PC-uri sau laptopuri, dotate cu placi de rețea Gigabit, la switch si apoi inițiezi transferul unui fișier foarte mare, de câțiva zeci de gigabytes. Poți vedea in timp real cam la cat urca viteza de transfer.

La switch-urile cu management, situația este diferită. Acolo pot interveni diverse filtrări de pachete, ceea ce încarcă procesorul echipamentului, si apare posibilitatea ca rata de transfer sa scadă, in funcție de setările aplicate.

Ei bine, NetGear ProSafe GSS108E a fost capabil de transferuri gigabit, fără nici o problema. Așadar, acest switch este capabil sa lucreze exact așa cum a scris producătorul in specificații.

In cifre, cea mai mare rata de transfer pe care am văzut-o a fost de 994.33Mbps, la care, adăugând pachetele de comunicare intre echipamente, pe care utilizatorul nu le vede, ajungem la potențialul maxim al lui GSS108E.

Mai mult, consumul inregistrat in timpul transferurilor a ajuns pana la maxim 15.6W, ceea ce este foarte decent.

 


 

Preț

Switch-ul ProSafe GSS108E se poate cumpăra din magazinele românești, la un preț începând cu 310lei, ceea ce mi se pare decent, având in vedere performanta, capabilitățile de montare si faptul ca oferă interfață de management.

 

Concluzie

Am testat cu plăcere switch-ul NetGear ProSafe GSS108E, care mi-a lăsat o impresie foarte buna.

Im place forma echipamentului si faptul ca oferă posibilități multiple de montare, ceea ce reprezintă un avantaj major, după părerea mea. In plus sistemul de prindere este foarte simplu, astfel încât poate fi instalat si de către un utilizator neexperimentat.

Cele 8 porturi gigabit sunt secondate de 2 porturi USB, in care se pot încărca diverse echipamente, precum telefon mobil, tableta, etc. Ideea este interesanta si oferă un plus de valoare produsului.

Procesorul este foarte capabil, astfel ca in testele mele a susținut fără probleme transferuri gigabit. Interfața de management oferă setări avansate, care pot fi de folos atât într-un birou de firma, cat si acasă, pentru cine știe sa-l configureze.

PRO CONTRA

 

-  performanta

- interfață de management

- multiple sisteme de prindere

- porturi USB pentru încărcare telefon

- preț decent

-

 

Evaluare

Aspect & Construcție 9.8 9.57 Performanță 10.0
Interfață admin 9.5 Consum 10.0
Tehnologii 9.0 Preț 9.0

 

Premii

best performance 10.0  

TP-Link Archer C9 AC1900 review - router bun, pret decent

Fiecare dintre noi folosim un router, acasă si/sau la birou, de aceea este bine sa știți ce cumpărați, pentru a nu avea surprize după instalare. Banda de frecventa 5GHz s-a instaurat de ceva timp pe piață, însă preturile echipamentelor aferente nu erau prea decente. In plus trebuia achiziționată si o placa de rețea care sa funcționeze cu noul standard.

Situația s-a schimbat in ultima vreme, datorita integrării acestor placi de rețea wireless, pe laptopurile noi, acest aspect oferind posibilitatea pasului către noua generație wireless.

Din seria routerelor care suporta simultan 2.4GHz si 5GHz, testam astăzi TP-Link Archer C9 AC1900.

TP Link Archer C9 set

Variantele dual-band sunt deja consacrate, însă frecventa de 5GHz nu si-a atins încă limitele, astfel ca apar noi cipuri, mai performante, care pot împinge viteza maxima de transfer la un nou nivel.

Sa începem cu specificațiile si apoi sa trecem la performanta si preț, pentru a avea imaginea completa asupra acestui echipament de rețea.

 

Specificații:

TP-Link Archer C9 AC1900
Wireless

IEEE 802.11ac/n/a 5GHz: 1300Mbps

IEEE 802.11b/g/n 2.4GHz: 600Mbps

Antene externe 3, detașabile
Interfețe

4x 10/100/1000Mbps LAN,

1x 10/100/1000Mbps WAN

1x USB 3.0

1x USB 2.0

Receptie wireless

5GHz:

11a 6Mbps: -94dBm

11a 54Mbps: -76dBm

11ac HT20: -68dBm

11ac HT40: -64dBm

11ac HT80: -60dBm

2.4GHz

11g 54M: -77dBm

11n HT20: -73dBm

11n HT40: -71dBm

Securitate wireless 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA-PSK2 criptat
Alimentare 12V / 3.3A
Dimensiuni 221 X 86 X 168.5mm


 

Prezentare

Archer C9 arata interesant, mai ales ca este alb, iar marginile sunt argintii. LED-urile de control sunt albastre sau portocalii, in funcție de starea pe care o prezinta.

TP Link Archer C9

Un cadru metalic înconjoară o jumătate de router, cabrând apoi in exterior, pentru a servi ca picior de sprijin. Un port USB 3.0 se afla pe marginea din dreapta. Puteți conecta medii de stocare sau imprimante, la cele 2 porturi USB.

