ASRock X299 Gaming K6 review

 

Aspect si construcție

X299 Gaming K6 a primit un aspect foarte interesant, generat de PCB-ul negru, peste care se fac vizibile, in gri deschis, traseele electronice, combinate cu un desen specific, aliniat cu radiatorul de pe cipset. PCB-ul este construit din 8 straturi de sticla, ceea ce permite micșorarea spațiului dintre acestea, ducând la o mai buna protecție împotriva scurt-circuitelor cauzate de umiditate.

ASRock X299 Gaming K6

Având suport pentru procesoarele Intel Core cu pana la 18 nuclee, placa beneficiază de un VRM puternic, cu 11 faze DIGI Power, construit din bobine premium, de 60A, si condensatori negri, Nichicon 12K. Etajul de putere este de tip Dr MOS si oferă eficienta si stabilitate. Radiatorul este din aliaj de aluminiu si este măricel, dar vom afla din teste cum sta cu performanta la răcire. ASRock susține ca overclocking-ul este la el acasă pe Gaming K6, iar acest aspect îl vom testa imediat.

ASRock X299 Gaming K6 VRM

Totuși, placa are un singur conector cu 8 pini, pentru alimentarea procesorului, ceea ce poate limita overclocking-ul, din cauza consumului mare al procesoarelor din seria X. Aceasta ipoteza îmi sugerează ca ne oprim la răcirea cu apa si nu sărim mai departe, la soluții sub zero.

ASRock X299 Gaming K6 top

Sloturile de memorie suporta pana la 128GB DDR4, cu viteze de peste 4400MHz, in dual si quad channel, in funcție de procesorul ales. Contactele sunt aurite, pentru eficienta crescuta.

ASRock a instalat 3x socket-uri M.2 pe X299 Gaming K6, primul fiind chiar sub procesor, iar pe celelalte le găsim coborând spre marginea plăcii.

ASRock X299 Gaming K6 bottom

Avem la dispoziție  sloturi PCI-E 3.0 x16, dintre care doar 3 sunt îmbrăcate in armura, semn ca acelea suporta configurații SLI/mGPU la viteza minim x8. Al patrulea lucrează doar x4 si poate fi folosit pentru alte placi de extensie, la fel ca si unicul slot x1, aflat mai jos.

ASRock a integrat o soluție de sunet bazata pe cip-ul Realtek ALC1220, secondat de un amplificator Ti NE5532 pentru căști (capabil de 600ohm). Straturile PCB, pentru canalele stânga/dreapta, sunt individuale, pentru a preveni interferentele. Separarea intre zona de sunet si restul plăcii este deja un standard, așa ca nu mia insist in acesta direcție.

Cipset-ul este răcit de un radiator generos, cu o forma foarte interesanta si iluminat RGB pe dedesubt. Exista 2 extensii RGB, pe X299 Gaming K6, pentru cei pasionați.

Pe marginea inferioara a plăcii apare si ecranul pentru codurile de eroare, însă nu exista butoane, nici măcar pentru Start si Reset.

Pe lângă cele 3 Ultra M.2, care suporta echipamente SATA si PCI-E, avem la dispoziție si 8x SATA3, capabile de RAID 0, 1, 5, 10. Lângă acestea, exista o extensie pentru porturile USB 3.0, aflate pe unele carcase.

ASRock X299 Gaming K6 SATA

Interfețele plăcii sunt protejate de un scut din plastic, care are si rol estetic. Găsim 1x PS/2, 4x USB 2.0, 4x USB 3.0, 2x USB 3.1 (unul de tip C), 2x porturi Gigabit, si ieșirile de sunet. ASRock a pus aici si butonul Clear CMOS, pentru orice eventualitate.

ASRock X299 Gaming K6 interfaces

Pe verso, placa nu are conectori sau porturi.

ASRock X299 Gaming K6 back

 

« Prev
3/9 Next »

Cele mai citite