Raportul G Data Mobile Malware - Android este tot mai atacat

G Data Security Labs a contabilizat aproape 520.000 de noi fișiere periculoase pentru Android, în prima jumătate a anului, conform G Data Mobile Malware Report. Troienii universali au fost armele atacatorilor pentru atragerea utilizatorilor în capcane.

Comparativ cu cea de-a doua jumătate a anului 2012, reprezintă o creștere de 180 de percente. Numărul de familii malware s-a dublat, ajungând la 454. Dintre fișierele malware secrete, troienii au avut o pondere de 86%.

G-Data-Logo

În dezvoltarea aplicațiilor periculoase, infractorii au camuflat codurile malware pentru a face analizarea acestora mult mai dificilă și au ascuns funcționalitățile periculoase pe cât posibil. Altă tendință este creșterea folosirii kit-urilor specializate, care fac mai ușoară sustragerea de date de către infractorii neexperimentați.

Un număr de aplicații malware, aflat permanent în creștere, au fost echipate cu coduri complexe camuflate, făcând efectuarea de analize manuale și automate mai dificilă.

Numărul de programe malware noi va continua să crească în mod similar cu popularitatea telefoanelor inteligente și tablete ce folosesc sistemul de operare dezvoltat de Google. Experții de la G Data Security Labs se așteaptă la triplarea numărului în cea de-a doua jumătate a anului 2013.

Producerea și comercializarea kit-urilor malware va continua să fie profitabilă pentru infractori și în cea de-a doua jumătate a anului. Acest lucru se datorează faptului că aceste kit-uri îi ajută pe atacatorii neexperimentați să devină adevărați infractori și să profite de vânzarea prăzilor pe piața neagră și să facă bani din servicii premium scumpe.  

Funcțiile malware din aplicațiile manipulate sunt din ce în ce mai camuflate – atât în codul programelor, făcând analizarea acestora mai dificilă, cât și în funcționalitatea aplicațiilor. Asta face mai dificilă pentru utilizatori detectarea și ștergerea aplicațiilor malware. Datorită situației, infractorii pot să-i spioneze pe utilizatori și dispozitivele mobile ale acestora un timp mai îndelungat și să-i exploateze în scopuri infracționale. 

Cele mai citite