TP Link Archer C9 dreapta

Spatele prezinta o grila de aerisire, săpată in corpul router-ului, sub care se găsesc interfețele de conectare: 1X WAN, 4x LAN, 1x USB 2.0 si portul pentru alimentare.

TP Link Archer C9 back

Creierul lui Archer C9 este un Broadcom MCB4709, un procesor de comunicație dotat cu accelerare hardware, bazat pe un CPU ARM Cortex A9 Dual-Core. Acesta este ajutat de 128MB RAM si 16MB flash. Emițătorul wireless este un BCM4360, capabil de lucru in cele 2 frecvente: 2.4GHz si 5GHz.

Acestea fiind spuse, sa vedem cat de prietenoasa este interfața de configurare.


 

Interfață administrare

interfața de administrare este împărțită in 3 ferestre, in funcție de nivelul utilizatorului. Astfel avem tab-ul Quick, unde se poate seta rapid router-ul, răspunzând doar la câteva întrebări simple. Urmează tab-ul Basic, unde avem la dispoziție mai multe opțiuni, dar limitate la cunoștințe simple de retelistica.

Pentru cei experimentați exista tab-ul Advanced, care oferă toate setările de care router-ul este capabil, de la simpla configurare de IP-uri si pana la protocoale avansate, setări pentru streaming, etc.

Pentru a fi mai ușor de parcurs, am creat un clip cu interfața completa a lui Archer C9.

Avem la dispozitie o interfata prietenoasa si usor de folosit, mai ales pentru cei incepatori. Router-ul se poate configura foarte simplu, doar din optiunea Quick, dar daca aveti nevoie de alte setari, mai complicate, varianta Advanced va ofera tot ce stie router-ul sa faca.


 

Performanță

Folosind conexiunea prin cablu (wired), router-ul a fost capabil sa susțină o rata de transfer de maxim 989Mbps, intre 2 sisteme conectate simultan la 2 porturi LAN.

Am testat mai multe echipamente la conectivitatea wireless (laptop, smartphone, etc) pentru a determina ușurința si viteza de conectare. Nu au fost probleme in aceasta direcție.

Prin conexiunea wireless de 2.4GHz, rata de transfer a atins 24Mbps, laptop-ul fiind in camera alăturată, cu un perete de beton interpus. In aceeași camera cu router-ul, viteza a crescut pana la 50Mbps.

Frecventa de 5GHz oferă performante mai bune pentru mediul wireless, iar Archer C9 a reușit o rata de transfer de 90Mbps (printr-un perete de beton), respectiv 200Mbps (laptopul fiind in aceeași încăpere cu router-ul).

graph wireless

Aceste valori au fost obținute folosind opțiunea NAT Boost, pe care Archer C9 o oferă. Daca dezactivam aceasta funcție, ratele de transfer scad la jumătate.

Router-ul oferă si 2 porturi USB (unul 2.0, celălalt 3.0), pentru conectarea unor echipamente externe de stocare sau a unor imprimante. Am conectat un SSD extern si am constatat o viteza de transfer de 28MB/s prin portul USB 2.0 (aceea fiind limita interfeței), in timp ce portul USB 3.0 a reușit sa atingă 45MB/s.

 

Consum

Archer C9 este alimentat printr-un adaptor de 12V/3.3A. Consumul acestui router este intre 6.3 – 14W, adică o valoare infima, in special pentru faptul ca, in majoritatea cazurilor, va funcționa non-stop.

 


 

Preț

Router-ul TP-Link Archer C9 AC1900 se poate cumpăra cu aproximativ 650lei, prețul fiind unul dintre cele mai scăzute, pentru un router AC1900.

 

Concluzie

TP-Link Archer C9 AC1900 este un router wireless dual-band, care funcționează simultan in benzile de 2.4 si 5GHz, oferind o acoperire destul de buna si viteze de transfer decente. Toate acestea vin cu un preț de 650 lei, care este unul dintre cele mai mici din piață. 

Pro Contra

 

- performanţă

- securitate

- meniu prietenos

- preţ

 

-

Evaluare

Aspect & Construcție 9.0 8.92 Performanță 8.5
Interfață admin 9.0 Consum 9.0
Tehnologii 9.0 Preț 9.5

Premii

excellent value 9.5

 

LG Nexus 5 review - Primul dependent de KitKat

Era Nexus 4 a ajuns la sfarsit, iar Nexus 5 a iesit in lumina reflectoarelor, reimprospatand design-ul original si imbunatatind performanta de care s-a bucurat seria de smartphone-uri aprobate de Google pana in acest moment. Daca tot vorbim de Google, compania a tintit pentru un produs la un pret similar fata de modelul precedent, dar cu o multime de trasaturi si specificatii care il pun in topul telefoanelor Android high-end.

Nexus 5 set 

Configuratia hardware-ului este foarte similara cu cea avuta de LG G2, asa ca ma astept sa vad o comparatie destul de interesanta intre cele doua telefoane, care pana la urma, sunt ambele construite de LG.

