Asus X99-Deluxe review – afară eleganța, înăuntru performanța

 

Aspect şi construcție

Asus X99-Deluxe vine într-o cutie eleganta, care prezinta placa în toata splendoarea sa.

Asus X99-Deluxe box

Pe verso, ambalajul explica cele mai importante tehnologii integrate în placa. Unele va sunt deja cunoscute, despre celelalte vom vorbi în acest articol.

Asus X99-Deluxe box back

Ca accesorii, X99-Deluxe a primit manualele de utilizare, 8x cabluri SATA, antena Wi-Fi, un abțibild, dar cele mai importante sunt placa Hyper M.2 PCIE şi hub-ul pentru extra ventilatoare.

Asus X99-Deluxe accessories

Extensia Hyper M.2 x4 muta socket-ul M.2 intr-un slot PCI Express, eliberând astfel spațiu pe placa de baza. Este necesar sa instalați extensia intr-un slot PCIE x4, pentru performanta maxima.

Hub-ul permite extinderea numărului de ventilatoare la 7, iar a senzorilor de temperatura, la 8, toate acestea fiind alimentate printr-un singur conector MOLEX. Hub-ul se leagă la placa de baza printr-un cablu special, livrat în pachet.

Trecând la placa de baza, nu pot spune decât ca arata extraordinar, datorita armurii albe, care acoperă partea stângă şi radiatoarele de pe VRM şi chipset.

Asus X99-Deluxe

Noul socket LGA2011-3 suporta procesoarele Haswell-E (i7-5xxx), astăzi, vedeta seriei – i7-5960X Extreme Edition – fiind prezent pentru teste. Aici trebuie menționată surpriza Asus, care a modificat socketul original Intel şi a denumit invenția - OC Socket. Acesta oferă câțiva pini adiționali, care nu sunt utilizați în varianta originala, dar care ajuta la un overclocking mai bun şi mai stabil.

Asus X99-Deluxe socket

Avantaje promise de Asus ar fi:

  1. Se pot monitoriza mai multe tipuri de voltaj
  2. Se creste capabilitatea în overclocking la folosirea strap 166. Mai precis, socketul original limitează frecventa CPU la 4.2G, în timp ce OC Socket ridica limita la 4.8G.
  3. Frecventa mai mare la memorii
  4. Maximum VCore, care permite voltajului CPU sa depășească limita impusa de Intel. Aceasta facilitate este rezervata overclockerilor profesioniști, deoarece pune în pericol viața procesorului.

 

VRM-ul de pe X99-Deluxe este format din 8 faze pentru procesor şi 2+2 faze pentru memorii. Cele 8 sloturi DDR4 suporta maxim 64GB memorie cu frecvente de peste 3000MHz. Lângă acestea se găsește conectorul M Key Socket 3.

Asus X99-Deluxe top

Cele 5 sloturi PCIE sunt toate GEN3, numai cel x4 fiind GEN2. In configurațiile cu mai multe placi grafice, sloturile vor funcționa în regim x16/x8/x8/x8.

Asus X99-Deluxe bottom

Butoanele de control se afla în partea inferioara a plăcii, lângă un ecran LED, care afișează codurile de eroare. Tot acolo este şi conectorul pentru hub-ul de ventilatoare. Chiar sub radiatorul de pe cipset, 4x switch-uri stau relaxate la soare. Unul este pentru 2x/3x SLI (la comutare, aprinde led-uri lângă sloturile care trebuie folosite pentru performanta maxima), altul pentru setările Eazy XMP ale memoriilor, al treilea pentru EPU (economizorul de energie), iar ultimul pentru TPU (overclocking automat).

Pentru stocare, avem la dispoziție 12x porturi SATA, 2x SATA Express şi 1x M Key Socket 3, mai mult decât suficient, as spune eu.

Asus X99-Deluxe SATA

Pentru periferice externe, placa are 10x USB 3.0 şi 2x USB 2.0. Conectarea la rețea este susținută de 2 interfete Gigabit şi de placa wireless 3T3R Dual Band Wi-Fi 802.11ac.

Ieșirile audio sunt 5 analogice, de tip Jack, şi 1 digital, SPDIF.

Asus X99-Deluxe interfaces

Asus Dual Intelligent Processors 5 combina TPU, EPU, DIGI+ Power Control, Fan Xpert 3 şi Turbo App pentru a oferi utilizatorului stabilitatea şi performanta dorita. 5-way Optimization ajusteaza automat frecventele sistemului pentru o mai buna performanta, eficienta, zgomot redus sau racire mai puternica, totul cu doar un click.

 

« Prev
2/7 Next »

Cele mai citite