Asus Maximus VIII Extreme review - extrem si chiar mai mult

 

Aspect si constructie

Asus a adus un nou design plăcilor ROG din seria VIII, iar acest aspect l-am vazut deja la Maximus VIII Gene. PCB-ul este negru, iar radiatoarele sunt gri. In plus, la Extreme, a aparut si o masca, din plastic, acoperind putin din radiatoarele de pe VRM si toata zona audio. Masca nu are rol de racire, precum la Rampage V Extreme, ci doar estetic.

Asus Maximus VIII Extreme

Cele 4 sloturi de memorie suporta max 64GB DDR4 cu viteze de peste 3866MHz. In vecinatatea acestora se afla zona de overclocking, cu butoanele aferente: Start, Reset, Seif Boot, Retry, MemOK, apoi switch-ul Slow mode si jumperul LN2 mode. Un comutator oentru sloturile PCI-E va ajuta la dezactivarea celor care nu va sunt de folos.

Ecranul LED Q-Code este si el prezent. ProbeIt sunt punctele de masurare atensiunilor pentru CPU, RAM, VDRAM, etc. Acestea se afla tot in acea zona.

Asus Maximus VIII Extreme top

Radiatoarele au un aspect nou, mai futurist si mai elegant. Primele 2 se ocupa de VRM-ul cu 12 faze, iar cel de al 3-lea de chipset-ul placii. Extreme Engine Digi+asigura stabilitate si anduranta prin folosirea unor componente de cea mai buna calitate: Microfine Alloy Chokes, OptiMOS MOSFET si condensatori 10K Black Metallic.

Asus Maximus VIII Extreme VRM

O schimbare importanta este forma radiatorului din mijloc, deasupra slotului de PCI-E x16, care acum permite eliminarea placii video, fara a mai fi nevoie de unelte subtiri.

Placa are 4 sloturi PCI-E x16, dar numai primul funcționează x16, celelalte fiind x8 sau x4. Din pacate, configuratiile SLI/Crossfirex cu mai mult de 2 placi vor rula la x8/x4/x4 si x8/x4/x4/x4, ceea ce duce la gatuire si nu la o crestere de performanta.

Asus Maximus VIII Extreme bottom

Zona audio este separata de restul placii, pentru a evita interferentele. Placa de sunt este un SupremeFX 2015 ajutata de softul Sonic Studio II, de DAC-ul ESS ES9023P cu HyperStream, amplificator 2VRMS pentru casti, si SonicSenseAMP (32-600ohm).

Cipset-ul Intel Z170 este racit de un radiator cu sigla ROG. Logo-ul poate fi ‚aprins’ in ce culori doriti. Mai mult, poate fi setat sa arate, prin culori, temperatura procesorului.

Placa este dotat si cu un socket M.2, capabil de 32Gbps, fiind conectat la o magistrala PCI-E x4. Stocarea este completata de clasicele porturi SATA3 (6 de la Intel Z170 si 2 de la ASMedia AS1061), plus un conector U.2.

Asus Maximus VIII Extreme SATA

Interfetele exterioare sunt: 4x SUB 3.0 (Intel Z170), 4x SUB 3.1 (@x Intel Z170 si 2x ASMedia), 1x PS/2 combo, 1x HDMI, 1x DisplayPort, 1x retea Gigabit, 1x SPDIF optic si cele 5 jackuri audio. ModululWi-Fi GO! este instalat intre interfete si ofera conectorii pentru antenele externe, precum si suport pentru 802.11a/b/g/n/ac si Bluetooth 4.0. Incheiem zona cu butonul Clear CMOS si cel pentru BIOS Flashback (scrierea BIOS-ului de pe stick USB, fara a fi necesara prezenta unui procesor, a memoriei, etc. Doar cele 2 alimentari (24 pini si 8 pini) sunt necesare).

Asus Maximus VIII Extreme interfaces

Pe spate, M8E are cateva placute pentru intarirea zonelor importante.

Asus Maximus VIII Extreme back

Ca de obicei, Asus a inclus o sumedenie de accesorii in pachet. O noutate este Fan Extension board, o placuta care poate controla 4 ventilatoare, fiind alimentata dintr-un MOLEX.

Asus Maximus VIII Extreme accessories

 

« Prev
2/9 Next »

Cele mai citite