Specificatii

 

LG Nexus 5

LG G2

Samsung Galaxy S4

HTC One

CPU

Qualcomm Snapdragon 800

Quad core

Qualcomm Snapdragon 800

Quad core

Qualcomm Snapdragon 600

Quad core

Qualcomm Snapdragon 600

Quad core

CPU frequency

2.26 GHz

2.26 GHz

1.9 GHz

1.7 GHz

Memory

2 GB

2 GB

2 GB

2 GB

Storage

16/ 32 GB

32 GB

16/32/64 GB

32/64 GB

GPU

Adreno 330

Adreno 330

Adreno 320

Adreno 320

Display

4.95” IPS, Full HD, 1080 x 1920

5.2” True HD IPS+, Full HD, 1080 x 1920

5.0” Super AMOLED, Full HD, 1080 x 1920

4.7” Super LCD3, Full HD, 1080 x 1920

Display density

445 ppi

423 ppi

441 ppi

469 ppi

Protection

Gorilla Glass 3

Gorilla Glass 2

Gorilla Glass 3

Gorilla Glass 2

Camera

8MP back

1.3MP front

13MP back

2.1MP front

13MP back

2MP front

4MP back

2.1MP front

Network

GSM, 3G, 4G/LTE

GSM, 3G, 4G/LTE

GSM, 3G, 4G/LTE

GSM, 3G, 4G/LTE

OS

Android 4.4

Android 4.2.2

Android 4.2.2

Android 4.2.2

Battery

2300 mAh

3000 mAh

2600 mAh

2300 mAh

Dimensions

137.84 x 69.17 x 8.59 mm

(5.42 x 2.72 x 0.33) in

138.5 x 70.9 x 8.9 mm

(5.45 x 2.79 x 0.35 in)

136.6 x 69.8 x 7.9 mm

(5.38 x 2.75 x 0.31 in)

137.4 x 68.2 x 9.3 mm

(5.41 x 2.69 x 0.37 in)

Weight

130 g (4.95 ounces)

143 g (5.04 oz)

130 g (4.59 oz)

143 g (5.04 oz)

 


 

Aspect si contructie

Odata ce deschidem cutia, intai dam peste telefon.

LG Nexus 5

Dupa aceea avem cateva hartii, inclusiv ghidul der instalare al USB-ului, si un manual, plus un cablu micro-USB, un adaptor pentru alimentare si o mica unealta ce ajuta la extragerea sertarului pentru SIM.

LG Nexus 5 accessories

Nu pot spune ca LG Nexus 5 este special in ceea ce priveste design-ul. Este tot un monolit inchis la culoare cu colturi rotunjite.

LG Nexus 5 back

Pe latura superioara dam de un socket mini-jack 3.5mm,

LG Nexus 5 top

un buton de power pe partea dreapta,

LG Nexus 5 right

doua speaker grills alaturi de slot-ul Micro-USB in partea inferioara,

LG Nexus 5 bottom

iar in cele din urma, controlul pentru volum pe partea stanga.

LG Nexus 5 left

Pe spatele telefonului se afla o camera de 8 megapixeli cu flash, iar intorcand telefonul, avem display-ul cu rezolutia 1920x1080p (cu o densitate de 445 ppi, peste iPhone 5s cu cei 326ppi, dar mai mica decat HTC One cu 468ppi. O camera frontala de 1.3mp si un senzor de luminozitate completeaza partea frontala.

 


 

Interfata si trasaturi

Google Nexus 5 este primul telefon de pe piata care ruleaza pe noul Android 4.4 KitKat. La prima vedere acest OS nu pare prea diferit fata de 4.3 JellyBean, doar ca este un pic mai rapid datorita unor noi optimizari.

KitKat are integrat si un nou Immersive Mode, care va ascunde automat orice alta aplicatie cu exceptia la ceea ce este considerat important. Hangouts a fost la randul sau modificat, iar acum toate mesajele SMS si MMS sunt adunate in acelasi loc, alaturi de conversatii si clipuri video. In acelasi timp este introdus si noul launcher marca Nexus 5, unde toate bunatatile specifice Google sunt adaugate telefonului. Astfel, daca spui "Ok, Google" poti incepe un voice search, trimite un mesaj, sa primesti instructiuni prin GPS, sau chiar sa dai drumul la muzica.

Vorbind de conectivitate, telefonul beneficiaza de Wi-Fi Dual-Band (2.4/5 GHz), Near Field Communication (NFC), Bluetooth 4.0, si 4G LTE. Nexus 5 mai si utilizeaza asa zisul Qualcomm QFE1100, o componenta importanta a front-end-ului Qualcomm RF360, care este o solutie la nivel de sistem ce permite OEM-urilor sa implementeze un design 4G LTE unitar. Prin intermediul QFE1100 ruleaza si tehnologia de tracking pentru device-urile 3G / 4G. Evident, exista si cateva bonusuri la performanta, incluzand o reducere de aproximativ 30% a temperaturii maxime pe care o atinge telefonul si un consum al bateriei scazut cu pana la 20%, permitand producatorului sa lucreze la un form-factor mai subtire cu o baterie la fel de durabila.

