AMD Radeon HD 7970 review

 

DirectX 11.1

Radeon HD 7970 este primul procesor grafic care suporta DirectX 11.1, prezent in Windows 8, asa incat nu vom vedea imediat beneficiile acestui API. Diferentele fata de DirectX 11 constau in repararea unor probleme, iar ca adaugiri avem Target Independent Rasterization si Stereoscopic 3D.

 

AMD ZeroCore

In momentele de repaus, procesorul grafic intra in starile de asteptare, reducand consumul de energie. Anumite parti din GPU raman active pentru a asigura revenirea rapida, in caz de nevoie. AMD a intervenit in acest proces, considerand ca poate reduce si mai mult consumul placii video.

Tehnologia AMD ZeroCore opreste integral procesorul grafic, impreuna cu motorul 3D, procesoarele stream si ROPs, unitatile de texturare, lansand activa doar o singura conexiune cu driver-ul, care sa comande trezirea placii grafice. In acest fel consumul este redus la zero, iar algoritmul de trezire permite revenirea instantanee a placii video.

Tehnologia ZeroCore este scalabila si peste Crossfire, inchizand GPU-urile care nu lucreaza, in cazul unor aplicatii pentru un singur GPU, dar poate inchide toate procesoarele grafice disponibile, daca acestea nu sunt utilizate deloc.

Acest fapt ajuta la reducerea drastica a consumului unui sistem cu Crossfire, dar si a zgomotului produs de placile video, deoarece ventilatoarele sunt oprite atunci cand GPU este dezactivat de ZeroCore.

 

Eyefinity 2.0

Cei care folosesc mai multe monitoare simultan se vor bucura sa afle ca AMD a implementat versiunea a 2-a a tehnologiei Eyefinity. Aceasta suporta acum si tehnologia HD3D, astfel ca ne putem juca pe 6 monitoare 3D simultan. Fata de v1.0, Eyefinity suporta matrice de 5x1 monitoare, fiecare cu rezolutia 2560x1536, oferind o imagine completa de 12800x8000 pixeli. Conectarea monitoarelor se poate face prin cele 2 porturi MiniDP sau prin interfata HDMI 1.4a de pe placa.

In realitate Eyefinity 2.0 este o componenta software, integrata in drivere, nu in hardware, astfel ca vor putea beneficia de ea si alte placi AMD. In versiunea Catalyst 11.12 este integrat suportul HD3D, urmand ca in varianta Catalyst 12.x sa fie inclus si suportul pentru Crossfire.

Eyefinity-2

 

Incepand cu Catalyst 12.2 utilizatorii vor putea muta desktop-ul principal pe ce ecran vor dori. Vom vedea din februarie aceste noutati.

 

DDMA

Pana acum placa video putea transmite semnalul audio prin interfata HDMI, catre un receptor audio. De curand portul DP v1.2 a primit si el acest avantaj. Odata cu lansarea serie Southern Island, AMD a imbunatatit acest avantaj, prin introducerea tehnologiei Discrete Digital Multi-Point Audio (DDMA), care ofera placii grafice posibilitatea de a transmite simultan mai multe surse de sunet catre mai multe receptoare audio. Deja suna a 5.1 pe matricea de monitoare din Eyefinity, numai ca ganditi-va ca toate boxele sunt in fata voastra, asa ca ma indoiesc de utilitatea DDMA in jocuri, insa va fi de folos in alte cazuri, precum conferintele audio-video.

 

« Prev
4/15 Next »

Cele mai citite