MSI X299 XPower Gaming AC review – overclocking semeţ

 

Aspect si construcție

MSI X299 XPower Gaming AC este o placa EATX, dotata cu un PCB negru si cu radiatoare foarte interesante, ca forma si concept.

MSI X299 XPower

Fiind o placa pentru overclocking, MSI a instalat un VRM premium, pentru a asigura stabilitatea in orice situație. Cele 14 (12+1+1) faze sunt construite cu cele mai bune componente (Military Class 6), selectate special pentru performanta in condiții extreme. PCB-ul este, de asemenea, optimizat pentru overclocking, având traseele de curent izolate, pentru a obține un semnal curat si stabil.

MSI X299 XPower VRM

Partea de LoadLine Calibration, indispensabila in overclocking, oferă 8 nivele de lucru, astfel încât puteți controla precis ce voltaj ajunge la procesor.

Răcirea VRM este asigurata de un compus de radiatoare, respectiv unul direct peste componente, legat, printr-o conducta, de cel de al doilea, care este mai mare. Am atașat senzorii K, atât pe partea superioară, cat si dedesubtul VRM-ului, astfel încât vom avea o imagine clară asupra temperaturilor in cele 2 zone.

Alimentarea procesorului se face din 2 conectori: unul de 8 pini si unul de 4 pini. Ar trebui sa fie suficient pentru orice membru al seriei X, însă voi testa acest aspect atunci când voi avea varianta i7-7980X, aceea cu 18 nuclee, care, sub azot, ar trebui sa chinuie puternic VRM-ul.

MSI X299 XPower top

Cele 8 sloturi de memorie DDR4 suporta maxim 128GB, cu viteze de peste 4133MHz in quad channel si peste 4500MHz in dual channel. Tehnologia DDR4 Boost îmbunătățește performantele memoriei, prin separarea circuitelor specifice si optimizarea traseelor, obținând astfel un semnal mai stabil. In plus, MSI a îmbrăcat sloturile in armura caracteristica - Steel Armor – ancorându-le mai puternic in PCB si asigurând protecție împotriva interferentelor.

Coltul dreapta sus oferă butoane pentru Pornire, Reset si Game Boost, dar si pentru overclocking. Pe lângă acestea, exista ecranul pentru codurile de eroare, precum si LED-urile EZ Debug – CPU, RAM, VGA, Boot – care oferă informații, in caz de nepornire a sistemului. Punctele de măsurare, a diverselor tensiuni, se afla tot aici: Input, DRAM, VSA, VCCIO, Core, Ring, GND. Din păcate, MSI a ales sa renunțe la cadrul de plastic, cu pinii sudați pe placa, deși era cea mai ușoară variantă pentru utilizatori, punând in schimb doar punctele unde sa lipești singur fire pentru multimetru. Mare păcat de aceasta schimbare.

MSI X299 XPower OC tools

Jumătatea inferioara a lui X299 XPower AC este la fel de interesanta. Cele 4 sloturi PCI-E x16 sunt îmbrăcate in Steel Armor, pentru protecție împotriva îndoirii sub plăcile grafice grele, dar si împotriva interferentelor electromagnetice. XPower suportă SLI si CrossfireX cu 4 plăci video, sloturile funcționând x16, x16/x16, x16/x16/x8, x8/x8/x16/x8, când aveți un procesor cu 44 benzi PCI-E.

MSI X299 XPower bottom

Partea audio este separata de restul PCB-ului, pentru evitarea interferentelor. Mai mult, canalele stânga-dreapta au straturi separate in PCB, pentru o calitate superioara a sunetului. Audio Boost 4 este denumirea dată, de către MSI, părții de sunet. Cip-ul Realtek ALC1220 este capabil de 7.1 canale si este secondat de un amplificator pentru căști, cu posibilitatea detectării automate a impedanței acestora.

MSI a instalat nu mai puțin de 3 interfețe M.2, exact in spatiile dintre sloturile PCI-E. In plus, le-a atașat si radiatoare, pentru răcirea SSD-urilor, ceea ce este un bonus important. Totodată, au fost încadrate perfect in estetica plăcii de bază. Primul radiator se fixează cu o prindere din plastic si are balamalele pe răcirea de la cipset, in timp ce următoarele doua se prind cu clasicul șurub si au punctul de sprijin direct pe interfețe.

MSI X299 XPower M.2

Socket-urile M.2_1 si M.2_2 suporta atât echipamente SATA, cat si PCI-E, plus Intel Optane. Ultimul M.2 funcționează doar cu SSD-uri PCI-E. Toate suporta RAID 0 si 1.

Soluțiile de stocare clasice pot fi conectate la cele 10 porturi SATA3, cu suport pentru RAID 0,1,5,10.

MSI X299 XPower SATA

Interfețele, atașate de placa de baza: 1x PS/2, 2x USB 2.0 (cel de jos fiind si pentru BIOS Flashback), 6x USB 3.1 Gen 1, 2x USB 3.1 Gen 2 (unul A si unul C), 2x porturi Gigabit Intel, 1x SPDIF optic si 5x jack-uri audio, placate cu aur. Pe lângă acestea, găsim 2 butoane: Clear CMOS si BIOS Flashback, precum si placa de rețea wireless, cu conectori pentru antenele externe, aflate in pachet.

MSI X299 XPower interfaces

MSI X299 XPower AC oferă 10 extensii pentru ventilatoare, precum si Dual BIOS, foarte util pentru overclocking. Nici RGB-ul nu lipsește, fiind prezent pe radiatorul de la VRM, pe cel de la cipset si putând fi extins prin interfețele dedicate.

MSI X299 XPower back

 

« Prev
3/9 Next »

Cele mai citite