 


 

Metodologie

Pentru a testa performanta telefonului, am folosit cateva benchmark-uri pe care le-am impartit in mai multe categorii: general, CPU, GPU si memorie.

- General: GeekBench 3, AntuTu 4.1, Quadrant, Performance Test Mobile;
- CPU: CF Bench Pro;
- GPU: 3DMark, Basemark 1.0;
- Internet: Velamo;
- Autonomie: Battery Benchmark;

 


 

Display and multimedia

Display-ul full HD este extrem de luminat si destul de clar. Colorimetrul a aratat o luminanta de 466cd/m2, care este mult mai ridicata fata de Galaxy S4 (285cd/m2), si se incadreaza destul de bine intre HTC One (473cd/m2) si LG G2 (436cd/m2).

LG Nexus 5 review Brightness

Boxele stereo redau un sunet destul de decent (pentru boxe de telefon), chiar si la volumul maxim. Nu pot spune ca am observat distorsionari serioase in timpul playback-ului.

 


 

Performanta

GeekBench 3

LG Nexus 5 review Geekbench 3

AnTuTu 4.0

LG Nexus 5 review Antutu

Quadrant

LG Nexus 5 review Quadrant

Performance Test Mobile

LG Nexus 5 review Passmark

CF Bench

LG Nexus 5 review CF Bench

3D Mark

LG Nexus 5 review 3DMark

Basemark X

LG Nexus 5 review Basemark X

Velamo

LG Nexus 5 review Velamo

Google au folosit o camera de 8MP cu inregistrare HDR si flash. Probabil ca aici mai mult decat in oricare alta parte a recenziei, o imagine este importanta decat 1000 de cuvinte asa ca am pregatit cateva poze ne-editate mai jos:

IMG 20131125 111718IMG 20131125 111737IMG 20131125 111951 

Sunt cateva probleme recunoscute legate de camera lui Nexus 5. De fapt, Google a pregatit Android 4.4.1, care teoretic ar trebui sa adreseze cateva din aceste probleme, dar eu nu am mai avut sample-ul pentru a vedea exact cat de mult s-a imbunatatit calitatea imaginilor. Daca este necesar, voi face un alt articol cu o comparatie intre cele doua versiuni.

 


 

Autonomie si Pret

Baterie

Acesta este momentul asteptat de toata lumea. Cat de multa putere are bateria? Pai, uitati aici.

Google a folosit o baterie de 2300mAh, care, teoretic, ar trebui sa tina pana la 16 ore de conversatii si 8.5 ore de utilizare extensiva, inclusiv navigare pe internet. In urma testelor, am obtinut urmatoarele rezultate:

LG Nexus 5 review Battery

In scenariul de utilizare de zi cu zi, cu internet, conversatii, email si navigare GPS, bateria s-a consumat in aproximativ 7.6 ore. Acesta este mai putin decat LG G2, Galaxy S4 sau chiar si HTC One.

In testele de gaming si consum media, rezultatele sunt similare. Este pacat de baterie, fiindca este singurul lucru care trage in jos scorul lui Nexus 5.

 

Pret

Google a lipit pretul de $349 pentru Nexus 5 pentru versiunea de 16GB si $399 pentru 32GB, pe care ar trebui sa le poti comanda online.

Situatia este oarecum diferita in magazine, telefonul fiind la pretul de 1999 lei pentru versiunea de 16GB, sau 2179 lei pentru 32GB. Prin comparatie, LG G2 este 2286 lei (16GB) sau 2325 lei (32GB), Samsung Galaxy S4 este 2149 lei (16GB) sau 2518 lei (32GB), iar HTC One 32GB este 2359 lei. Deci, Nexus 5 este cam cel mai capabil smartphone la pretul sau.

 


 

Concluzie

Google a reusit sa linseze unul dintre cele mai capabile smartphone-uri de pe piata la un pret foarte decent. De fapt, atat Galaxy S4 cat si HTC One pierd puncte datorita existentei lui Nexus 5, fiindca performanta acestuia rivalizeaza cu celelalte doua, fiind exact intre HTC One cu display-ul sau mai mic si Galaxy S4 cu form-factor-ul sau nu prea ergonomic. Nexus 5 foloseste acelasi GPU ca LG G2, care este mai rapid decat PowerVR SGX 544MP3 al lui S4 sau Adreno 320 implementat pe HTC One. Totusi, cel mai important aspect al telefonului este, evident, pretul de-a dreptul exceptional care pur si simplu nu poate la acest moment. 

Din nefericire, bateria nu prea se masoara cu restul telefonului, avand o autonomie destul de mica.

