AMD Radeon HD 7970 review

 

Graphics Core Next (GCN)

Noul cip grafic poarta numele de cod Tahiti si beneficiaza de o noua arhitectura, complet schimbata fata de generatiile precedente. Familia din care face parte se numeste Southern Island, iar nou arhitectura poarta numele Graphics Core Next (GCN). GCN difera destul de mult fata de vechea arhitectura VLIW, prezenta pe seria 6900.

 

radeon-7970-GCN-arhitectura

 

arhitectura-69xx

 

 

Diferentele incep cu aranjarea diferita a unitatilor de procesare si impartirea cache-ului L1. VLIW este construit ca 1 unitate SIMD (Single Instruction Multiple Data) cu 16 canale parelele, fiecare canal avand 4 unitati de executie, cate una pentru fiecare tip de instructiuni, in timp ce GCN are 4 unitati SIMD, fiecare cu 16 canale dedicate unui singur tip de instructiuni.

gcn-vs-vliw

 

VLIW executa mai multe instructiuni in paralel, din aceeasi coada, fata de GCN, care se ocupa de cate o singura instructiune, din cozi diferite. Acest aspect ii ofera lui GCN avantajul de a nu ajunge in anumite situatii, cand trebuie sa astepte dupa coada de comenzi, moment in care VLIW are timpi morti de procesare pe unele benzi.

 

« Prev
2/15 Next »

Cele mai citite