 

PROs

CONs

 

- aspect si constructie excelenta;

- cea mai buna performanta;

- cea mai buna valoare;

- interfata rapida;

- display multi-touch in 10 puncte;

- cel mai bun pret;

 

- baterie;

Evaluare

Aspect & Build

9.2

9.06

Camera

9.0

Interface

9.3

Performanta

9.2

Display si Multimedia

9.3

Autonomie

8.0

Communications

9.0

Value

9.6

 

Premii

Peformanta excelenta

excellent-performance-9.2

Ecran excelent

excellent-display-image-9.3

Cel mai bun pret

best-value-9.6

 

Allview P5 Quad review - Dual-SIM românesc quad-core

Telefoanele mobile româneşti îşi fac apariţia tot mai mult în peisajul autohton. Allview este compania responsabilă de acest aspect. Noul lor smartphone de top este P5 Quad, care a ajuns în laboratorul nostru şi urmează a fi disecat.

Am văzut prima dată telefonul la MWC 2013 şi mi-a lăsat o impresie bună. Acum am ocazia să-l testez personal, aşa că mă voi bucura din plin de acest aspect.

Allview-P5-Quad-set

Specificaţii:

Allview P5 Quad

CPU

Cortex-A7, 1,2GHz Quad Core

GPU

PowerVR SGX 544/OpenGL ES 2.0

GPS

Da

Stocare

4GB, 2GB disponibil

Memorie

1GB

Memorie externă

Până la 32GB, prin microSD

Sistem Operare

Android 4.1.2 Jelly Bean

Ecran

4.5“ IPS-LCD

 

Touchscreen capacitiv, multitouch

 

960X540 px, 240 dpi

Camera principală

8 MP

Camera frontală

1 MP

Înregistrare video

1080p@30fps Full HD

Funcţii

Touchfocus, High Dynamic Range (HDR), Flash LED, Detecţie faţă, Geotagging

3G

HSDPA+ 21,4 Mbps şi HSUPA 5,7 Mbps

EDGE

Da, Class 10

GPRS

Da, Class 12

Bluetooth

4.0 cu A2DP şi EDR

WLAN

WiFi 802.11 b/g/n

WiFi Direct

Da

USB

Da, 2.0, micro USB

Baterie

Li-Polimer 2100 mAh

Repaus

Până la 230 ore

Convorbiri

Până la 5 ore în 3G;
 6,7 ore în 2G

Reţea

2G: 850/900/1800/1900 MHz;

3G: UMTS 900/2100 MHz

Dual SIM. Dual Stand-by

Da

Dimensiuni

136,5 x 67 x 9,8 mm

Greutate

140,7 g

Valoare SAR

1.55 W/kg

 

 


 

Aspect şi construcţie

Ambalajul este măricel şi dă senzaţia unui telefon cu diagonală mare. Pe capac apar 2 imagini ale produsului, din faţă şi din profil, în mărime naturală.

Allview-P5-Quad-cutie

Pe verso, cutia prezintă un tabel cu specificaţiile telefonului, precum şi valoarea SAR, de 1.55W/kg. Teoretic, valoarea este mare, dar considerând că sunt 2 SIM-uri active, situaţia este foarte bună.

Telefonul mi-a făcut o impresie excelentă încă de la prima atingere. P5 Quad este finisat perfect, iar datorită formei ergonomic, este foarte uşor de ţinut în mână.

Allview-P5-Quad

Cele 3 taste de control, aflate sub ecran, sunt tactile şi se luminează doar la atingere, în rest sunt stinse. Deasupra ecranului se află difuzorul (pentru convorbiri) şi camera de 1MP (pentru interacţiuni video).

Pe partea dreaptă a telefonului găsim butonul de pornire/oprire şi pe cel pentru volum, dispuse în jumătatea superioară a laturii.

Allview-P5-Quad-dreapta

Latura stângă şi cea inferioară sunt netede, fără interfeţe.

Allview-P5-Quad-stanga

Conectorii pentru căşti şi USB se află în vârful telefonului.

Allview-P5-Quad-superior

Spatele telefonului arată foarte elegant, iar materialul, din care este construit capacul, este aderent şi prezintă o textură fină, foarte plăcută la atingere.

Allview-P5-Quad-spate

Camera principală, de 8MP, împreună cu flash-ul LED, se află în jumătatea superioară a spatelui telefonului, diametral opus fiind grila difuzorului.

Capacul dorsal este subţire, dar rezistent.

Allview-P5-Quad-fara-baterie

Capacitatea de stocare este de 4GB, din care doar 2GB sunt disponibili pentru instalat aplicaţii. Putem folosi un microSD de 32GB pentru a avea mai mult spaţiu.

Ca accesorii, Allview a livrat un cablu USB (folosit atât pentru transfer de date, cât şi pentru încărcare), o pereche de căşti şi manualele de utilizare.

Allview-P5-Quad-accesorii

 


 

Metodologie

Testarea implică mai multe etape, fiecare acoperind anumite aspecte.

Întâi am testat performanţele tabletei, în ceea ce priveşte procesorul, acceleratorul grafic şi memoria. Aici am împărţit testele după categorii:

- performanţa generală: AntuTu, Quadrant, Performance Test Mobile

- procesorul (CPU): CF Bench

- acceleratorul grafic (GPU): NenaMark2, RightWare Basemark ES 2.0 Taiji

- viteza de navigare pe Internet: Velamo

 - pentru baterie: Battery Benchmark

Am trecut apoi la ecran şi am testat calităţile acestuia, folosind un colorimetru profesional.

Sunetul a fost calificat conform urechilor noastre, comparativ cu alte echipamente similare.

În final am folosit camera foto/video, pentru a vedea calitatea imaginilor.

 


 

Interfaţă şi funcţionalitate

Allview a instalat Android 4.1.2 pe P5 Quad, adăugând câteva modificări ale interfeţei.

Allview-P5-Quad-about

Iconiţele sunt personalizate de producător şi pot spune că arată foarte bine.

Allview-P5-Quad-interfata

Este foarte interesantă animaţia de deschidere/închidere a directoarelor.

Allview-P5-Quad-folder

 

Capabilitatea Dual-SIM este bine implementată de Allview, astfel că avem la dispoziţie setări complexe pentru cele 2 cartele. Putem configura SIM-ul pe care vrem să-l folosim pentru date, dar avem şi posibilitatea de a ataşa anumite numere pe cartela dorită.

Allview-P5-Quad-dual-sim

Ȋn meniul de apel avem 2 butoane, putând alege operatorul dorit, după ce am tastat numărul. Un avantaj este reprezentat de faptul că putem denumi conexiunile de voce după bunul plac, pentru a fi uşor de ales în momentele necesare.

Există o iconiţă, preinstalată, din care se poate alege altă temă pentru interfaţă. Iniţial, desktop-urile virtuale se învârt sub formă de cub, iar acest efect 3D consumă ceva resurse, motiv pentru care rotaţia se face cu mici sacadări. Trecând la o altă temă, liniară, performanţele cresc şi ferestrele se mişcă fără probleme.

Procesorul quad-core se evidenţiază la rularea jocurilor, dar şi la instalarea aplicaţiilor, care decurge fluent, fără întârziere.

Am constatat că P5 Quad se încălzeşte în timpul folosirii. Căldura se manifestă pe tot spatele, dar este mai puternică în jumătatea superioară (în zona camerei foto) şi mai slabă în partea de jos. Temperatura nu este periculoasă pentru mâini.

Allview P5 Quad vine cu Bitdefender Mobile Security preinstalat, dar şi cu o iconiţă Gameloft Live, prin care avem acces la  jocuri.

 


 

Ecran şi multimedia

Ecranul este de tip IPS, are diagonala de 4.5 inch şi o densitate de 240 ppi, iar rezoluţia este 540x960.

Din măsurătorile mele a rezultat o luminozitate maximă de 454 cd/m2, ceea ce reprezintă o valoare foarte bună. Totuşi aleg varianta AUTO, deoarece este bine echilibrată şi nu deranjează ochii.

Imaginea este clară, iar culorile sunt vii. Ȋn lumina soarelui conţinutul ecranului este descifrabil.

Ȋn materie de multi-touch, ecranul suportă până la 5 atingeri simultan.

Allview-P5-Quad-multi-touch

Difuzorul se află pe spatele telefonului, în colţul stânga jos, şi oferă o audiţie clară, fără distorsiuni la volum maxim.

 


 

Comunicaţii şi GPS

Conectivitatea este asigurată de Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0 cu A2DP şi EDR, 3G şi HSDPA+ 21.4Mbps. Este suportată şi tehnologia WiFi Direct, pentru conectarea rapidă cu echipamentele compatibile.

Conexiunea Wi-Fi s-a stabilit la 135Mbps, iar viteza de transfer a urcat până la 40.76Mbps la descărcare şi 48.26Mbps la urcarea fişierelor.

Allview-P5-Quad-speedtest

Senzorul GPS este rapid şi precis, însă pentru navigaţie putem folosi doar aplicaţia implicită de la Google, care necesită conexiune de date activă.

 


 

Antutu

Score:

13278

CPU

5791

RAM

1945

GPU

4868

I/O

674

 

Quadrant

Total

3976

CPU

9190

Mem

3468

I/O

4661

2D

285

3D

2275

 

Passmark

System

2306

CPU

8214

Disk

3162

Memory

1903

2D

2223

3D

785

 

Smartbench

Productivity

3779

Gaming

2474

 

CF Bench

Native score

22891

Java score

5575

Overall

12501

 

3DMark

Ice Storm

3114

Ice Storm X

1527

 

Nenamark

FPS

52.7

 

Taiji

FPS

22.12

 

Velamo

HTML5

1389

Metal

434

Video

104

Octane

1222

 

 

 

 


 

Camera foto-video

Camera foto principală este Omnivision, model OV8830, cu rezoluţie de 8 MP, HDR şi Super Flash. Funcţia Multi Shoot permite capturarea unui set de până la 99 de cadre succesive, printr-o singură apăsare continuă a butonului. Filmările realizate sunt Full HD 1080p, iar camera dispune şi de funcţia time lapse. Trebuie menţionată şi tehnologia Touchfocus, care permite focusarea imagini prin atingerea ecranului în punctul dorit.

Am făcut câteva poze şi un film, ca să vedem exact cum se comportă camera lui P5 Quad. Rezultatele se văd mai jos...

Allview-P5-Quad-captura

 

Allview-P5-Quad-captura-zoom

..cu zoom..

 

Allview-P5-Quad-captura-HDR

..cu HDR..

 

Calitatea imaginilor este foarte bună, atât foto, cât şi video. Funcţia HDR imprimă o mai bună luminozitate cadrelor capturate, oferind un plus de atractivitate momentelor surprinse.

Ȋn condiţii de întuneric sau lumină slabă, Super Flash-ul îşi face treaba bine.

 


 

Autonomie

P5 Quad are o baterie de 2100mAh (3.8V), despre care Allview susţine că are o autonomie de 300 minute, folosind 3G, în timp ce repausul este estimat la 230 ore.

Ȋn cele 3 scenarii testate de mine am obţinut rezultatele:

- navigare şi documente: 13.5 ore

- jocuri: 7 ore

- Youtube: 7.5 ore

Iată că situaţia stă chiar mai bine decât spune producătorul, ceea ce este o veste bună. Luaţi în calcul şi faptul că telefonul a avut 2 cartele SIM, care au funcţionat permanent, şi rezultă că treaba stă excelent.

 

Preţ

Ȋn magazinele online din România, Allview P5 Quad se găseşte la 1099 lei, oferind un preţ excelent, în special datorită capabilităţii dual-sim şi autonomiei generoase.

 


 

Concluzie

Am testat Allview P5 Quad şi am constatat, cu bucurie, că am avut de-a face cu un produs românesc, de foarte bună calitate. Ȋncepand cu finisajele superbe, sistemul de operare Android 4.1.1, performanţele oferite şi mergând până la autonomia mare şi preţul decent, P5 Quad se dovedeşte a fi un competitor puternic pentru alte smartphone-uri, unele construite de mari producători în domeniu.

Camera foto/video se comportă excelent la capturile cerute. Folosind funcţia HDR, calitatea imaginilor este îmbunătăţită, prin luminarea mai puternică a anumitor zone. Funcţia Multi Shoot permite capturarea unui set de până la 99 de cadre succesive, printr-o singură apăsare continuă a butonului de fotografiere.

Allview s-a gândit la împătimiţi şi a preinstalat jocuri de la Gameloft. Aşadar, putem să doborăm inamicii direct de pe smartphone.

Preţul telefonului, 1099 lei, este decent şi oferă un avantaj major în faţa altor dispozitive similare.

 

Vă recomand acest smartphone, care oferă capabilitatea Dual-SIM la un preţ bun.

Pro

Contra

- finisaj excelent

- ecran IPS

- performanţă bună

- dual SIM

- suport pentru HDR

- jocuri Gameloft

- autonomie excelentă

- preţ decent-

 

Evaluare

Techzone.ro

9.05 / 10

ASPECT şI CONSTRUCţIE

9.0

ERGONOMIE

8.5

PERFORMANţE

9.0

ECRAN / IMAGINE

9.3

CAMERA FOTO-VIDEO

9.0

AUTONOMIE

9.2

PREţ

9.2

 

Premii

Ecran excelent

excellent-display-image-9.3

Pret excelent

excellent-value-9.2

 

 

 

ZyXEL ZyWall USG 20W review

Majoritatea avem acasă un router wireless, prin care împărţim conexiunea internet, cu ceilalţi membrii ai familiei. De obicei setările sunt făcute de noi sau de un prieten apropiat, dar unii furnizori de internet ni-l aduc deja configurat. Ei bine, în companii, situaţia este cu totul alta.

Securitatea la nivelul companiilor implică mai mult decât un simplu router,  astfel încât s-au construit echipamente care să deservească şi această categorie de utilizatori. Aici însă apar alte nevoi de conectivitate şi securitate, iar configurările trebuie făcute de specialişti în aceste domenii.

Am primit la teste echipamentul ZyXEL ZyWall USG 20W, care face parte din categoria Unified Security Gateway, adică un router cu opţiuni avansate de securitate. Este destinat companiilor care necesită un grad sporit de ‚apărare’.

Zyxel-ZyWall-USG-20W-set

Iată cum se prezintă...

 

Specificaţii:

 

ZyWALL USG 20W

Interfeţe

1x WAN,

4 x LAN/DMZ

1x USB 2.0

Capacitate & Performanţă

SPI Firewall (Mbps)

175

VPN (AES)  (Mbps)

75

UTM (AV+IDP) (Mbps)

-

Licenţe utilizator

Nelimitate

Sesiuni max

10,000

Rată sesiune nouă

1,000

Max. IPSec VPN Tunnels simultan

5

Max. utilizatori SSL VPN simultan

1

Utilizatori SSL VPN integraţi

1

Zonă setabilă

Da

IPv6

Da

Wireless LAN

Standarde

802.11 b/g/n

Antene

2 – detaşabile

WiFi (Mbps) max

80

Putere max ieşire

802.11b: 18.5 dBm@11 Mbps

802.11g: 15.5 dBm@54 Mbps

802.11n: 15.5 dBm@20 Mbps, 12.5 dBm@40 MHz

Sensitivitate radio

802.11b: ≤ -83 dBm@@11 Mbps

802.11g: ≤ -70 dBm@54 Mbps

802.11n: ≤ -64 dBm@20 Mbps, ≤ -61 dBm@40 MHz

Alimentare

Intrare

100 - 240 V AC, 50 - 60 Hz, 1.2 A

Consum

16 W max

Specificaţii

Dimensiuni

216 x 140 x 33/

Greutate

0.42 Kg

Temperatură operare

0°C - 40°C/

32°F - 104°F

Temperatură stocare

-30C - 60C/

-22°F - 140°F

Umiditate

5% - 90%

(Non-condensing)

 


 

Prezentare

Ambalajul prezintă o imagine a produsului, împreună cu câteva specificaţii de bază.

Zyxel-ZyWall-USG-20W-cutie

Pe verso, cutia oferă informaţii despre caracteristicile router-ului şi un exemplu de reţea deservită de acesta.

Zyxel-ZyWall-USG-20W-cutie-verso

Echipamentul are o înfăţişare clasică, paralelipipedică. Culoarea argintie este contrastată de vişiniul zonei frontale.

Zyxel-ZyWall-USG-20W

Partea frontală conţine LED-urile de stare pentru Pornit (PWR), sistem (SYS), USB, WLAN, WAN şi cele 4 porturi de reţea.

Părţile laterale şi cea superioară suntbrăzdate de grile de aerisire, neavând nici o altă funcţionalitate.

Zyxel-ZyWall-USG-20W-dreapta

Partea din spate conţine interfeţele echipamentului: Consola, USB, WAN, 4x LAN, alimentarea, dar şi singurul buton de la USG 20W, cel de reset.

Zyxel-ZyWall-USG-20W-interfete

Partea inferioară este o grilă din plastic, care prezintă 4 picioruşe, intre care 2 sunt din cauciuc, iar 2 din plastic. Cele din urmă pot fi folosite şi ca sistem de prindere pe perete.

Zyxel-ZyWall-USG-20W-verso

În interior există o placă de bază, de care sunt ataşate toate interfeţele si modulele de control.

Zyxel-ZyWall-USG-20W-placa-baza

Router-ul este condus de un cip MAX II, ajutat de un switch Gigabit Realtek RTL8367R (pentru partea LAN şi WAN), iar modulul wireless este Atheros AR9223-AC1A (WLAN).

 O caracteristică interesantă este suportul pentru card-uri 3G, prin portul USB. Acestea activează balansarea conexiunilor şi redundanţa, oferind o soluţie completă de conectivitate permanentă.

 


 

Meniu

Pentru meniu am ales varianta filmată, deoarece este foarte complex şi ar fi fost nevoie de sute de imagini.

 


 

Rezultate

Testarea, folosind mai multe sisteme, a relevat performanţe excelente pentru USG 20W. Prin cablu, porturile Gigabit şi controller-ul Realtek îşi fac treaba foarte bine, atingând 940Mbps.

Partea wireless a atins 112Mbps, ceea ce este foarte bine, considerând activitatea firewall-ului peste conexiune.

 


 

Consum

Am înregistrat consumul folosind un watt-metru, conectat între priză şi echipament. Valoarea maximă atinsă a fost de 7.7W, însă poate fi mai mare în anumite cazuri, pe care eu nu am putut să le testez.

Oricum, este un consum excelent pentru un router care se ocupă profesional de partea de securitate.

 

Preţ

Zyxel ZyWal USG 20W costă 1000 lei, ceea ce este ceva mi ieftin decât variantele cu echipamente separate pentru routing şi pentru firewall/securitate.

 


 

Concluzie

Zyxel ZyWall USG 20W este un router profesional, care asigură partajarea conexiunilor în companie, dar acoperă foarte bine şi partea de securitate. În acest fel, nu mai este nevoie de alte echipamente, unele foarte scumpe.

Meniul este destul de complex şi stufos, dar şi foarte prietenos. Este nevoie să te pricepi la protocoale de reţea, voce, etc, pentru a putea cere de la router toate capabilităţile cu care a fost înzestrat, însă odată setat, răspunde oricăror provocări şi asigură liniştea utilizatorilor din reţeaua internă.

Preţul este rezonabil pentru capabilităţile produsului, oferind o variantă decentă de routing şi firewall în acelaşi pachet.

 

Pro

Contra

 

- performanţă excelentă

- securitate sporită

- meniu prietenos

- preţ

 

-

 

Evaluare

TECHZONE.RO

9.1 / 10

Aspect şi constructie

9.0

ERGONOMIE

9.0

FIRMWARE

9.5

Performanţe

9.2

FUNCţII şI FILTRE

9.5

Accesorii

9.0

preţ

8.5

 

Cele mai citite

Error: No articles to display